Image default
Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Σχεδόν δύο 24ωρα απέμειναν για να κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport και πάνω από 370.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο συγκεκριμένος αριθμός πλησιάζει τον μέγεθος των δυνητικών δικαιούχων που έχει εκτιμήσει το υπουργείο Οικονομικών που ανέρχεται στις 400.000. Η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 20 Ιανουαρίου.  Θα έχει προηγηθεί η υπουργική απόφαση με τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθοριστεί  το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος.

Το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Δεδομένου ότι υπήρχε πιθανότητα ορισμένοι δικαιούχοι που είχαν λάβει ενίσχυση μέσω του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να εισπράξουν ένα πολύ μικρό ποσό ή ακόμα και μηδενικό, το υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινίσει ότι το ποσό αυτό δεν αλλάζει και δεν υπάρχει συμψηφισμός με την ενίσχυση που ενδεχομένως έχει ληφθεί από τον προηγούμενο κύκλο.  Όσοι όμως έχουν λάβει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από τον προηγούμενο κύκλο, αυτή θα ενσωματωθεί στον αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί και το τελικό ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν μέσω του 5ου κύκλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία πτώσης τζίρου για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο ενώ θα υπολογιστεί η μείωση του κύκλου εργασιών για το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου  η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%.

Σύμφωνα με την απόφαση οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 :

* τον κύκλο εργασιών για κάθε μήνα (επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ) ενώ

* οι επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ :

– τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά κάθε μήνα,

–  το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019

–  το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019

Επισημαίνεται μάλιστα ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν μπορούν να τροποποιηθούν από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίηση τους.

Όπως εξηγούν οι φοροτεχνικοί, η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι δύσκολο να επιτευχθεί έως αύριο,  καθώς όπως τονίζουν, ειδικά το μήνα Δεκέμβριο γίνεται μια σειρά από εκκαθαρίσεις, όπως πιστωτικά τιμολόγια έκπτωσης λόγω τζίρου. Παράλληλα, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που γίνονται οι ετήσιες εκκαθαρίσεις όσων πληρώνονται βάσει αυτών καθώς και ότι εάν δεν τιμολογηθεί ένα έσοδο, δεν μπορεί να μεταφερθεί στον επόμενο μήνα καθώς κλείνει η οικονομική χρήση του έτους. Αυτό ενισχύει, όπως τονίζεται από τους φοροτεχνικούς, το ενδεχόμενο κάποιοι δικαιούχοι να μείνουν εκτός επειδή δεν πρόλαβαν να καταθέσουν την αίτηση ή και να προβούν σε τροποποιήσεις αν χρειαστεί. Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνουν, αφήνει περισσότερο εκτεθειμένες τις μικρές επιχειρήσεις και λιγότερο τις μεγάλες που έχουν εσωτερικά λογιστήρια.

Αφού κλείσει η πλατφόρμα, θα υπάρξει νέα υπουργική απόφαση για τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τη διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης καθώς και ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της οικονομικής ενίσχυσης.

Δεδομένου ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή αποτελεί το πλέον επιτυχημένο μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει και 6ος κύκλος γύρω στον Μάρτιο. Αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη λόγω μεγάλης πτώσης  τζίρου.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός: Άλλαξαν οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων

admin

Λαγκάρντ : Η ευρωπαϊκή οικονομία σταθεροποιείται

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστηριο Αθηνών

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Τουρισμός : Στην «πρέσα» τα ξενοδοχεία λόγω του κοροναϊού – Πρόκληση η πληρότητα

admin

Τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων

admin

Χριστούγεννα 2019 : Αυτό είναι το ωράριο των καταστημάτων

admin

Ενδιάμεσες εκπτώσεις : Γιατί οι έμποροι ζητούν την κατάργησή τους

admin

Γκουρία για Ταμείο Ανάκαμψης : Να μην συνδέεται η βοήθεια με σκληρούς όρους

admin

Ifo : Πτωτικά στο 4,2% η πρόβλεψή για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2021

admin

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στα μεγάλα ενεργειακά έργα

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων : Μπαίνει τέλος στις ουρές – Ποιες υποθέσεις στέλνονται με email ή courier

admin

Αυτό είναι το νέο πλάνο λειτουργίας της ΔΕΗ

admin

Με οριακές μεταβολές έκλεισε η Wall Street

admin

Δώρο Πάσχα 2020 : Οδηγός προς δικαιούχους, πώς και πότε θα καταβληθεί λόγω κοροναϊού

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Σταϊκούρας : Μειωμένο ενοίκιο και για καταστήματα click away και παράδοσης κατ’ οίκον

admin

Ο όμιλος TUI θα κλείσει 166 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία

admin