Image default
BLOOMBERG

Amancio Ortega: Το επιτυχημένο «στοίχημα» του ιδρυτή της Zara που διπλασίασε τα κεφάλαια του

O Amancio Ortega, o δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας λιανικής ένδυσης Zara, υπερδιπλασίασε τα χρήματα του μέσα σε τρία χρόνια ποντάροντας σε μία ασυνήθιστη επένδυση για τον ίδιο, που προτιμά να τοποθετεί τα κεφάλαια του στην αγορά ακινήτων.

Η επενδυτική εταιρεία του μεγιστάνα, Pontegadea Inversiones, αγόρασε στα μέσα του 2018, ποσοστό 9,99% στην εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υποδομών Telxius Telecom, που ανήκει στην ισπανική Telefonica, και η αποτίμηση της ήταν στα 3,8 δισ. ευρώ (4,6 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με τα στοιχεία του -.

Η American Tower ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα πληρώσει 7,7 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 70% περίπου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αποφέροντας στον Ortega απόδοση τουλάχιστον 103%.

«Όταν η Pontegadea επένδυσε στην Telxius, η επιχείρηση δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσα όσο είναι τώρα», δήλωσε ο Ignacio Cantos, διευθυντής επενδύσεων στην ATL Capital στη Μαδρίτη. «Αποδείχθηκε πολύ καλή συμφωνία».

Ο Ortega, 84 ετών, παραδοσιακά διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο του, διοχετεύοντας τα έσοδα της μητρικής της Zara, Inditex, στην αγορά ακινήτων, όπου έχει δημιουργήσει μία αυτοκρατορία.  Από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας λιανικής το 2001, ο Ortega έχει λάβει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το -.

Χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Η αξία των ακινήτων του Ισπανού δισεκατομμυριούχου ανέρχεται στα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ (17,2 δισεκατομμύρια δολάρια), όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά η Pontegadea πέρυσι, αποτελώντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ευρώπης.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε την αγορά ενός κτιρίου γραφείων στο κεντρικό Λονδίνο τον περασμένο μήνα και έχει στην κατοχή της κτίρια ορόσημα, όπως το ιστορικό Haughwout Building του Μανχάταν.

Το 2019, ο ισχυρός επιχειρηματίας αγόρασε επίσης μερίδιο στην εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Enagas SA. Οι χειριστές πύργων τηλεπικοινωνιών και αγωγών φυσικού αερίου έχουν γενικά προβλέψιμα έσοδα και απαιτούν σχετικά μικρή επένδυση κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, χαρακτηριστικά που προσέλκυσαν τον Ortega.

Γιος ενός εργάτη σε σιδηροδρόμους, ο Ortega είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας με περιουσία αξίας 66,5 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το - Billionaires Index.

Οι αποδόσεις του από τη συμφωνία με την Telxius Telecom, που θα είναι σε μετρητά, θα τον βοηθήσουν να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην Inditex, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει τα καταστήματα της. Η περιουσία του Ortega υποχώρησε κατά 9 δισ. δολάρια πέρυσι, καταγράφοντας τις περισσότερες απώλειες παγκοσμίως.

Amancio Ortega: Ο ιδρυτής των Zara δημιούργησε μία αυτοκρατορία 17,2 δισ. δολαρίων στην αγορά ακινήτων

Bernard Arnault: Γιατί η πώληση της Carrefour θα ζημιώσει τον μεγιστάνα της Louis Vuitton

Πώς ο Τραμπ «διέγραψε» 5 δισ. από την περιουσία των ιδρυτών της Xiaomi

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Έγιναν δισεκατομμυριούχοι πουλώντας βασικά προϊόντα σε τιμές μέχρι 3,4 δολάρια – Ο ρόλος της Goldman Sachs

admin

Σπαζοκεφαλιά για την Lockheed Martin το προεδρικό ελικόπτερο που δεν θα καίει το γκαζόν του Λευκού Οίκου

admin

UBS: Η απίστευτη αμοιβή που πήρε ο νέος CEO του ομίλου εν μέσω πανδημίας

admin

Jesse Powell (Kraken): Το Bitcoin μπορεί να φτάσει στο 1.000.000 δολάρια!!!

admin

Societe Generale: Mαχαίρι 20% στα bonus της επενδυτικής τράπεζας

admin

Bitcoin: Κάτω από τα 50.000 δολάρια – Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα

admin

Πώς η ιταλική μαφία έβαλε στο στόχαστρο το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Αυτή είναι η start up στην οποία επένδυσαν ο Bill Gates και ο ηθοποιός Robert Downey Jr

admin

Volocopter: Νέα κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ για την εταιρεία των ιπτάμενων ταξί

admin

Κέρδη 25 δισ. δολάρια σε μία ημέρα για τον ιδιοκτήτη της νέας εταιρείας που εκτόξευσαν οι traders της Reddit

admin

Bezos, Musk, Gates: Τα ιλιγγιώδη ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν με βάση τον προτεινόμενο φόρο πλούτου

admin

Dan Loeb: Ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που εισέρχεται στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

admin