Image default
Οικονομία

Tα ποσά εισφορών που θα επιστραφούν στους επαγγελματίες

Αντίστροφη μέτρηση μόλις μιας  μέρας “τρέχει” από σήμερα προκειμένου να εξασφαλίσουν 56.987  ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες την επιστροφή των εισφορών τους από την εκκαθάριση του 2019.

Και αυτό γιατί έως αύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, θα μπορούν να δηλώσουν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους, προκειμένου να λάβουν την εν λόγω επιστροφή, η οποία αφορά το πιστωτικό υπόλοιπο που προέκυψε από την περσινή εκκαθάριση.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με εγκύκλιο των ταμείων,  το  τελικό  υπόλοιπο  αυτό έχει προκύψει μετά από συμψηφισμό με τυχόν μη βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι του ύψους της βεβαιωμένης οφειλής.

Επίσης, έχει προηγούμενα συμψηφισθεί μέχρι του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών έτους.

Όσοι μη μισθωτοί δεν προβούν στη δήλωση IBAN έως αύριο, τότε το πιστωτικό υπόλοιπό τους, θα παραμείνει στο ασφαλιστικό “λογαριασμό” τους και θα συμψηφιστεί με τις μελλοντικές εισφορές τους.

Καταρχάς, δηλαδή, θα συμψηφιστεί με τις  τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου του 2021, το ύψος των οποίων θα πρέπει να επιλέξουν έως τις 31 του τρέχοντος μηνός. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει ανακοινώσει το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας,  το ποσό το οποίο μπορεί να επιστραφεί στους δικαιούχους ανέρχεται περίπου στα 37 εκατ. ευρώ. Συνεπώς κατά μέσο όρο στα 660 ευρώ ανά δικαιούχο.

Έτσι, για παράδειγμα,  αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας δικαιούται να λάβει ως επιστροφή το ποσό των 660 ευρώ, αλλά  δεν δηλώσει το IBAN του έως την ερχόμενη Παρασκευή και, παράλληλα,  (έως τις 31 του μηνός) επιλέξει την πρώτη κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή εκείνη  των 220 ευρώ/μήνα, τότε πιστωτικό υπόλοιπο του από την εκκαθάριση του 2019 θα αρκέσει να εξοφλήσει τις εισφορές για το α’ τρίμηνο του 2021 (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο).

Όσοι, επαγγελματίες δηλώσουν το IBAN τους, θα λάβουν έως τέλος του τρέχοντος μηνός τα ποσά που δικαιούνται. Υπενθυμίζεται πως αυτή θα είναι η δεύτερη καταβολή επιστροφών εισφορών από την εκκαθάριση του 2019.

Η πρώτη συντελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου και αφορούσε πάνω από 101.613 μη μισθωτούς, στους οποίους καταβλήθηκε από τον e-EΦΚΑ το συνολικό ποσό των 98 εκατ. ευρώ.

Με την επερχόμενη δεύτερη καταβολή (σε όσους επαγγελματίες δηλώσουν το IBAN τους έως τις 15 Ιανουαρίου), θα κλείσει και τυπικά ο ιστορικός “κύκλος” του συστήματος υπολογισμού των εισφορών με βάση το φορολογητέο εισόδημα των μη μισθωτών, το οποίο προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ο εν λόγω νόμος στο σκέλος των εισφορών των μη μισθωτών αν και έχει καταργηθεί από το νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, ο οποίος ισχύει από τις αρχές του 2020, είχε ακόμα ως εκκρεμότητα τον επανυπολογισμό των εισφορών του 2019 με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2018.

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε, διαμορφώνοντας πιστωτικά υπόλοιπα (η επιστροφή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως περιγράφηκε παραπάνω) και χρεωστικά υπόλοιπα τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου -Ιουλίου 2021.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΒΕΕ: Μέτρα για όσους επλήγησαν από τον πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σαμοθράκης

admin

VW: Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του λαού

admin

Ειδική υπηρεσία για τα €32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Πρόγραμμα SURE: Επιδότηση εργασίας με μειώσεις στους μισθούς 

admin

Σε κρίσιμο σημείο η αγορά εργασίας στην Ευρώπη

admin

120 δόσεις : Εκπνέει η προθεσμία για τους πληττόμενους οφειλέτες

admin

Σε τεντωμένο σκοινί η Ευρώπη : Κοινό ταμείο που θα εκδίδει κορονο-ομόλογα ζητά η Γαλλία

admin

Θεοχάρης : Πότε δρομολογείται το άνοιγμα της κρουαζιέρας

admin

Μείωση ΕΝΦΙΑ 8% – Τι σημαίνει για τους ιδιοκτήτες

admin

Απαλλαγή εισφορών για όσους πληρώνονται με αποδείξεις δαπάνης

admin

Nέα “γενιά” στοχευμένων μέτρων στήριξης

admin

Βρετανία: Αύξηση πωλήσεων νέων οχημάτων

admin

Ανεβασμένη η ψυχολογία στη Wall Street, μετά το ράλι στις τιμές πετρελαίου

admin

Ανατροπές στην εργασία: Μείωση εισφορών, επιδοτήσεις και αλλαγές στις υπερωρίες

admin

Κοροναϊός : Ποια καταστήματα κλείνουν, ποια παραμένουν ανοικτά

admin

Θεσσαλονίκη: Πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν e- shop ετοιμάζει ο Εμπορικός Σύλλογος

admin

Υπ.Οικ.:H προσπάθεια αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους

admin