Image default
Οικονομία

Ν. Παπαθανάσης: Στο τραπέζι μέτρα στήριξης για εστίαση-λιανεμπόριο

Στο πλάι της εστίασης και του λιανεμπορίου δηλώνει πως είναι η κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των δύο κλάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης, ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι «αρκετά καταστήματα στον κλάδο της εστίασης λειτουργούν με παράδοση, επομένως έχουν μια λειτουργία, αλλά σαφώς αυτή είναι ένα υποσύνολο της κανονικής λειτουργίας».

«Καθώς πάμε προς το τέλος κι ενώ τρέχουν τα μέτρα και όποια άλλα μέτρα ανακοινωθούν σύντομα, θα κάνουμε απολογισμό και θα δούμε ακριβώς τη στήριξη που χρειάζεται. Πάντως, επειδή η εστίαση είναι πολύ σημαντική και μετρά περίπου το 40% της οικονομίας, η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά της γιατί είναι πολύ καιρό κλειστή. Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης», πρόσθεσε προαναγγέλοντας μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι σήμερα ξεκίνησαν οι εκπτώσεις και σαφώς ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί, ωστόσο, πάνω από όλα πρέπει να μπει η υγεία.

«Αναμένουμε τις αποφάσεις των επιστημόνων σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της κινητικότητας με το όποιο άνοιγμα της αγοράς», είπε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο.

«Πέραν των μέτρων, τα οποία συνεχίζονται, με την πρώτη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί να ανοίξει η παράδοση εκτός, θα γίνει. Το υπουργείο έχει και τους κανόνες και τα μέτρα που μπορεί να λειτουργήσει. Το click away ήταν ένα μέτρο, το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά, υπήρχε ένας επιπρόσθετος τζίρος, καθότι οι μεταφορικές δεν μπορούσαν να παραδώσουν», δήλωσε.

Μάλιστα ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι το επόμενο στάδιο μετά το click away, θα είναι το ραντεβού εντός του καταστήματος. «Το ραντεβού μπορεί να είναι με ένα ή και περισσότερα άτομα, σύμφωνα με το εμβαδόν του καταστήματος», σημείωσε.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργάλεια που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρηματίες, δήλωσε ότι παρότι δεν έχει ανοίξει ακόμα το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, όποιος έχει δαπανήσει χρήματα για να δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα από τον Φεβρουάριο και μετά, μπορεί να υποβάλει αίτηση και να λάβει την επιδότηση. Πασράλληλα, τρέχει και το πρόγραμμα της εστίασης για τα θερμαντικά σώματα, παρόλο που είναι κλειστά τα καταστήματα.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται ένα δανειοδοτικό πρόγραμμα το οποίο θα στηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ύψους έως 50.000 ευρώ με πολύ υψηλή εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονα προετοιμάζεται από το οικονομικό επιτελείο κι ένα πρόγραμμα «Γέφυρα» για επαγγελματικά δάνεια.

Σχετικα αρθρα

ΣΕΓΕ: Νέο πρόγραμμα για τη στήριξη της γυναικείας κοινωνικής επιχειρηματικότητας

admin

Ανάρπαστα τα 500ευρα που… δεν υπάρχουν

admin

Κοροναϊός – ΗΠΑ : Η κόντρα Δημοκρατικών – Λευκού Οίκου καθυστερεί το νέο πακέτο βοήθειας

admin

Πωλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της Victoria’s Secret για πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια

admin

Διασύνδεση Ταμειακών – Taxis : Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

admin

Επίσημα νέος διοικητής του ΕΦΚΑ ο Χρήστος Χάλαρης

admin

ΕΚΤ : Τα οφέλη για την Ελλάδα από την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων

admin

Στουρνάρας : Εφικτός ένας μέσος ρυθμός ανάπτυξης 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια

admin

Κρήτη: Πρόγραμμα προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιορισμένες διακυμάνσεις στο άνοιγμα

admin

Μείωση κατά μία μονάδα του βασικού επιτοκίου ανακοίνωσε η Fed

admin

Οι αποφάσεις της ΔΕΗ για τη ΛΑΡΚΟ

admin

ΟΑΕΔ: Ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο γ΄ τρίμηνο

admin

Δ. Μακεδονία: Ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών

admin

Wall Street : Μικτό κλείσιμο αλλά με νέα ιστορικά ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq

admin

H EKT καλεί τις τράπεζες να καταστρώσουν έκτακτα σχέδια για την επιδημία του κορωνοϊού

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

admin

Κοροναϊός : Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 η τηλεργασία

admin