Image default
Οικονομία

Υπ. Οικονομικών: Έρχεται παρέμβαση για τις επιταγές

Παράταση κατά ένα μήνα του μέτρου αναστολής πληρωμής των επιταγών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Μια απόφαση η οποία αναμένεται να ληφθεί το επόμενο χρονικό διάστημα όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Παράλληλα, την άλλη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί στους θεσμούς αίτημα για εφαρμογή προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» και για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γύρω στις 19-20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των οικονομικών ενισχύσεων του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Όσον αφορά τις επιταγές που λήγουν αυτήν την περίοδο ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε παράταση κατά ένα μήνα  του μέτρου της αναστολής τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα υπάρξει επέκταση και διεύρυνση των κριτηρίων. Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Θα υπάρξει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και όπως φαίνεται η προθεσμία αυτή θα παραταθεί. Η ρύθμιση για τις επιταγές –και η σχετική προθεσμία- αφορά στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους έπειτα από κρατική εντολή, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία. Πληγείσες ορίζονται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου του έτους 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του έτους 2019.

Mε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ήδη 106.700 επαγγελματίες έχουν υποβάλει αίτηση. Παράλληλα εκτίμησε ότι αφού κλείσει η πλατφόρμα στις 15 του μηνός, γύρω στις 19 με 20 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τα ποσά στους δικαιούχους, οι οποίοι δυνητικά μπορεί να φτάσουν τις 400.000. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ .  Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι επιχειρήσεις είναι μη επιστρεπτέο. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30/6/2021.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί στους θεσμούς, πρόταση για εφαρμογή προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» και για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στους στόχους του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι να δοθεί η δυνατότητα και σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων που πλήττονται να στηριχθούν με επιδότησης της δόσης για διάστημα 9 μηνών, όπως ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα (σήμερα το πρόγραμμα καλύπτει μόνο στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη).  Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα, θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τη Δευτέρα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να πληρωθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες.

Σχετικα αρθρα

ESM : Ενέκρινε την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

admin

Φόροι : Τι πρέπει να πληρώσουμε σήμερα

admin

Οι πλουσιότερες οικογένειες της Αμερικής

admin

Κοροναϊός : Τι αγοράζουν οι Έλληνες καταναλωτές την περίοδο της καραντίνας

admin

ΥΠΟΙΚ: Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα ρυθμίστηκαν 186.986 δάνεια

admin

ΕΝΦΙΑ : Πώς θα διορθώσετε τα λάθη σας χωρίς πρόστιμο

admin

Πέντε έλληνες κροίσοι στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου

admin

ΗΠΑ : Ταμείο ανεργίας για το 1/5 των εργαζομένων σε κάποιες πολιτείες λόγω κοροναϊού

admin

Κοροναϊός – Βρετανία : Η οικονομία καταρρέει, εντείνονται οι πιέσεις για έξοδο από το lockdown

admin

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες» για τους CEO

admin

Η Ρώμη αυξάνει το έλλειμμά της για τη στήριξη της ανάκαμψης λόγω κορωνοϊού

admin

Ευρώπη: Γιατί δεν φθάνει το «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις

admin

ΤτΕ : Ομόλογα εξωτερικού 25,8 δισ. αγόρασαν οι Έλληνες

admin

ΤτΕ: Πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα 6,4 δισ. ευρώ στο 8μηνο

admin

Ακίνητα : Η απραξία στο Airbnb λόγω κοροναιού έφερε πτώση 5%-25% στα ενοίκια [πίνακες]

admin

Χρηματιστήριο: Κέρδη 2,69% αφήνει η τελευταία εβδομάδα

admin

ΟΑΕΔ: Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των επιδοτούμενων ανέργων

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σήμερα οι νέες εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία και την Ελλάδα

admin