Image default
Πρώτο Θέμα

Το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης και ο Covid

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν από καιρό υπερηφανευτεί για τα ισχυρά κράτη πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων δημόσιας υγείας. Είναι επίσης πεπεισμένοι ότι το κράτος μπορεί να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην προώθηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Η οδυνηρά αργή διάθεση των εμβολίων Covid-19 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπονομεύει τέτοιους ισχυρισμούς, είτε σε εθνικό είτε σε υπερεθνικό επίπεδο. Εάν η Ευρώπη δεν πάει γρήγορα τα μαζικά προγράμματα εμβολιασμού της, θα είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το πολιτικό της μοντέλο μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στους πολίτες της από ό, τι είναι διαθέσιμο στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ήπειρος υπέστη ένα βίαιο πρώτο κύμα την άνοιξη, καθώς ο νέος κοροναϊός αποκάλυψε κενά στους τομείς της υγείας πολλών χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ΕΕ φάνηκε να αντιμετωπίζει καλύτερα από τις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι είχε αναπτύξει αποτελεσματικά συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή νέων lockdown. Ωστόσο, ένα δεύτερο κύμα του Covid-19 κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου διέλυσε τυχόν ονειρα ευρωπαϊκής υπεροχής. Μόνο ορισμένες χώρες της Ασίας, καθώς και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, έχουν διαχειριστεί με ικανοποιητικό τρόπο την πανδημία.

Δυστυχώς, η ΕΕ φαίνεται επίσης να παραβιάζει το τελευταίο, και ίσως το πιο σημαντικό, στάδιο διαχείρισης ιών: τον μαζικό εμβολιασμό. Ο Ευρωπαϊκός Ιατρικός Οργανισμός αφιερώνει χρόνο για να εγκρίνει εμβόλια που θεωρήθηκαν βιώσιμα αλλού. Η καθυστέρηση στην κοινή προσπάθεια από την AstraZeneca Plc και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι κατανοητή: Η δίκη αυτού του τρυπήματος έχει καταστραφεί από προβλήματα που δικαιολογούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση από την ταχεία έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η αργή μελέτη του εμβολίου Pfizer Inc.-BioNTech SE και αυτή της Moderna Inc. (εξακολουθεί να περιμένει το πράσινο φως) είναι πολύ πιο δύσκολο να κατανοηθεί.

Η διάθεση του εμβολίου ήταν ακόμη χειρότερη. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία – οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ – έχουν εμβολιάσει μαζί λιγότερο από το ήμισυ του αριθμού των ατόμων που έχουν λάβει τρύπημα στο Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει παρά το ότι τα τέσσερα έθνη της ΕΕ που έχουν σχεδόν 30 φορές τον πληθυσμό του Ισραήλ.

Η προσπάθεια της Γερμανίας ήταν πολύ πιο γρήγορη από άλλες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, η επικοινωνία της Ισπανίας ήταν λιγότερο προσεκτική και η Γαλλία μπορούσε να διαχειριστεί μόνο 516 τρυπήματα την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος. Ενώ οι καθυστερήσεις του EMA και οι διακοπές των Χριστουγέννων δεν βοήθησαν, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η ήπειρος παλεύει με τη γραφειοκρατία, την έλλειψη εκπαιδευμένου ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού.

Η Ευρώπη μπορεί να διεκδικήσει μερικές επιτυχίες. Το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύχθηκε σε ένα γερμανικό εργαστήριο, παρόλο που χρειάστηκε μια αμερικανική εταιρεία για να το αναβαθμίσει. Ωστόσο, ακόμη και στην έρευνα και την ανάπτυξη υπήρξαν αξιοσημείωτες αστοχίες, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών εμβολιασμού της γαλλικής Sanofi, οι οποίες έχουν ανατραπεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην κατάφερε να εντοπίσει ποια εμβόλια φαινόταν πιο ελπιδοφόρα καθώς έθεσε τις παραγγελίες της φέτος το καλοκαίρι. Πρέπει να αυξήσει καθυστερημένα τις παραγγελίες των BioNTech-Pzifer και Moderna, δύο θεραπείες στις οποίες οι Αμερικανοί είχαν στοιχηματίσει νωρίτερα.

Η υπόθεση για ταχύ εμβολιασμό είναι τόσο συντριπτική που αναρωτιέται κανείς γιατί η Ευρώπη το αποφεύγει. Ένα αποτελεσματικό και γρήγορο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού θα σώσει χιλιάδες ζωές, θα επιτρέψει στις χώρες να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους νωρίτερα και να αποφύγουν τον ψυχολογικό πόνο των ατελείωτων lockdown. Μπορεί επίσης να περιορίσει τον κίνδυνο μεταλλάξεων,που μπορεί να κάνει τον ιό Sars-CoV-2 πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί.

Ακόμη και η παρουσία σημείων συμφόρησης δεν δικαιολογεί τη χαλαρή προσέγγιση: Είναι λογικό να χρησιμοποιείτε ό, τι έχετε στη διάθεσή σας για να ανοσοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, αντί να αφήσετε τις δόσεις να μείνουν αδρανείς στο ψυγείο, ενώ μια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα σχέδια διανομής της.

Αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Οι πολιτικοί ίσως χρειαστεί να εκπαιδεύσουν περισσότερο ιατρικό προσωπικό, να ανοίξουν ειδικούς χώρους και να κερδίσουν εκείνους που φοβούνται ότι αυτά τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς. Αλλά αυτά τα καθήκοντα θα έπρεπε να είχαν αρχίσει με σοβαρότερο τρόπο πριν από μήνες, μόλις έγινε σαφές ότι ήταν πιθανό ένα ή περισσότερα αποτελεσματικά εμβόλια.

Με την εμφάνιση φαινομενικά πιο μολυσματικών μορφών του Covid και την έγκριση εμβολίων για την καταπολέμησή τους, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η Ευρώπη πρέπει να εγχύσει έναν απαραίτητο δυναμισμό στις προσπάθειές της για εμβολιασμό. Η φήμη της για την διακυβέρνηση – και για το πολύτιμο κοινωνικό της μοντέλο – εξαρτάται από το τι θα δείξει στους πολίτες και στον κόσμο.

Σχετικα αρθρα

Ο κορονοϊός “φυτίλι” ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

admin

Ο επικείμενος μαύρος Σεπτέμβρης…

admin

Eπενδυτές ομολόγων εναντίον κεντρικών τραπεζών

admin

Ο Σόιμπλε καλεί τον Τσίπρα να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ΔΝΤ

admin

Γερ. Τύπος: Ευνοεί η υπόθεση Novartis τον Τσίπρα;

admin

Πτώση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων–Ασθενεί το ΧΑ

admin

Αυτό που θέλει η Γερμανία δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη

admin

FAZ: Σταματήστε να μετράτε προαπαιτούμενα

admin

Ο παγκόσμιος δείκτης της οικονομικής ελευθερίας δείχνει πως η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί

admin

«Αδειασμα Τσίπρα από Σουλτς

admin

COSMOTE: 2 φορές πιο γρήγορο Internet από Vodafone,Wind

admin

Γενς Μπάστιαν: Η Ελλάδα παραμένει στην εντατική

admin

Μια πιο φρέσκια ματιά στις αμερικανικές μετοχές: είναι φτηνές

admin

Ο ρόλος του ευέλικτου ωραρίου στις επιλογές καριέρας

admin

To No 1 μάθημα από την κατάρρευση της Lehman: το QE δούλεψε

admin

Αισιόδοξος ο Γιοχάνες Χαν για μια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ

admin

500.000 νέοι εγκατέλειψαν την χώρα..

admin

Ο… Mr Χαρτοπετσέτα πρόεδρος στα ΕΛΠΕ

admin