Image default
Ευρώπη

Προσλήψεις τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών έφερε η πανδημία

Από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 και μέχρι σήμερα οι ανάγκες για επικοινωνία έχουν διογκωθεί με τη χρήση του Διαδικτύου να χτυπάει κόκκινο. Ειδικά τις περιόδους των lockdowns η διαδικτυακή κίνηση αυξήθηκε σε ποσοστό έως και 70%.

Οι αυξημένες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες πίεσαν μεν τα όρια των εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως, αλλά και στην Ευρώπη, δημιουργώντας, ωστόσο, και μια παράπλευρη …ωφέλεια. Έφεραν προσλήψεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ευρώπη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής Αρχής. Η Eurostat λοιπόν διαπιστώνει ότι οι διαταραχές που προκάλεσε ο COVID-19 επί ευρωπαϊκού εδάφους είχαν ως έμμεσο αποτέλεσμα την τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, o αριθμός των ατόμων, ηλικίας 20 έως 64 ετών, που απασχολούνταν στις τηλεπικοινωνίες αυξήθηκε απότομα κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020. Έτσι, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ο κλάδος έφτασε να απασχολεί πανευρωπαϊκά 1,043 εκατομμύρια άτομα.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 και αύξηση 21% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα (σσ το δεύτερο τρίμηνο του 2019).

Πτωτική τάση

Η αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη έρχεται να ανατρέψει την τάση των τελευταίων ετών, που ήθελε τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού στις εταιρείες του τομέα να μειώνεται. Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι o αριθμός των ατόμων, ηλικίας 20 έως 64 ετών, που απασχολούνται στις τηλεπικοινωνίες μειώνεται σταθερά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, από 1,181 εκατ. άτομο το πρώτο τρίμηνο του 2008 σε 823.000 το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

«Τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 είναι πιθανό να έχουν δώσει ώθηση στην απασχόληση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της ΕΕ» τονίζει σε σχετικό report της η Eurostat. H ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία διευκρινίζει ότι στους απασχολούμενους στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις ενσύρματες, ασύρματες, δορυφορικές και άλλων τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες.

Μικτή εικόνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πάντως, η εικόνα της απασχόλησης ήταν αρκετά διαφοροποιημένη στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Για την ακρίβεια, ο αριθμός των απασχολούμενων στις τηλεπικοινωνίες το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε 9 από τα 24 κράτη-μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων παρέμεινε σταθερός στην Πορτογαλία, ενώ αντίθετα η απασχόληση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μειώθηκε στα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη με διαθέσιμα δεδομένα.

Πηγή άρθρου: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική: πιο «πράσινη», πιο δίκαιη και πιο στιβαρή

admin

Covid-19: Αποτελεσματικότητα 94,5% του εμβολίου της ανακοίνωσε η Moderna

admin

Ένας στους δέκα Έλληνες έχει κάνει χρήση Internet of Things

admin

Χρηματοδότηση 100 εκ. ευρώ σε μικρομεσαίους σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία από ΕΤΕπ και Παρευξείνια Τράπεζα

admin

ΕΕ-Σύλληψη Ναβάλνι: «Παγώνουν» οι νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία

admin

Ο Τζιτζικώστας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

admin

Πώς στήνεται η λίστα με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Γιατί υπάρχουν τόσα άδεια εστιατόρια στο Μιλάνο;

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025 και επαναπροσδιορισμός της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την ψηφιακή εποχή

admin

WWF: Ο ανθρώπινος πολιτισμός υπό απειλή

admin

ΕΕΣ: Η διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ε.Ε. δεν ήταν πλήρως αποτελεσματική

admin

74 ΚΤΕΛ γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ΕΣΠΑ σε 1,5 χρόνο – λίστα και στοιχεία

admin

Eurostat: Συνωστισμός στο… σπίτι για το 29% των Ελλήνων

admin

Ένας στους δύο Έλληνες κάνει χρήση υπηρεσιών e-government

admin

ΕΕ: Βάζει κανόνες στο ίντερνετ, αλλά μένει πίσω στην καινοτομία. Γιατί;

admin

Οι Κυκλάδες στην «πρίζα»: Ολοκληρώνεται το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό δίκτυο Υψηλής Τάσης

admin

Έρχεται ευρωπαϊκή ειδική ομάδα για την επίλυση της έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο

admin

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πυροβολεί το κυνήγι στους υγροτόπους

admin