Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

«Χαμένη δεκαετία» βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει στην παγκόσμια ανάπτυξη μια «χαμένη δεκαετία» σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα που βλέπει συγκρατημένη ανάπτυξη μετά τον κορωνοϊό που πυροδότησε τη χειρότερη οικονομική ύφεση από  τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Εάν η ιστορία λειτουργεί ως οδηγός, εκτός και εάν υπάρξουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια δεκαετία με απογοητευτική ανάπτυξη», δήλωσε η ομάδα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον στην εξαμηνιαία έκθεσή της Global Economic Prospects.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι προοπτικές της οικονομίας είχαν ήδη εξασθενήσει πριν την πανδημία λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας. Η πανδημία επομένως πιθανότατα θα επιδεινώσει αυτήν την επιβράδυνση, πρόσθεσε.

CNBC

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας, η οποία υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας την περίοδο 2020-2029, η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί στο 1,9% ετησίως από το 2020 έως το 2029- προϋποθέτοντας ότι η οικονομία λειτουργεί με πλήρη απασχόληση και παραγωγική ικανότητα.

Πριν από την πανδημία, η ανάπτυξη αναμενόταν να είναι 2,1% ετησίως κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου.

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία θα συγκρατήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε:

  • Οι αβεβαιότητες και οι χαμηλές προσδοκίες ανάπτυξης ενδέχεται να αποθαρρύνουν τις εταιρείες από το να κάνουν νέες επενδύσεις.
  • Η «επίμονη» ανεργία και το κλείσιμο σχολείων παγκοσμίως θα οδηγήσουν σε απώλεια γνώσεων και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

Μια τόσο μακροπρόθεσμη επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία θα έρθει ακόμη και εφόσον η οικονομία ανακάμψει το 2021 έπειτα από την πτώση του περασμένου έτους. Μετά τη συρρίκνωση 4,3% το 2020, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ανάπτυξη 4%.

Τίποτα, ωστόσο, δεν θεωρείται χαμένο καθώς η Τράπεζα υποστήριξε ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να μετριάσουν ή να αντιστρέψουν την οικονομική ζημία από την πανδημία. Τέτοια μέτρα είναι οι επενδύσεις σε υποδομές, η ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών και η διαφοροποίηση της οικονομίας ώστε μία οικονομία να μην εξαρτάται υπερβολικά από συγκεκριμένους τομείς.

Οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι χώρες πρέπει να εξαρτηθούν από τα αντίστοιχα οικονομικά, τις προτεραιότητες και τις οικονομικές δομές τους, πρόσθεσε η Τράπεζα. «Οι μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των επενδύσεων σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο και για την αύξηση της προσφοράς εργασίας θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη ζημία της πανδημίας στη δυνητική ανάπτυξη κατά τη δεκαετία του 2020», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της.

«Οι επενδυτές συνήθως αναγνωρίζουν τις προηγούμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης με αναβαθμίσεις στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες τους για ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Σχετικα αρθρα

ΔΕΔΑ: Έως αρχές Ιουλίου οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε 18 πόλεις

admin

Brexit : Η Γερμανία παροτρύνει το Λονδίνο να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με την ΕΕ

admin

Ανοδικά οι ευρωαγορές στον απόηχο της ορκωμοσίας Μπάιντεν

admin

ΚΙΝΑΛ: Οι τράπεζες να ενημερώσουν τη βουλή για Ταμείο Εγγυοδοσίας και «ΤΕΠΙΧ ΙΙ»

admin

Αποχωρεί η Μαριάννα Λάτση από τη Lamda Development και την επένδυση στο Ελληνικό

admin

Α. Γεωργιάδης: Ανάγκη για μεγαλύτερα logistics και ισχυρές εταιρίες ταχυμεταφορών

admin

Wall Street : Εκλεισε χωρίς κατεύθυνση παρά το νέο ρεκόρ του Nasdaq

admin

Χτύπημα στο παρεμπόριο: Πρόστιμα 51.200 ευρώ -Καταστράφηκαν πάνω από 1.500 προϊόντα «μαϊμού»

admin

H EKT δίνει τη «σκυτάλη» στο Eurogroup

admin

«Καταστροφικός» για τη γερμανική πατάτα ο κοροναϊός – Σε απόγνωση παραγωγοί και εταιρείες επεξεργασίας

admin

Γεωργιάδης: Εντός της ημέρας οι ΚΥΑ για το Ελληνικό

admin

Χρηματιστήριο: Στις 901,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

admin

Ο λιγότερο επώδυνος δρόμος για το Brexit

admin

Κάτι κινείται στο Βερολίνο: Ποιοι και γιατί μιλούν για «κούρεμα»

admin

Πατέλης στο Φόρουμ των Δελφών: Η Ελλάδα έχει μία κυβέρνηση προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις

admin

Κοροναϊός : Υπό δοκιμασία ο τουρισμός, υποτονικοί οι ρυθμοί στις κρατήσεις

admin

Αναδρομικά – Συντάξεις: Οι 9 πληρωμές μέχρι το τέλος του έτους

admin

Υπέρ της δημιουργίας bad bank για τη μείωση των κόκκινων δανείων η Επιτροπή Πισσαρίδη

admin