Image default
Ευρώπη

Δ. Παπαδημούλης: Ανάγκη εμβολιασμού της πλειοψηφίας μέχρι το καλοκαίρι για να σωθεί ο Τουρισμός

Για την ανάγκη εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αλλά και να παραχθούν εμβόλια με ταχύτερους ρυθμούς και από άλλες εταιρείες, μίλησε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, τόνισε ότι «Το κρίσιμο θέμα είναι να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από όλους το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό και όχι ως ένα απλό εμπορικό προϊόν που προστατεύεται από τις πατέντες». 

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, αναφορικά με τη διαδικασία εμβολιασμού και την προμήθεια των εμβολίων,  λέγοντας ότι το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το ότι υπάρχει σημαντική  καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και επιδιώξεις στην επίτευξη του μαζικού και ασφαλούς εμβολιασμού, ο οποίος θα εξασφαλίσει  την αναγκαία υγειονομική ασπίδα.

Πρόσθεσε δε ότι πέραν της προφανούς υγειονομικής και ανθρωπιστικής ανάγκης να σωθούν ζωές και να μπορέσει να ανακάμψει και η οικονομία, υπάρχει και ένα πραγματιστικό επιχείρημα καθώς, όπως είπε, η ΕΕ έδωσε τεράστια ποσά προκειμένου να επιταχυνθεί η ανακάλυψη και η μαζική παραγωγή των εμβολίων, επομένως πρόκειται για δημόσιο χρήμα.

Σε αυτά, τόνισε και το ζήτημα της διαφάνειας σχετικά με τις συμβάσεις μεταξύ της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών εταιρειών επισημαίνοντας πως αυτή δεν διασφαλίζεται: «Αποτελεί πρόσχημα διαφάνειας η δυνατότητα ενός ευρωβουλευτή να διαβάσει σε κλειστό δωμάτιο μέρος των συμβάσεων χωρίς καν να μπορεί να κρατήσει σημειώσεις».

Παράλληλα, ανέφερε ότι επειδή «στόμωσε» η παραγωγή εμβολίων, πρέπει να βρεθούν έξυπνοι τρόπου προκειμένου να παραχθούν εμβόλια ταχύτερα και από άλλους εταιρείες. 

«Το πρόβλημα δεν είναι στον αριθμό των εμβολίων αλλά στον ρυθμό προμήθειας αυτών. Η προτεραιότητα είναι να μπορέσει η ΕΕ να εξασφαλίσει γρηγορότερα, περισσότερα εμβόλια, επομένως χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Να διεκδικήσει η Κομισιόν μέσω διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες ταχύτερη παραγωγή και από άλλους».

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να έχει εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει  η οικονομία και να μην έχουμε μια χαμένη τουριστική χρονιά.

Τέλος, ανέφερε πως η ευρωομάδα της Αριστεράς πρόκειται να στείλει μια επιστολή στο σύνολο των ευρωβουλευτών προκειμένου να πιέσει την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη για περισσότερη δραστηριότητα και για πρόσθετα μέτρα σε αυτόν τον τομέα αλλά και προκειμένου να μπορέσει να γίνει μια συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός του Ιανουαρίου, για όλα τα ανωτέρω.

Σχετικα αρθρα

Το ΑΠΘ συντονιστής Ευρωπαϊκού προγράμματος «πράσινης» εκπαίδευσης

admin

Κρατικοποίηση της Alitalia σχεδιάζει η Ιταλία – Ακολουθεί και η Γαλλία

admin

Κρίσιμες εθνικές υποδομές κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

admin

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το app store της Apple

admin

Ανακύκλωση πλαστικών: έρευνα της Greenpeace, τί συμβαίνει στην Ελλάδα

admin

ΕΕ: «Θυμός» για το Ταμείο Ανάκαμψης από πολίτες των «πέντε φειδωλών»

admin

Η Moderna ξεκίνησε τη δοκιμή του εμβολίου της για τον κορονοϊό σε εφήβους

admin

Brexit: 4 σκάφη του βρετανικού ΠΝ θα φυλάσσουν από 1/1/2021 τα βρετανικά ύδατα

admin

Παραμένει το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής

admin

Το ελληνικό ΥΠΕΝ στην διάσκεψη της UNESCO για νερά και κυκλική οικονομία

admin

Στην Ελλάδα η ετήσια συνάντηση του έργου Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους

admin

ΕΚΤ: Οδυνηρές «καθοδικές επιπτώσεις» σε νοικοκυριά και εταιρείες αν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης

admin

Το ανώτατο δικαστήριο της Νορβηγίας απορρίπτει κλιματική καταγγελία για την εξερεύνηση πετρελαίου στην Αρκτική

admin

Γερμανία: Η Lufthansa ακυρώνει 23.000 πτήσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

admin

Κομισιόν: Ορόσημο η άρση των capital controls στην Ελλάδα

admin

Εκτός Κομισιόν η υποψήφια του Μακρόν

admin

Βόρεια Μακεδονία: Συμφωνία Ζάεφ – Αχμέτι για σχηματισμό κυβέρνησης

admin

Στα 6,8 τρισ. δολάρια οι επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες έως το 2023

admin