Image default
Τράπεζες

JP Morgan: Αυξάνει τις τιμές-στόχους για Alpha, Eurobank και Εθνική Τράπεζα

Σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα για το 2021 προχωρά η  JPMorgan .

Επιβεβαιώνοντας τις συστάσεις της (overweight), η αμερικανικής επενδυτική τράπεζα προχώρησε στην αύξηση της τιμής-στόχου για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 0,95 από το 1,1 ευρώ στο 1,20 ευρώ, για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 5,17% 0,61 από τα 0,70 ευρώ στα 0,80 και για την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0,44% 2,27 από τα 1,80 ευρώ στα 2 ευρώ.

Αντίθετα, η μετατροπή τoy CoCo σε μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -4,62% 1,24αναγκάζει την JP Morgan να αναθεωρήσει προς τα κάτω την τιμή-στόχο για τη μετοχή, από τα 2 ευρώ στο 1,10 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση της για τη μετοχή σε «neutral».

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές,  η Alpha Bank βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για να επιταχύνει την επιστροφή στην ομαλότητα. Η τράπεζα διατηρεί την  καλύτερη κεφαλαιακή διάρθρωσή  μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών, ενώ  σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs. Παρά την πανδημία, ο ισολογισμός της τράπεζας προσφέρει αρκετό χώρο για να απορροφήσει το βραχυπρόθεσμο σοκ.

Για τη Eurobank, σημειώνει πως  το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μείωση των NPEs φέρνει την τράπεζα σε καλή θέση, με υψηλότερης ποιότητας ισολογισμό και μεγαλύτερο περιθώριο για τη διαχείριση της κατάστασης και την επικέντρωσή της στην δημιουργία αξίας το διάστημα μετά την κρίση.  Το κόστος κινδύνου  παραμένει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά οι προβλέψεις θα μειωθούν σημαντικά κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ το 2022, με αποτέλεσμα ένα κόστος προβλέψεων περίπου 70 μονάδων βάσης, το χαμηλότερο μεταξύ των τραπεζών.

Σημειώνει δε πως οι μετοχές της Eurobank διαπραγματεύονται 0,4 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας, με premium 0,2 έως 0,3 φορές έναντι των άλλων τραπεζών, κάτι που όμως δικαιολογείται από τον αμυντικό χαρακτήρα του ισολογισμού της τράπεζας. Παράλληλα, τα υγιή διεθνή ανοίγματα  προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο διαφοροποίησης.

Για την Εθνική Τράπεζα, σημειώνει τη δυνατότητά της να μειώσει τα NPEs γρηγορότερα και απλούστερα από τις άλλες τράπεζας. H ΕΤΕ  παρουσίασε έναν υψηλής ποιότητας ισολογισμό που τις παρέχει άνεση, με υψηλά επίπεδα κάλυψης και σταθερούς δείκτες κεφαλαίου. Παράλληλα, τα κεφαλαιακά κέρδη της έχουν δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφάλειας, επιτρέποντάς της να εμφανίζει το υψηλότερο επίπεδο προβλέψεων σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η JPMorgan αναμένει από την τράπεζα να κινηθεί προληπτικά για τις ζημιές των τιτλοποιήσεων, αξιοποιώντας τη φετινή ισχυρή κάτω γραμμή του ισολογισμού της.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η JPMorgan εκφράζει την ικανοποίησή της για το turnaround story της τράπεζας, ενώ σημειώνει πως έχει εξελιχθεί σε ηγέτη της αγοράς, με μερίδιο 30% στα δάνεια. Η Πειραιώς έχει σχετικά την υψηλότερη δυναμική μεταξύ των τραπεζών για την επίτευξη συνεργιών και τη μείωση κόστους, που αποτελεί βασικό μοχλό επέκτασης του περιθωρίου της προ προβλέψεων κερδοφορίας.

Η ασθενέστερη κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας και το υψηλό επίπεδο  NPEs αφαιρούν πόντους από την τράπεζα,, αλλά η JPMorgan σημειώνει και τα μέτρα που λαμβάνει η διοίκηση για την βελτίωση της κατάστασης.

Η μετατροπή των CoCos της τράπεζας ύψους 2 δισ. ευρώ είναι θετική, αναφέρει η JPMorgan,  παρά τη βραχυπρόθεσμη αραίωση των μετοχών και την αύξηση του ποσοστού που κατέχει το κράτος. Άλλωστε, όπως τονίζει το swap θα κάνει τη μετοχή της Πειραιώς πιο προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο φάσμα μακροπρόθεσμων επενδυτών, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν μείνει μακριά λόγω των CoCos.

Τέλος, η πρόσθετη προσαύξηση του δείκτη CET1 κατά 40 μονάδες που θα «εξοικονομήσει» η τράπεζα ετησίως, ίση με 495 εκατ. ευρώ πληρωμών κουπονιών σε τρία χρόνια έως το 2022.

Επιπρόσθετοι πτωτικοί κίνδυνοι είναι η έκδοση μετοχικού κεφαλαίου σε περίπτωση που δεν μπορέσει η τράπεζα να απορροφήσει τις ζημιές δανείων και το ενδεχόμενο αραίωσης λόγω σημαντικών αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.

Σχετικα αρθρα

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Αυξάνεται το ενδιαφέρον των δανειοληπτών

admin

Τα top picks της Euroxx στις ελληνικές τράπεζες

admin

Στις 24 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση της Eurobank

admin

Ερευνα ΕΚΤ: Στο 1,1% υποβαθμίζεται η ανάπτυξη φέτος στην ευρωζώνη

admin

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

admin

S&P: O «Ηρακλής» δεν είναι game changer για τα ελληνικά NPEs

admin

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας

admin

Προς τετράμηνη παράταση η προστασία α’ κατοικίας

admin

Νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

admin

Μυλωνάς: Δημιουργούνται συνθήκες για μεγάλη αύξηση επενδύσεων

admin

ΕΚΤ: «Απόλυτα έτοιμη» για νομισματική τόνωση τον Ιούνιο

admin

ΕΤΕ: Επίπτωση 10 μβ στον CET1 από την πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο

admin

ΕΤΕ: Πέμπτη ανοίγει το βιβλίο για Tier II ύψους ως 400 εκατ. ευρώ

admin

ΕΤΕ: Ολοκληρώθηκε η πώληση της Banca Romaneasca στην EximBank

admin

Αντρέα Ενρία (ΕΚΤ): Aνάγκη η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «bad bank»

admin

Μερίδιο 3,1% στη Deutsche Bank για την Capital Group

admin

Κέρδη 89,4 εκατ. στο εννεάμηνο ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα

admin

Ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός σε περιφερειακά νοσοκομεία από Alpha Bank

admin