Image default
Πολιτική

Στη Βουλή η αντιπαράθεση για κορωνοϊό και εμβολιασμό

Σε σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον εμβολιασμό στη Βουλή την προσεχή Παρασκευή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να παρουσιάσει πλήρη στοιχεία για την πολύμηνη μάχη εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού καλώντας τον κ. Τσίπρα αλλά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν προτάσεις για τα επόμενα βήματα με στόχο την υπέρβαση της επιδημιολογικής και κατά συνέπεια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζοντας να εξαπολύει πυρά του πρωθυπουργού προσέρχεται στη «λογική» ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και αδυνατεί ενδεχομένως να αναχαιτίσει τον κίνδυνο ενός τρίτου σφοδρότερου κύματος μέσα στους πρώτους μήνες του 2021. Για έλλειψη σχεδίου κατηγορεί την κυβέρνηση και η Φώφη Γεννηματά η οποία ωστόσο διαφώνησε ανοιχτά με το αίτημα του κ. Τσίπρα για την σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι ο φυσικός χώρος για την αντιπαράθεση απόψεων είναι η βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου, ακούγοντας το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, έσπευσε να απαντήσει στην πρόσκληση μέσω του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, που ανέλαβε να στείλει το μήνυμα ότι η συζήτηση θα γίνει ανοιχτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Η τακτική του Μαξίμου παραπέμπει στην διαμόρφωση του σκηνικού μιας αντιπαράθεσης με επιχειρήματα, προκαλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποφύγουν στην κρίσιμη συγκυρία τα «αφοριστικά συνθήματα και τα πυροτεχνήματα». Προαναγγελία αυτής της τακτικής ήταν αναμφίβολα η χθεσινή παρέμβαση του Χρήστου Ταραντίλη ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπαράθεσης για αδικαιολόγητες επιθέσεις.

«Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς», τόνισε ο κ. Ταραντίλης μιλώντας για την εισήγηση του κ. Τσίπρα να κινηθεί η χώρα μονομερώς όσον αφορά στον εμβολιασμό: «Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα». Προτείνει μήπως ο κ. Τσίπρας να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας».

Όσον αφορά στην πρόταση του κ. Τσίπρα για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε την θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.

Σχετικά με τη συνταγογράφηση των τεστ, ο κ. Ταραντίλης κάλεσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «να στηρίξει την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα». Θα ήταν- είπε- όντως εξαιρετικά χρήσιμο ώστε πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν τεστ.

Αναφορικά με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το Μέγαρο Μαξίμου επικαλείται τους πρόσφατους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) που «αποτυπώνουν με ακρίβεια την καλύτερη θέση της χώρας μας από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης».

Είναι πασιφανές ότι ο κ. Μητοτάκης θα επιμείνει κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια στην πρόσκληση προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν «ρεαλιστικές προτάσεις» για το εθνικό στοίχημα του εμβολιασμού και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ερώτημα είναι αν θα γίνουν αποδεκτές κάποιες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ή αν έχουν μπει μέχρι τότε σε τροχιά υλοποίησης.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει βάση στην ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στην σειρά προτεραιότητας για τον εμβολιασμό που θα ακολουθηθεί και έχει καθορίσει η αρμόδια Επιτροπή: Καταρχάς εμβολιασμός υγειονομικών σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία, εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων. Έπονται ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες με ειδική προτεραιοποίηση ανάλογα με τα χρόνια νοσήματα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό από Δευτέρα η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω. «Είναι μία διαδικασία -θέλω να το τονίσω- η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη από τις υπερσύγχρονες αποθήκες έως τα κέντρα εμβολιασμού, ώστε να διασφαλίζεται ο αναγκαίος έλεγχος σε κάθε κρίκο της αλυσίδας και η άμεση παρέμβαση όπου χρειάζεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του προτείνει να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού. «Προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, είναι βέβαιο ότι ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό δεν θα έχει δημιουργηθεί η αναγκαία ανοσία στην κοινότητα για να προστατευθούμε» σημείωσε μετά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ πρόσθεσε με δήλωσή του ότι: «η ΕΕ οφείλει «να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακοβιομηχανίες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις». Ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του στην βουλή θα επισημάνει εκ νέου τις προτάσεις του για «την ενίσχυση του ΕΣΥ, την επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ ενόψει του τρίτου κύματος, την συνταγογράφηση και διενέργεια μαζικών τεστ ώστε να χαρτογραφηθεί η εξάπλωση της πανδημίας».

Ειδήσεις σήμερα: 

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνελήφθη ο 60χρονος που «φωτογραφήθηκε» με τα πόδια πάνω στο γραφείο της Πελόζι

Μπάιντεν: «Καλό νέο» ότι ο Τραμπ δεν θα έρθει στην ορκωμοσία – Καλοδεχούμενος ο Πενς

Καιρός: Βροχές, σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Κρίσιμο να υπάρξει αποκλιμάκωση από την Τουρκία – Αλληλεγγύη σε Ελλάδα

admin

Τηλεδιάσκεψη Γεννηματά με ανθρώπους του Πολιτισμού – Δέσμη τεσσάρων μέτρων

admin

Θεοδωρικάκος: Στο Δημόσιο θέλουμε εκείνους που είναι πιο άξιοι και μπορούν να αποδείξουν τις γνώσεις τους

admin

Επίδομα 600 ευρώ: Υπογράφηκε η ΚΥΑ – Τι προβλέπει

admin

Η ΕΥΠ βρήκε και τον Καμμένο μαζί με τους μαφιόζους

admin

Γεννηματά: Τώρα, πριν να είναι αργά, στήριξη του ΕΣΥ και αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς

admin

Ελληνοτουρκικά: Πορεία για «ανεξαρτησία» των Δωδεκανήσων ετοιμάζει ο Μπαχτσελί

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Διχάζουν τα «γαλλικά» κατά Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

admin

Σύνοδος Κορυφής- Μέρκελ: Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία

admin

Ελληνοτουρκικά: «Έχουμε έτοιμες απαντήσεις για όλα τα σενάρια» λέει ο Σύμβουλος ασφαλείας Πρωθυπουργού

admin

Πρόσωπο «κλειδί» του ανασχηματισμού ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

admin

Δένδιας: Όπου υπάρχει πρόβλημα η Τουρκία είναι εκεί

admin

Διπλό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα: Ξεχάστε τον διάλογο με τετελεσμένα και απειλές

admin

Αλέξης Τσίπρας: Aποστάσεις από Πολάκη και ακραίους, καλά λόγια για Τσιόδρα

admin

Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο -Ποια θα είναι η ατζέντα

admin

Συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – ΝΑΤΟ αύριο στις Βρυξέλλες

admin

Δένδιας: «Απόλυτη αναγκαιότητα οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία»

admin

Παπαδημούλης: Όλα τα έσοδα από τα 15 ακίνητα που νοικιάζω σε ΜΚΟ θα τα διαθέτω σε φτωχούς Ελληνες και μετανάστες

admin