Image default
Οικονομία

Σταϊκούρας: Οριακά χαμηλότερη του 10% η ύφεση του 2020

Την εκτίμηση ότι η ύφεση της οικονομίας το 2020 ήταν οριακά χαμηλότερη του 10% του ΑΕΠ εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ τόνισε ότι με βάση εκτιμήσεις από ιδιωτικούς φορείς και θεσμούς η ύφεση για την προηγούμενη χρονιά ήταν οριακά χαμηλότερη του 10% του ΑΕΠ. Υπογράμμισε όμως ότι για τα επίσημα στοιχεία θα πρέπει να περιμένουμε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα για τα στοιχεία του ΑΕΠ το Δ τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου.

Τόνισε παράλληλα ότι υπάρχουν χρήματα για την στήριξη της οικονομίας (όπως είπε τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 32 δισ.) και σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά θα ανανεώνονται από κοινοτικούς πόρους και τον δανεισμό από τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη 41.4017 επιχειρήσεις. Στο ενδεχόμενο παράτασης για την οποία πιέζουν φορείς, λογιστές αλλά και φυσικά πρόσωπα τόνισε ότι αυτό θα αποφασιστεί αύριο. Πρόσθεσε πάντως ότι απέναντι από αυτούς που πιέζουν για παράταση υπάρχουν και αυτοί που έκαναν την αίτηση και θέλουν να πάρουν γρήγορα την ενίσχυση. “Η κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρεί ισορροπίες” είπε για να καταλήξει ότι ακόμη και αν αποφασιστεί παράταση αυτή θα είναι ολιγοήμερη. Τόνισε επίσης ότι το 1,5 δισ. που θα διατεθεί σε ενισχύσεις θα πληρωθεί εντός του Ιανουαρίου

Επανέλαβε επίσης ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Μάρτιο ανεξάρτητα από το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς εκείνο το διάστημα, σημειώνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα στηρίζει τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί. Για το ενδεχόμενο να γίνει μη επιστρεπτέο το 50% της ενίσχυσης των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος παρέπεμψε για άλλη μια φορά την συζήτηση για το 2022.

Τόνισε επίσης ότι θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και τα μειωμένα ενοίκια, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης θα επεκταθούν και θα εμπλουτιστούν μέσα στο χρόνο ανάλογα με τις συνθήκες .

Γέφυρα 2 

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση για την δημιουργία ενός προγράμματος για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων για διάρκεια έως και 9 μήνες, είπε ότι το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη συντάξει τις σχετικές διατάξεις και βρίσκεται σε συζήτηση για την υλοποίηση του με τους θεσμούς. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Για το ενδεχόμενο κουρέματος οφειλών επανέλαβε ότι είναι ένα θέμα που δεν βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι, αλλά είπε ότι το οικονομικό επιτελείο ακολουθεί την δυναμική της υγειονομικής κρίσης και παρεμβαίνει ανάλογα με τις εξελίξεις

Επανέλαβε επίσης ότι η επιστροφή του 50% για τους ιδιοκτήτες με μειωμένα ενοίκια τον Νοέμβριο θα αρχίσει να πιστώνεται από την Δευτέρα, ενώ οι επιστροφές για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν το Φεβρουάριο.

Τέλος, σχετικά με τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης είπε ότι θα αρχίσουν να εισρέουν από το πρώτο εξάμηνο με την προκαταβολή του 13% που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από το 1% του ΑΕΠ και συνολικά 5,5 δισ. ως το τέλος του χρόνου Θύμισε επίσης ότι εκτός από το Ταμείο ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί και από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και από τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και από τις εγγυήσεις χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ.

 

Σχετικα αρθρα

Βουλή : Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις ρυθμίσεις για το ΤΧΣ

admin

Ελληνική Χρυσός : Στη Βουλή η επενδυτική συμφωνία για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

admin

Μισθοί δύο ταχυτήτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

admin

Έρευνα ΥΠΕΞ : Η πανδημία προκάλεσε την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών

admin

Αγορά ακινήτων : Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2020 [γράφημα]

admin

Γερμανία : Υπάρχουν και παρά τον Ρήνο φορολογικοί παράδεισοι

admin

Μεγάλη άνοδος στη Wall Street

admin

Λουκέτα : Θα παραδώσουν τα «κλειδιά της εστίασης» στο Μαξίμου

admin

Αυθαίρετα : Παράταση ενός έτους για τα δικαιολογητικά υπαγωγής στη νομοθεσία

admin

Νέα δεινά για την τουρκική οικονομία ενόψει   

admin

Κομισιόν : Έγκριση ελληνικού προγράμματος 26 εκατ. ευρώ, για στήριξη του πρωτογενή τομέα

admin

Πετρέλαιο : Σε υψηλό 14 μηνών οι τιμές μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής

admin