Image default
Επιχειρήσεις Οικονομία

Jumbo: Μείωση τζιρου 18,2% λογω Covid και νεα επίθεση στην κυβέρνηση

jumbo:-Θετικός-ο-Οκτώβριος,-μείωσε-τις-αρνητικές-επιπτώσεις-του-πρώτου-lockdown

Με μία ιδιαίτερη ανακοίνωση ο όμιλος  μας πληροφορεί για την πτώση του τζίρου του το 2020 λόγω της παγκόσμιας  πανδημίας του κορονοιου.

Στην ανακοίνωση ασκεί δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης Όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού θέτοντας ουσιαστικά Με έμμεσο τρόπο το ερώτημα: Λεφτά ή υγεία;

Το ερώτημα αυτό είναι προφανές ότι βασανίζει όλο τον κόσμο με δυτικό τρόπο ζωής καθώς ο κορονοϊός λόγω της εξαιρετικής μεταδοτικότητας του Σε κλειστούς χώρους ουσιαστικά χτύπησε καίριους τομείς της ζωής μας.

Ολοκληρη η ανακοινωση: 

2020 μια δραματική χρονιά επιβίωσης, χωρίς ανάπτυξη 

Το αυστηρό απαγορευτικό λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που επέβαλε, δύο φορές, η Ελληνική Κυβέρνηση σημείωσε πολλές αναμφισβήτητες επιτυχίες στον υγειονομικό τομέα αλλά τραυμάτισε βαριά το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο. 

Τα εμπορικά καταστήματα στην Ελλάδα έμειναν κλειστά σε δύο μεγάλες και κρίσιμες περιόδους, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2020, περιόδους που αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεών τους. 

Η Ελλάδα είχε επιλέξει να προχωρήσει σε απαγορευτικό λειτουργίας των καταστημάτων (lockdown) τον Νοέμβριο, με στόχο να επαναλειτουργήσει η Χριστουγεννιάτικη αγορά τον Δεκέμβριο. Το Δεκέμβριο το επιδημιολογικό φορτίο ανέτρεψε αυτή την πολιτική. Παρά την αλλαγή των αρχικών σχεδιασμών, πρακτικά ουδεμία εναλλακτική πολιτική εφαρμόστηκε ως προς το λιανεμπόριο. 

Ως αποτέλεσμα ήρθε το απόλυτο -χωρίς χρονικό ορίζοντα- απαγορευτικό λειτουργίας των οργανωμένων καταστημάτων, περιλαμβανομένου και του Ιανουαρίου του 2021. Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα συνεκτικό, καθολικό σχέδιο ισότιμης επαναλειτουργίας του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων, ο Όμιλος JUMBO ενημερώνει για την πορεία του 2020 όπως τελικά διαμορφώθηκε:  

Οι πωλήσεις του Ιανουαρίου 2020 κατέγραψαν αύξηση κατά περίπου +13%.  Τον Φεβρουάριο ο τζίρος αυξήθηκε κατά +23%, σε σύγκριση με το 2019.  

Οι πωλήσεις του Μαρτίου, για τον Όμιλο, κατέγραψαν μείωση κατά -51% περίπου επηρεαζόμενες από τις κατά τόπους κυβερνητικές αποφάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του πρώτου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη. 

 Τον Απρίλιο, με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα απλώς να υπολειτουργούν χάθηκε οριστικά και η Πασχαλινή περίοδος. Οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση (-86%), σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.  Ο Μάιος έφερε την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Με τα περισσότερα καταστήματα να λειτουργούν σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνδυασμό με την βαθμιαία άρση των περιορισμών κίνησης σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι πωλήσεις του Ομίλου ωθούνται σε διψήφια ανάπτυξη (+ 13,6%) για τον μήνα αυτό.  

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος παρέμειναν σε θετικό πρόσημο σημειώνοντας αύξηση των πωλήσεων κατά +5,8% και κατά +8% περίπου αντίστοιχα.  Ο Αύγουστος έδειξε αρνητικό πρόσημο (-2%) λόγω της καθίζησης του τουρισμού.  

Ο Σεπτέμβριος 2020 έκλεισε με αύξηση των πωλήσεων για τον Όμιλο Jumbo κατά +1,2% περίπου.  Ο Οκτώβριος κατέγραψε και πάλι θετικό πρόσημο με σημαντική αύξηση των πωλήσεων για τον Όμιλο Jumbo κατά +12,7% περίπου.  Ο Νοέμβριος με το δίκτυο των καταστημάτων στην Ελλάδα να είναι κλειστό και στην Κύπρο να είναι κλειστά τα 3 από τα 5 καταστήματα, κατέγραψε μείωση των πωλήσεων κατά -35% περίπου.  

Ο Δεκέμβριος 2020 με το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων στην Ελλάδα να παραμένει κλειστό καθώς και 2 καταστήματα να είναι κλειστά στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία, καταγράφηκε μείωση των πωλήσεων κατά -54% περίπου διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες για το έτος στο -18,2% από -10,7% το 11μηνο.

Σχετικα αρθρα

Ανάπτυξη έως 2,5% το 2020 και υποχώρηση της ανεργίας προβλέπει ο ΙΟΒΕ

admin

Ικανοποίηση της ΕΤΑΔ για την υπογραφή παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου

admin

Ποιοι θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό στο Taxisnet

admin

Ανατροπή: O ιρλανδός ΥΠΟΙΚ εξελέγη νέος Πρόεδρος του Eurogroup

admin

Προϋπολογισμός : Με πρωτογενές πλεόνασμα 5 δισ. έκλεισε το 12μηνο

admin

Περσεύς: Άνοδος πωλήσεων με κατακόρυφη πτώση της κερδοφορίας 

admin

Τουρισμός : «Αιμορραγούν» τα ξενοδοχεία – Αγωνία για τις αφίξεις στη σκιά της αύξησης κρουσμάτων

admin

Airbnb: Ετοιμάζει αρχική δημόσια πρόταση

admin

Reuters για το 10ετές ελληνικό ομόλογο: Κάτω από το 1% η απόδοση και σήμερα

admin

Νέες απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο την Δευτέρα

admin

Goldair: Δωρίζει οκτώ ΜΕΘ στο ΕΣΥ και τρία SUV στην Ελληνική Αστυνομία

admin

«Kαίει» μετρητά 40 εκατ. ευρώ/ το μήνα η Aegean

admin

Ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του περιπτέρου της Φυσικό Αέριο στη ΔΕΘ

admin

Το πετρέλαιο κατρακυλάει, με τις αποφάσεις του OPEC+ να μην καταφέρνουν να πείσουν την αγορά

admin

Χρηματιστήριο : Βουτιά 2,17%, χάθηκαν 1,9 δισ. ευρώ σε δύο συνεδριάσεις

admin

ΧΑ:Τι αναμένουν οι επενδυτές στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις του 2020

admin

Η προσαρμογή της εργασίας στην εποχή του κορωνοϊού – Τι αλλάζει

admin

«True Leader» η Interamerican Ζωής

admin