Image default
Οικονομία

Ποιες επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν ενοίκιο τον Ιανουάριο

Την πλήρη αναστολή καταβολής ενοικίου για τον πρώτο μήνα του έτους και την πληρωμή μόνο του 20% του ενοικίου για τον Φεβρουάριο αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο να στηρίξει τις 210 .000 επιχειρήσεις που ήταν και θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως τις 11 Ιανουαρίου.

Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν κατά 80% επί του μισθώματος απευθείας από το κράτος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα αποζημιωθούν με το ίδιο ποσοστό αλλά  το 60% θα καταβάλλει το κράτος και το 20% ο ενοικιαστής. Και στις δύο περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποστούν μία μείωση επί των μισθωμάτων της τάξης του 20% .

Αυτό όμως που δεν έχει γίνει γνωστό είναι το πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς η κάλυψη του ενοικίου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αποζημίωση για το πρώτο δίμηνο του έτους θα λάβουν και οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα. Η αποζημίωση θα είναι μικρότερη από ότι των φυσικών προσώπων και συγκεκριμένα θα φθάσει στο 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο θα αποζημιωθούν κατά 40% από το κράτος και το υπόλοιπο 20% θα το λάβουν από τους ενοικιαστές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο Κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Ενώ, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Όπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ το αρνητικό στοιχείο της νέας απόφαση της κυβέρνησης είναι ο χρόνος είσπραξης της κρατικής αποζημίωσης, ο οποίος θα είναι αρκετά μεταγενέστερος, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πρόβλημα σε εκμισθωτές με τρέχουσες φορολογικές, δανειακές και άλλες υποχρεώσεις, καθόσον δυστυχώς δεν συνδυάζεται και με μέτρα χρονικής μετάθεσής τους. Αντίθετα ιδιαίτερα θετικό είναι ότι η κρατική αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη, και πλέον σίγουρη η είσπραξη του ενοικίου από το Κράτος παρά από κλειστές επιχειρήσεις.

Παράδειγμα

Ιδιοκτήτης εστιατορίου με μηνιαίο μίσθωμα 3.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας τον Ιανουάριο δεν θα πληρώσει το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης θα αποζημιωθεί από το κράτος με το ποσό των 2.400 ευρώ (80%). Τον μήνα Φεβρουάριο όπως προκύπτει  από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και η οποία θα πρέπει να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή για ψήφιση θα έχει έκπτωση 80% επί του μισθώματος. Δηλαδή, θα πληρώσει μόλις το 20% του ενοικίου δηλαδή 600 ευρώ. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα τον αποζημιώσει με το 60% του συμφωνημένου μισθώματος ή με το ποσό των 1.800 ευρώ. Και για τους μήνες το κόστος του ιδιοκτήτη του ακινήτου ανέρχεται στο 20%, ενώ το εστιατόριο γλιτώνει μισθώματα ύψους 5.400 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Ισχυρή ανάκαμψη των μετοχών -Στις 916,75 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδικά κινούνται οι μετοχές μετά τις χθεσινές απώλειες

admin

Απώλεια βιοποικιλότητας και πανδημίες – Τι θα συζητηθεί στην ΕΕ

admin

Σφοδρή επίθεση Der Spiegel : «Μικρόψυχη και δειλή» η άρνηση του Βερολίνου για ευρωομόλογα

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ποιοι τουρίστες φέρνουν τα περισσότερα λεφτά στην Ελλάδα

admin

Οκτώ στους 10 εργοδότες δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους, ποιες θέσεις εργασίας καλύπτονται πιο δύσκολα

admin

Νέος πρόεδρος της ΔΕΗ: Το ταμειακό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο

admin

Η πανδημία πληγώνει τον τουρισμό- Πώς θα είναι τα ταξίδια μετά τον κορωνοϊό

admin

Σύνοδος Κορυφής για… γερά νεύρα : Συνεχίζεται για πέμπτη μέρα – Τελική πρόταση κατέθεσε ο Μισέλ

admin

Παρατείνεται η υποβολή της δήλωσης εργοδοτών στην «ΕΡΓΑΝΗ»

admin

Λέσβος : Συνολικά 123 άτομα έφθασαν στις ακτές αμέσως μετά την είσοδο του 2020

admin

Το δίλημμα της χρηματοδότησης της Ιταλίας

admin

Γερμανία: Σε ιστορικό ρεκόρ εκτινάχθηκε το χρέος το α΄ εξάμηνο του 2020, στα 2,1 τρισ. ευρώ

admin

Με «ανθεκτικά» φτερά στην πανδημία οι αερομεταφορείς της Κίνας

admin

Κοροναϊός – Eurogroup : Σε θρίλερ εξελίσσεται η μαραθώνια συνεδρίαση – Διακοπές και εντάσεις

admin

Βρετανικές εκλογές : Κέρδη για τη λίρα μετά τα exit poll

admin

Στρατηγική συνεργασία Lamda Development και ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη κορυφαίου τουριστικού προορισμού στο Ελληνικό

admin