Image default
Επιχειρήσεις

ΣΕΠΕ: O κορωνοϊός κοστίζει $14,2 δισ. στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών αγαθών

Απώλειες της τάξης των $14,2 δισ. προκάλεσε το 2020 η υγειονομική κρίση του COVID-19 στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών. Με τα εισοδήματα να μειώνονται, ελέω πανδημίας, οι καταναλωτές στράφηκαν σε προϊόντα πρώτης ανάγκης αποφεύγοντας μη απαραίτητες αγορές όπως τηλεοράσεις LCD και νέα smartphones.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Finaria, τα έσοδα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών εκτιμάται ότι μειώθηκαν στα $ 213,8 δισ. το 2020. Αυτή η επίδοση μεταφράζεται σε απώλειες πωλήσεων $ 14,2 δισ. τη χρονιά που πέρασε.

Συνολικά, το 2020 το μέσο έσοδο ανά χρήστη στην ευρωπαϊκή αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 6,3% στα $ 252. Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις, αναμένεται να αυξηθεί στα $ 282 τα επόμενα χρόνια.

Πάντως οι αναλυτές προβλέπουν ανάκαμψη του κλάδου στην Ευρώπη την επόμενη διετία. Τα έσοδα της βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθούν σε πάνω από $ 230 δισ. το 2022. Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος του 2025, το ποσό αυτό θα αγγίξει τα $ 240 δισ.

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στην Ευρώπη γνώρισε σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με τα έσοδα να αυξάνονται από $ 208 δισ. το 2012 σε $ 227,9 δισ. δολάρια το 2019.

Υπολογιστές, tablets, smartphones

Παρά την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για υπολογιστές και tablets, λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς υπολογιστών εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 6,3% σε ετήσια βάση το 2020. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε πωλήσεις $55,9 δισ. το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Finaria, οι πωλήσεις τηλεφώνων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων σταθερών τηλεφώνων, κινητών και smartphones, επίσης μειώθηκαν το 2020. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια πτώση των πωλήσεων της τάξης του 6,3% το 2020, που σε απόλυτους αριθμούς τοποθετεί την αγορά στα $106,2 δισ.

Στην κατηγορία των τηλεοράσεων, των προϊόντων ήχου και των πολυμέσων αναμένεται επίσης πτώση 6,1% σε ετήσια βάση το 2020, με τα έσοδα να μειώνονται στα $49 δισ. Η αγορά των περιφερειακών για τηλεοράσεις στην Ευρώπη επίσης μειώθηκε σε ποσοστό 1,7%, για να διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο $1,8 δισ.

Online κανάλι

Καθώς εκατομμύρια καταναλωτές πανευρωπαϊκά μετακινούνται από τα φυσικά καταστήματα στο online κανάλι αγορών, το ηλεκτρονικό εμπόριο εξελίσσεται σε βασικό μοχλό για την αγορά ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Το 2019, οι διαδικτυακές πωλήσεις εισέφεραν το 29% των συνδυασμένων εσόδων στην ευρωπαϊκή κατηγορία καταναλωτικών ηλεκτρονικών.

Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι αυξήθηκε σε 33% το 2020, ενώ μέχρι το 2023, τα ηλεκτρονικά καταστήματα θα αντιπροσωπεύουν το 37% όλων των πωλήσεων ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στην Ευρώπη.

Οι μεγαλύτερες αγορές

Η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, με 87 αλυσίδες καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών και έσοδα $ 29,3 δισ. το 2020, μειωμένα κατά 8,1% έναντι του 2019. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 61 αλυσίδες και πωλήσεις $ 28,8 δισ., 2,7% λιγότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Η Γαλλία και η Ισπανία ακολουθούν έσοδα με $ 24,9 δισ. και $ 10,8 δισ. το 2020, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη:

Λιανεμπόριο: Προς άνοιγμα της αγοράς από 18 Ιανουαρίου με click in shop

Πώς ο Αγγελικούσης ενισχύει την ελληνική σημαία – Οι νέες αγορές του tycoon της ναυτιλίας

Δίνουν τα χέρια ΔΕΗ και RWE για τη μεγάλη συμφωνία των 2 GW σε ΑΠΕ

Σχετικα αρθρα

Κωτσόβολος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους

admin

Σαρρηγεωργίου (Eurolife): Οι επιδόσεις ρεκόρ του ’19 θεμέλιο για την αντιμετώπιση των φετινών προκλήσεων

admin

Μυτιληναίος: Επαναγορά 45.000 ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 434.613 ευρώ

admin

Αυτό είναι το μοναδικό κρέας που τρώνε οι Vegan

admin

ΔΕΗ: Δανειακή σύμβαση 160 εκατ. με την EBRD

admin

Folli Follie: Επιβεβαίωσε την απόσυρση του αιτήματος για αλλαγή διοίκησης

admin

Κέρδη 24 εκατ. ευρώ για τη Eurobank Κύπρου στο εξάμηνο

admin

Paperpack: Από 11 Ιουνίου η καταβολή του μερίσματος 0,50 ευρώ

admin

Στις 31 Οκτωβρίου η Γενική Συνέλευση της Folli Follie

admin

Τesla: Ξεκινά την κατασκευή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα το 2021

admin

H Lufthansa εκπέμπει SOS ρευστότητας, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση καθυστερούν

admin

Τρία νέα καταστήματα για την Optima Bank

admin

Wind Ελλάς: Συνέχεια επενδύσεων εν μέσω πανδημίας- Οι οικονομικές επιδόσεις

admin

ΔΕΗ: Ο κ. Μιχαήλ Παναγιωτάκης νέο μέλος στο ΔΣ

admin

Ford: Σταματά την παραγωγή στη Βραζιλία – «Λουκέτο» σε τρία εργοστάσια

admin

Intracom Telecom: Αποσύρει τη συμμετοχή στην έκθεση MWC Barcelona 2020

admin

Folli Follie: Δημοσιεύθηκε η παρουσίαση του Webinar της 25ης Νοεμβρίου

admin

ΔΕΗ: Οικειοθελής αποχώρηση εργαζομένων με μπόνους 20.000 επιπλέον της αποζημίωσης

admin