Image default
Οικονομία

Χρέος 13 τρισ. δολαρίων αφήνει ο κορωνοϊός στις μεγάλες οικονομίες

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πρόκειται να «λάβουν» μια ανεπιθύμητη κληρονομιά από την χρηματοπιστωτική κρίση, ένα ρεκόρ χρέους ύψους 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι χώρες της ομάδας G7 και οι βασικές αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν τις βαρύτερες λήξεις ομολόγων σε τουλάχιστον μια δεκαετία, πολλές από τις οποίες δανείζονται για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το -, αυτές οι κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστεί να μετακυλίσουν κατά 51% περισσότερο χρέος από το 2020.

Τα καλά νέα είναι ότι τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι επενδυτές βρίσκονται στο πλευρό τους, συνεχίζει το πρακτορείο.

Οι  policy makers που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες οικονομικές προκλήσεις λόγω της πανδημίας είναι πιθανό να παραμείνουν φιλικοί – και να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό. Τα ομόλογα παραμένουν ένα περιζήτητο καταφύγιο την ώρα που αυξάνεται η πίεση του νέου κορωνοϊού στις υγειονομικές αρχές και τις οικονομίες.

«Οι δείκτες δημόσιου χρέους έχουν εκτοξευτεί, αλλά πιστεύω ότι η βραχυπρόθεσμη ανησυχία για ένα αυξανόμενο χρέος είναι άκαρπη», δήλωσε ο Γκρέγκορι Πέρντον, συν-επικεφαλής υπεύθυνος επενδύσεων στο Arbuthnot Latham.

«Το χρέος είναι μόχλευση και προϋποθέτοντας ότι δεν γίνεται κατάχρηση, αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία για την ανάπτυξη πλούτου», πρόσθεσε.

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι οι μεγαλύτερες για τις ΗΠΑ, με χρέος 7,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολουθεί η Ιαπωνία με 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του -.

Το χρέος της Κίνας ανέρχεται ανήλθε στα 577 δισεκατομμύρια δολάρια, από 345 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία έχει το βαρύτερο λογαριασμό με χρέος 433 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από τα 348 δισεκατομμύρια δολάρια της Γαλλίας. Η Γερμανία έχει λογαριασμό που φτάνει τα  325 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι έναντι 201 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Δεν θα επεκταθούν απαραίτητα όλες αυτές οι λήξεις με νέο δανεισμό.

Σχετικα αρθρα

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin

ΑΑΔΕ: Παρατάση καταβολής οφειλών λόγω της ειδικής διατραπεζικής αργίας

admin

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας

admin