Image default
Πολιτική

Βορίδης: «Δεν υπάρχει καμία σχετική σκέψη για κάλπες το 2021»

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παραχώρησε την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, έπειτα από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. 

Ο κ. Βορίδης, ερωτηθείς σχετικά με το αν η τοποθέτηση του στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σηματοδοτεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, απάντησε ότι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης έπειτα από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της χώρας είναι η διαχείριση της πανδημίας και η ανάταξη της οικονομίας. 

«Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα εκλογών, δεν υπάρχει καμία σχετική σκέψη για κάλπες το 2021, αυτό μπορώ να το πω κατηγορηματικά» ξεκαθάρισε ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι «στο μυαλό του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να λάβει μία τέτοια απόφαση, δεν έχω δει να υπάρχει σκέψη εκλογών» Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι εκλογές έχουν ορισμένο συνταγματικό σημείο που είναι το τέλος της τετραετίας».

Ο κ. Βορίδης συσχέτισε μάλιστα την ανάληψη των νέων καθηκόντων του με τη συνέχιση στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι εφαρμόζουμε το πρόγραμμα της ΝΔ, το πρόγραμμα που ψηφίστηκε από τον Ελληνικό λαό. Αυτό είναι το πρόγραμμα που ενεκρίθη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε η Κυβέρνηση όταν ανέλαβε, αυτό εφαρμόζουμε και δεν υπάρχει η οποιαδήποτε διαφοροποίηση». 

Ειδικότερα για τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι «απόδειξη της απόλυτης συνέχειας και της έλλειψης οποιασδήποτε αρρυθμίας είναι ότι έχω ήδη καταθέσει δήλωση συνεχίσεως συζητήσεως του νομοσχεδίου που αφορά στο ΑΣΕΠ. Βρισκόμαστε στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή η οποία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα». 

Ερωτηθείς για παλαιότερη δήλωσή του περί ανάληψης θεσμικών προνοιών ώστε να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά, εξήγησε ότι αυτό που πραγματικά είχε πει είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση ώστε οι θεσμοί να μην αναπαράγουν εξισωτισμό. 

«Οι Αριστεροί διανοούμενοι και φιλόσοφοι δεν είναι αυτοί που λένε ότι οι θεσμοί παράγουν ιδεολογία; Η Αριστερά είναι ο βασικός μας πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος και εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι οι θεσμοί παράγουν ιδεολογία. Αυτή είναι μια θεωρητική προσέγγιση» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης παραθέτοντας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα επ’ αυτού: «Αν ενισχύσουμε την αξιολόγηση στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης, ενισχύουμε την αξιοκρατία, άρα απορρίπτουμε τον εξισωτισμό, άρα παράγουμε μια κουλτούρα αξιοκρατική, που εγώ λέω ότι βρίσκεται στον αντίποδα των εξισωτικών ιδεολογιών της Αριστεράς. Οι θεσμοί παράγουν μια ιδεολογία αξιοκρατίας, αυτό είναι και προς όφελος των θεσμών και προς όφελος των εργαζομένων είναι και προς όφελος της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης. Εάν ενισχύσουμε την Αυτοδιοίκηση, αποδυναμώνουμε το κεντρικό κράτος, άρα μια βασική ιδέα της Αριστεράς, δηλαδή ο κρατισμός και ο κεντρικός σχεδιασμός αποδυναμώνονται. Ενισχύεται αντίθετα η σχέση των τοπικών κοινωνιών με τη Διοίκηση. Αυτό εκφράζει ένα μοντέλο που είναι πιο κοντά στις ιδέες της Δεξιάς, αυτό είναι τελικώς που εννοώ όταν λέω ότι οι θεσμοί παράγουν ιδεολογία. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θέλει να μου αποδώσει η Αριστερή κριτική, ότι δηλαδή εγώ εννοώ ότι θα υπάρχουν κάποια μέτρα περιοριστικά ή οτιδήποτε άλλο που θα έχει να κάνει με την Αριστερά. Αυτά απαγορεύονται από το Σύνταγμα, κανείς δεν θέλει να παραβιάσει το Σύνταγμα, κανείς δεν έχει πρόθεση να εφαρμόσει κάτι τέτοιο».

Μάλιστα, με αφορμή τη συγκεκριμένη συζήτηση τόνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται ο ΑΣΕΠ με στόχο να προαχθεί η αξιοκρατία τονίζοντας ότι «αυτός είναι ένας νόμος που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στις προσλήψεις». Παράλληλα, επισήμανε ότι «εκείνο που θέλουμε είναι να ενισχύσουμε το σύστημα αλλά να φέρνει και πιο κοντά τις ανάγκες της υπηρεσίας – δηλαδή αυτού που ζητά να προσλάβει – με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες αυτού που ζητά να προσληφθεί». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Υπουργός σημείωσε πως δεν υπάρχει άμεσος σχεδιασμός για παρεμβάσεις.   

Αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας και τις σημερινές λειτουργίες ανήμερα των Φώτων, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως υπήρξε συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου και ζητήθηκε να αναλάβει η Εκκλησία τις ευθύνες της.

«Δεν πρόκειται να μπούμε σε μια λογική όπου θα πηγαίνουμε με τα ΜΑΤ να βγάζουμε τους πιστούς από την Εκκλησία. Η οδηγία που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος ήταν της πλήρους συμμόρφωσης με το νόμο» τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο νόμος αφορά άπαντες. «Θα πρέπει από τη στιγμή που υπάρχουν κοινωνικοί φορείς, όπως είναι η Εκκλησία όπως είναι τα κόμματα να παίρνει ο καθένας την ευθύνη του» κατέληξε ο Υπουργός.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε στην απόλυτη συνέχιση του έργου του Τάκη Θεοδωρικάκου επισημαίνοντας το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στη σχέση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον ίδιο.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το λοκντάουν που επεβλήθη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «προφανώς διαστρεβλώνεται μια δήλωση του κ. Γεωργιάδη ο οποίος αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις μεμονωμένων λοιμοξιολόγων και όχι σε σύσταση της Επιτροπής. Όσοι είμαστε εξοικειωμένοι με τους επιστημονικούς διαλόγους ξέρουμε ότι μπορεί να υπάρχουν απόψεις για τα θέματα. Η Επιτροπή λοιμοξιολόγων, η οποία είναι το θεσμικά συγκροτημένο όργανο που συμβουλεύεται η Κυβέρνηση, ουδέποτε έδωσε τέτοια σύσταση» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης.

Τέλος, με αφορμή την αποχώρηση του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα μηνύματα υποστήριξης που έλαβε από τον αγροτικό κόσμο, ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι δέθηκε ιδιαιτέρως με τον συγκεκριμένο χώρο και εξήρε τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων αγροτών στην ανάπτυξη της οικονομίας της πατρίδας μας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι και η τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται στο πλευρό τους.  

- -

Σχετικα αρθρα

Δένδιας: Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φυλάμε τα σύνορά μας

admin

3η Σεπτεμβρίου: 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

admin

Βρούτσης: Σε πλήρη λειτουργία το πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας

admin

Χατζηδάκης σε πυρόπληκτους στο Μάτι: Πρέπει να βάλουμε μια τάξη, βοηθήστε μας

admin

Γεννηματά: Δώρο το εμβόλιο αλλά «έχουμε δρόμο μπροστά μας»

admin

ΣΥΡΙΖΑ για νέα μέτρα: «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη»

admin

Ελέν Κόνγουει-Μουρέ: «Αύριο είναι μια καινούρια μέρα»

admin

Πάπας σε Σακελλαροπούλου: Πολιτικά τα κίνητρα του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

admin

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν κλείνει η Βουλή το καλοκαίρι – Προς ψήφιση στη Βουλή 26 νομοσχέδια

admin

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown

admin

Μητσοτάκης από Βέροια: Να προσέχουμε στις γιορτές- Ελλοχεύει 3ο κύμα πανδημίας

admin

Ο Καλογρίτσας αποκαλύπτει τη διαπλοκή Παππά και συνεργατών για να αποκτήσουν κανάλι

admin

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν την ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

admin

Κύπρος: Βάση στο λιμάνι Λεμεσού θέλει η Γαλλία

admin

Politico: Σχέδιο για μπλόκο στα τουρκικά ερευνητικά πλοία

admin

Μήνυμα Μητσοτάκη για την οικονομία: «Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι»

admin

Σκουρλέτης: «Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε το ΚΙΝΑΛ»

admin

Δένδιας για συμφωνία με Αίγυπτο: «Επεκτείνει το χώρο εφαρμογής της νομοθεσίας αλλά και της δικαιοδοσίας της ΕΕ»

admin