Image default
Επιχειρήσεις

Η νιρβάνα των αγορών

Η νιρβάνα των αγορών

Παρά τα όσα εξωπραγματικά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακές αγορές εμφανίζουν μια απαράμιλλη ηρεμία, που όμως δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, γιατί τα αίτια του διχασμού της αμερικανικής κοινωνίας παραμένουν ισχυρά. Οι χθεσινές εικόνες που έκαναν τον γύρω της υφηλίου, θα έχουν σοβαρές μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις σε πολικό-οικονομικό, όσο  και σε κοινωνικό επίπεδο σε παγκόσμια κλίμακα.

Ως αναφορά την βραχυχρόνια εικόνα, η ψυχραιμία που επέδειξαν οι αγορές, οφείλεται στην κεκτημένη ανοδική τάση. Κυρίως όμως οφείλεται στη διαφαινόμενη ομαλή μετάβαση εξουσίας αλλά & στον έλεγχο της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς, που θα βοηθήσει τον νέο πρόεδρο να εφαρμόσει το πρόγραμμα του χωρίς εκπτώσεις. Χρειάζεται όμως αυξημένη προσοχή, γιατί ο νέος πρόεδρος έρχεται και με ένα διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα, με αυξημένους φόρους και κοινωνικές δαπάνες. Επιπλέον έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κα αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις κυρίως στις τεχνολογικές εταιρίες.

Ως αναφορά την Ελληνική αγορά, η εναλλαγή πρωταγωνιστών συνεχίζεται, με βασικό στόχο την διατήρηση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα. Σημερινοί πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν τα Διυλιστήρια, που συνεχίζουν την τεχνική αντίδραση τους από τα πρόσφατα χαμηλά. Αντίθετα οι τραπεζικές μετοχές, προς το παρόν αδυνατούν να εγγράψουν νεώτερα υψηλά, εμφανίζοντας ελαφρά κόπωση.

Μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται. Όμως τασικά τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν, τόσο στους βασικούς Δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρώιμα σημάδια αδυναμίας, φέρνοντας μια πιθανή διορθωτική κίνηση εγγύτερα. Επιπρόσθετα έχουν προσεγγιστεί σημαντικές αντιστάσεις και θα χρειαστούν πρόσθετα καύσιμα, για έγκυρη διάσπαση των 850 μονάδων του ΓΔ  & συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

Τυχόν διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Οι κινητοί Μέσοι όροι 25, 50 & 200 ημερών, σηματοδοτούν  τους  εύκολους τεχνικούς οδηγούς, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.

Σε συνεννόηση πάντα με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας τα επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως τις μετοχές που πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, διοικούνται δε ιστορικά από αξιόπιστο management..

Υπενθυμίζουμε ότι η κερδοφόρα παραμονή μας στις αγορές προσομοιάζει με αγώνα αντοχής & όχι ταχύτητας, συνεπώς η υπομονή και η μακροπρόθεσμη στρατηγική αποτελούν τα ασφαλέστερα εργαλεία μας..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Σχετικα αρθρα

Q&R: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά €5,19 εκατ. ενέκρινε η ΓΣ

admin

Athens Capital Hotel– MGallery: Σε λειτουργία από τον Απρίλιο 2020

admin

Γυναικείο «άρωμα» στη νέα επένδυση της Coca Cola HBC στη Θεσσαλονίκη

admin

Grant Thornton: Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι επιχειρήσεις στη «μετά lockdown» εποχή

admin

Αύξηση τζίρου 53% για την Trastor ΑΕΕΑΠ

admin

O Στέλιος Χατζηϊωάννου καταγγέλλει νοθεία, μιλά για «αχυρανθρώπους AIRBUS» στην easyJet

admin

Αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα ο οινοποιητικός κλάδος

admin

ΥΠΕΝ: Τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ

admin

ΔΕΗ: Λειτουργικά κέρδη 700 εκατ. ευρώ αναμένονται το 2020

admin

Καντώρος (Interamerican): Οι σύγχρονες προκλήσεις έχουν απάντηση μέσα από τον Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

admin

Κυβερνοασφάλεια: Οδηγός 10 σημείων για την προστασία των επιχειρήσεων

admin

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΤΟΕ με τη Νέα Δημοκρατία

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινά η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου

admin

Ducati: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις στις μοτοσικλέτες το β’ εξάμηνο του 2020

admin

ΑΒ Βασιλόπουλος: Νέες στοχευμένες προσφορές και hi tech καταστήματα

admin

Στοχευμένες παρεμβάσεις γιά την ψηφιακή ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ

admin

«Μεθοδευμένη κυκλοφορία ανυπόστατων φημών» καταγγέλλει η Ελλάκτωρ

admin

LAMDA Development: Μείωση 39,1% των EBITDA το α΄ εξάμηνο του 2020, στα €19,5 εκατ.

admin