Image default
Επιχειρήσεις

Ισχυρό καμπανάκι Καφούνη (ΕΣΑ): Θα κλείσουν τα μισά εμπορικά καταστήματα

Ένα ισχυρό καμπανάκι κινδύνου μιλώντας για υπαρκτό κίνδυνο η μισή εμπορική αγορά να βάλει λουκέτο, έκρουσε σήμερα ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης ζητώντας να σταματήσουν οι αδικίες έναντι του λιανεμπορίου και να επανέλθουν σε μόνιμη λειτουργία, έστω υπό αυστηρούς όρους, τα καταστήματα. Ο ίδιος μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου, πλαισιωμένος από τρεις επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθ. Εξαδάκτυλος κατέθεσε προτάσεις προκειμένου η επαναφορά να γίνει με ασφαλή τρόπο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «το δίλημμα δεν είναι υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά εμπόριο ή παράλογες συμπεριφορές», αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό αποκλίνουσες συμπεριφορές από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έναντι των γενικών μέτρων προστασίας με αποτέλεσμα, όπως είπε το εμπόριο και η εστίαση να είναι οι μόνοι που σήμερα δέχονται το βάρος της ευθύνης και εν τέλει το οικονομικό πλήγμα.

Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν δεν λειτουργήσει άμεσα η αγορά και δεν ληφθούν γενναιότερα μέτρα στήριξης προς τον εμπορικό κόσμο τότε 1 στα 2 καταστήματα οδηγούνται σε λουκέτο «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την απασχόληση».

Ο κ. Καφούνης πρότεινε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες και διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο “click inside” με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μάλιστα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, είπε πως η επίδραση του click away στη διασπορά του κορονοϊού ήταν της τάξεως του 4%, ενώ εκτιμάται ότι με το click inside θα είναι στο 5% υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα και οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί. Μία εκτίμηση που ενισχύει το οπλοστάσιο επιχειρημάτων των εμπόρων της Αθήνας για καθολική ισχύ του click inside από Δευτέρα και όχι μόνο για την ένδυση, την υπόδηση και τα κοσμηματοπωλεία, όπως έχει ζητήσει η ΕΣΕΕ.

Στο κομμάτι αυτό προωθήθηκε από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου και η χρήση ειδικών απολυμαντικών μηχανημάτων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάθε κατάστημα. Μηχανήματα που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, να επιδοτηθούν απ’ το Κράτος. Μάλιστα ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ν. Καλιφόρνια Κωνσταντίνος Σιούτας παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις καθαρισμού του αέρα που θα διευκολύνουν όπως είπε συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας και όχι μόνο του λιανεμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως δεν μπορούν να ανοίξουν όλοι οι τομείς ταυτόχρονα καθώς «αυτό είναι συνταγή να πάμε στο τρίτο κύμα πανδημίας». Ωστόσο, όπως είπε, είναι θέμα προτεραιοτήτων, και η δική του άποψη ήταν και είναι πως το λιανεμπόριο έπρεπε να προηγηθεί των σχολείων.

Ο κ. Καφούνης ζήτησε η επαναλειτουργία να έχει διάρκεια και, σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί και πάλι στε δύσκολη κατάσταση, αντί για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις όπως: να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, να εφαρμοστεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, και να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms. «Και επίσης μεγαλύτερη αστυνόμευση απ’ αυτή που υπάρχει σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι όροι», είπε ο κ. Καφούνης.

Ο κ. Εξαδάκτυλος πάντως προειδοποίησε τον εμπορικό κόσμο πως επαναλειτουργία σημαίνει και αυξημένες ευθύνες και ιδιαίτερη προσοχή ως το τελευταίο λεπτό λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, αφού οποιοδήποτε άνοιγμα αυτομάτως σημαίνει και αύξηση του ιικού φορτίου. «Επομένως όταν λέμε χρήση μάσκας, εννοούμε μάσκα και όχι ασπίδα! Και επίσης προσοχή στα διαλείμματα του προσωπικού για καφέ ή τσιγάρο. Οι μικρές προσωπικές στιγμές που συνήθως χαλαρώνουμε εγκυμονούν κινδύνους, κάτι που έχουμε διαπιστώσει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», επισήμανε.

Όπως είπε πάντως το μείζον δεν είναι εάν μπορούν λίγοι άνθρωποι να αγοράζουν με ασφάλεια κάτι από ένα κατάστημα, αλλά ο συνωστισμός στους δρόμους με τον κ. Καφούνη στο σημείο αυτό να επιμένει πως θα πρέπει να επιβληθεί περιορισμός στις μετακινήσεις για αγορές ώστε όλοι να αγοράζουν τοπικά.

Διαβάστε ακόμα:

Σε δύο στάδια οι εκταμιεύσεις αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου

Στην αντεπίθεση η Reggebogh – Πέντε ερωτήματα για Ελλάκτωρ – Καλλιτσάντση

Επιχειρηματικό deal για τη Σακίρα – Σε ποια εταιρεία πούλησε τα δικαιώματα 145 τραγουδιών της

Σχετικα αρθρα

Ελληνική Τράπεζα: Καθαρές ζημιές 2,2 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο

admin

Επιβράβευσε 65.000 συνεπείς δανειολήπτες η Εθνική

admin

Amazon: Αυξάνει τα τέλη για τους Ισπανούς μετά την επιβολή νέου «ψηφιακού» φόρου

admin

Διευρύνει τα κέρδη του το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Nέος κύκλος χρηματοδότησης για την Mint Property Management

admin

Συνεισφορά 352 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ από την Interamerican

admin

REDS: Διευκρινήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας στα έσοδα εξαμήνου

admin

Deloitte: Νέος principal συμβουλευτικών υπηρεσιών ο Βασίλης Δημακάκος

admin

Νομικοί πονοκέφαλοι στην κυβερνητική λύση για τη Λάρκο

admin

Hermes: Η «όρεξη» για τσάντες Birkin εν μέσω πανδημίας αυξάνει τα έσοδα

admin

Επενδύσεις 100 εκατ. δολάρια στην Hellenic Steel

admin

ΑΚΤΩΡ: Οριστικός ανάδοχος για σιδηροδρομικό έργο €573 εκατ. στη Ρουμανία

admin

EBRD: Πρόγραμμα χρηματοδότησης για πρόσβαση ΜμΕ στην κεφαλαιαγορά

admin

Διάκριση για Interamerican στα Healthcare Business Awards

admin

Fourlis: Συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο παρά την κρίση της πανδημίας

admin

ΕΧΑΕ: Στα €5,9 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη 9μήνου

admin

Forthnet: Στα 103.064.385,90 ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο λόγω του ΜΟΔ

admin

«Ναυάγιο» στο deal Παγκρήτιας – Praxia

admin