Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου

Επίσκεψη στη Λισαβόνα πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες παραχωρούν  κοινή συνέντευξη Τύπου.

Δείτε live: 

Εξάμηνο μεγάλων προκλήσεων χαρακτήρισε το τρέχον ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να επιστρέψει η Ευρώπη σε τροχιά ομαλότητας. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με το μεταναστευτικό, ζήτημα όλης της ηπείρου, αλλά και με ζητήματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και που αφορούν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της άγραφης συμφωνίας των γειτονικών χωρών.

«Η επιτυχία της Πορτογαλίας θα είναι επιτυχία και της Ελλάδος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι Λισαβόνα και Αθήνα είναι χώρες του Νότου, με αντίστοιχα βιώματα.

Οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό τομέα είναι άριστες, ωστόσο στον οικονομικό τομέα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατές. Έχουμε αντίστοιχες προτεραιότητες. 

Οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό τομέα είναι άριστες, ωστόσο στον οικονομικό τομέα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατές. Έχουμε αντίστοιχες προτεραιότητες.

Για τη μετανάστευση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί, λόγω και της προσπάθειας της χώρας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια. «Απαιτείται πρόοδο στο Σύμφωνο Μετανάστευσης» τόνισε, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο για τις επιλογές της Ευρώπης με την Τουρκία».

«Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει η Τουρκία πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος, απ’ ότι το 2020. Αναμένουμε την τουρκική πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέτειο 200 ετών ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Μεταξύ των φιλελλήνων ήταν κι ένας Πορτογάλος, ο Αντόνιο Αλμέιδα που βρέθηκε στην Ελλάδα το 1826 και παντρεύτηκε τη Ζωή Μαυροκορδάτου. «Έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας Πορτογάλος» σημείωσε, προσθετοντας ότι ο εγγονός του έπεσε ηρωικά στις μάχες των εθνικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Έγινε έτσι ένας ακόμη Πορτογάλος που συνδέθηκε με την ιστορία της Ελλάδας και δόξασε την Πορτογαλία. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Κόστα στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ανεξαρτησίας. 

Πλήρης αλληλεγγύη Κόστα σε Ελλάδα και Κύπρο 

«Έχουμε εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και την απαίτηση για σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Όταν αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία κρατών-μελών, τίθεται σε αμφισβήτηση και η κυριαρχία ολόκληρης της ΕΕ», ανέφερε για την Τουρκία ο κ. Κόστα. 

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανέφερε ότι είχε επαφές, όπως αυτή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επαφές με την τουρκική πλευρά είχε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτό που εμείς θέλουμε και επιθυμούμε, πέρα από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, να είναι εφικτό εν τέλει, να βρούμε και πάλι με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικής σχέσης. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μας συνδέουν οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί πολύ ισχυροί. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εν τέλει να φτάσουμε τον Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όχι με τις προτάσεις που συζητήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα με την Τουρκία, χωρίς να ξεχνούμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία»

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί ημερομηνία, με βάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσοβλου σχολίασε ότι η διαδικασία είναι απλή αν υπάρχει διάθεση. «Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι επαφές». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι απαιτείται συνέπεια και συνέχεια.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων. Μάλιστα, μίλησε ότι η απόφαση αποτελεί άλμα για την Ευρώπη. «Είναι σημαντικό να τρέξει η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση των πόρων. Πάντως παραδέχθηκε ότι το α’ τρίμηνο του 2021, θα είναι δύσκολο, λόγω και της επιδείνωσης της πανδημίας. 

«Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27»

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντώνιο Κόστα αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό. «Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 και δεν μπορεί αυτή η ευθύνη δυσανάλογα να πέφτει στις πλάτες χωρών που για γεωγραφικούς λόγους είναι πιο κοντά στα σημεία μεταναστευτικών πιέσεων», τόνισε.

Μάλιστα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τιμή που η χώρα του υποδέχθηκε πρόσωπα, με τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, ενώ υπενθύμισε ότι η ακτοφυλακή της Πορτογαλίας έχει διασώσει 7.000 άτομα που έφτασαν στην Ευρώπη. «Η προσπάθεια είναι συνολική, οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να έρθουν συνολικά στην Ευρώπη κι όχι στις χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι υποχρέωσή μας να δείξουμε αλληλεγγύη στον συγκεκριμένο τομέα, ανέφερε.

Παράλληλα, οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων. «Θα πρέπει να συνεργαστούμε ώστε όσο πιο δυνατόν πιο γρήγορα να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκαμψης της Ευρώπης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κόστα, οι προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας είναι η επιτάχυνση της ανάκαμψης της ΕΕ, η ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα και τη διασφάλιση της αυτονομίας της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο. Συζήτησαν το θέμα του εμβολιασμού, που αποτελεί κλειδί για να ανακάμψει η Ευρώπη.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για το ζήτημα του συμφώνου Μετανάστευσης που έχει παρουσιάσει η ΕΕ και που οι 27 έχουν διαφορετικές θέσεις», είπε.

Για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της αγοράς, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πήρε την πολιτική απόφαση για πιο σκληρό lockdown την 1η Ιανουαρίου. «Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, αλλά έχουμε προσδιορίσει μια ξεκάθαρη διαδικασία, που η επιτροπή των ειδικών θα παίρνει την απόφασή της με ορίζοντα μία ή δύο εβδομάδων. Θέλω να πιστεύω ότι πάμε καλά, αλλά δεν είναι δουλειά μου να προκαταλάβω τις εισηγήσεις των ειδικών», ανέφερε.Ειδήσεις σήμερα: 

Τι SMS θα στέλνουν γονείς και κηδεμόνες για τη μεταφορά των μαθητών

Επίδομα θέρμανσης 80-650 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις

Ανοίγει κι άλλο η «ομπρέλα» προστασίας για τις επιταγές

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Αξιωματούχος ΕΕ για Σύνοδο Κορυφής: Προσπάθεια για ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία

admin

Εθνικό μέτωπο 284 «ΝΑΙ» για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο

admin

Μητσοτάκης: Αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί μόνο για τους ευάλωτους

admin

Τσίπρας: «Το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας»

admin

Πολυτεχνείο: Τηλεφωνήματα Τσίπρα σε Γεννηματά και Βελόπουλο

admin

Διεθνολόγοι σε ΣΚΑΪ: Η Ευρώπη υπεύθυνη για το αδιέξοδο με την Τουρκία- Εδώ και τώρα κυρώσεις

admin

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η ρητορική μίσους της Τουρκίας κατά του Μακρόν

admin

Μητσοτάκης: Προστατεύσαμε τις ευπαθείς ομάδες – Κανένας θάνατος ηλικιωμένου σε κλειστή δομή

admin

Αλκιβιάδης Στεφανής: Η διατήρηση της ετοιμότητας προυπόθεση για την εθνική μας προοπτική

admin

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δημιούργημα της φαντασίας» το δημοσίευμα της «Die Welt»

admin

Γεννηματά για 3η Σεπτεμβρίου: Ραντεβού στις οθόνες σας

admin

Πομπέο: Στην Κύπρο αύριο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

admin

Τσαβούσογλου: «Σεβόμαστε την ελληνική σημαία»

admin

Στη Βουλή η επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο – Από Δευτέρα και τα Rafale

admin

Oruc Reis: Στα 15 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και πλησιάζει- Δείτε χάρτες

admin

ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Τα ελληνικά ύδατα και τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα

admin

Τimes του Λονδίνου: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλευρό της Ελλάδας

admin

Συνάντηση Ελπιδοφόρου-Πομπέο για Πατριαρχείο και Αν. Μεσόγειο

admin