Image default
Οικονομία

Δ. Σκάλκος: Το καλοκαίρι αναμένονται οι πρώτες πιστώσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το καλοκαίρι αναμένονται για τη χώρα μας οι πρώτες πιστώσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Σκάλκος,  μιλώντας στον Αθήνα 9.84, τόνισε ότι έχουν γίνει επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο που κατατέθηκε, βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων και μέχρι τον Μάιο θα έχουμε και την έγκριση του προγράμματος, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης.

«Τα πρώτα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθουν το καλοκαίρι και είναι εφικτός αυτός ο στόχος. Έχουμε προχωρήσει στην κατάθεση του πρώτου Σχεδίου μας, έχουμε έρθει σε επαφή με αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων , μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο θα έχουμε την έγκριση του προγράμματος και το καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμες οι πρώτες πιστώσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτήσουμε και την ελληνική οικονομία. Οι προκαταβολές είναι για κάθε κράτος στο 13%, ενώ το πρώτο αίτημα πληρωμής θα προσπαθήσουμε να το έχουμε το φθινόπωρο», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του αναφορικά με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων το 2020: «Είναι από τις λίγες φορές που μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καλές επιδόσεις, οι οποίες έρχονται  σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομίας μας λόγω και της πανδημίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκμεταλλευτούμε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ από κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης και η μεγαλύτερη πηγή που έχουμε υπό αυτές τις συνθήκες είναι οι κοινοτικοί πόροι», υπογράμμισε.

Ο κ. Σκάλκος, σημείωσε ότι «τον τελευταίο 1,5 χρόνο, έχουμε φτάσει το συνολικό ποσό της διαθέσιμης κοινοτικής συμμετοχής συνολικά για όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ στο 62% και μάλιστα τη στιγμή που κατά το παρελθόν δεν ξεπερνούσε το 26-27% και σημείωσε πως  έχουν εισρεύσει στην αγορά μέσω των  Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ πόροι της τάξεως των 6,7 δισ. ευρώ. Ενεργοποιήσαμε όλα τα εργαλεία μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και θα συνεχίζουμε έτσι».

Σε  ότι αφορά στην την υλοποίηση των πρώτων έργων, ο κ. Σκάλκος σημείωσε ότι θα υπάρξουν προαναγγελίες τον επόμενο μήνα: «Το τελικό σχέδιο θα διαμορφωθεί όταν ολοκληρωθεί και η διαβούλευση. Θέλουμε τη μέγιστη κοινωνική και πολιτική συναίνεση σε αυτό που κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικα αρθρα

Ταμείο Ανάκαμψης : Κίνδυνος να καταλήξουν στα χέρια της μαφίας τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ιταλία

admin

Πληρωμή : Πιστώνονται 260,52 εκατ. ευρώ σε 611.618 δικαιούχους

admin

Ίδρυση του πρώτου Τεχνοβλαστού του ΕΜΠ και με τη βούλα της Συγκλήτου

admin

e-ΕΦΚΑ : Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Αθήνα επικυρώνει την απόφαση περί ιδίων πόρων

admin

Βρετανία : Μέτρα στήριξης τώρα, φοροεπιδρομή μετά… 

admin

Apple : Η Βρετανία ξεκινά έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές στο app store

admin

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις αιτήσεις ανεργίας

admin

Γ. Ζαββός: Ο «Ηρακλής» μείωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 40%

admin

Έρευνα: Ένας στους τρεις εργαζόμενους εξετάζει αλλαγή καριέρας λόγω Covid

admin

Συζήτησαν εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν ξενοδόχοι-Θεοχάρης

admin

ΣΕΒΕ: Προς υλοποίηση δύο επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης

admin