Image default
Επιχειρήσεις

Euroxx: Αυξάνει την τιμή-στόχο στα 14,5 ευρώ για τον ΟΠΑΠ

Euroxx: Αυξάνει την τιμή-στόχο στα 14,5 ευρώ για τον ΟΠΑΠ

Νέα, σημαντικά υψηλότερη τιμή – στόχο δίνει στον ΟΠΑΠ η Euroxx Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση overweight για τη μετοχή.

Ειδικότερα, η νέα τιμή – στόχος διαμορφώνεται στα 14,50 ευρώ από 11,60 ευρώ προηγουμένως. Όπως σημειώνει η Euroxx η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση της συμφωνία παραχώρησης του 2011 που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, προσφέρει 4,5 ευρώ ανά μετοχή, αντισταθμίζοντας τις υποβαθμίσεις στις εκτιμήσεις για τα επαναλαμβανόμενα κέρδη και τα υψηλότερα έξοδα το 2020-2021.

Σύμφωνα με τη Euroxx, οι δραστηριότητες VLT, η επιτυχής εκτέλεση της στρατηγικής dual on-line, καθώς και το βελτιωμένο εγχώριο περιβάλλον των μάκρο, προσφέρουν δυναμική για ανάπτυξη κερδών.

Στο report αναφέρεται ότι ο ΟΠΑΠ κατέγραψε μια σημαντική ανάκαμψη κατά το γ’ τρίμηνο του 2020 παρά τις αδύναμες μακροοικονομικές συνθήκες, τις χαμηλές τουριστικές ροές και τη σταδιακή επιβολή περιοριστικών μέτρων από τον Σεπτέμβριο του 2020. Συνεπεία τούτων, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) κατά το γ’ τρίμηνο του 2020 υποχώρησε κατά μόλις 0,7% σε ετήσια βάση, ενώ η ενισχυμένη συνεισφορά του Stoiximan οδήγησε τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη σε ετήσια άνοδο 3,3% και 8,3% αντιστοίχως.

Κατά το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, ο ΟΠΑΠ αξιοποίησε επιτυχώς την εγχώρια αγορά μέσω της έκδοσης 7ετούς ομολόγου με απόδοση 2,1% (από 3,5% προηγουμένως) ενώ ολοκλήρωσε και την εξαγορά ενός πρόσθετου μεριδίου 15,5% των ελληνικών και κυπριακών δραστηριοτήτων της Stoiximan, ανεβάζοντας το ποσοστό του στο 84,5% έναντι ποσού 43,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία παραχώρησης του 2011, ο ΟΠΑΠ είχε προπληρώσει φόρο GGR ύψους 375 εκατ. ευρώ το 2011, ως αντάλλαγμα για χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής GGR ύψους 5% από 35%. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας παραχώρησης, αποδεικνύεται ότι ο ΟΠΑΠ θα απολαμβάνει πρόσθετα οφέλη, δηλ. μια «φορολογική ασπίδα» στο προπληρωμένο ποσό (εκτιμώμενης αξίας 1,83 δισ. ευρώ το 2030) ενώ θα μειωθεί και η ονομαστική συνεισφορά GGR, που θα ληφθεί υπόψη στον μηχανισμό συμβιβασμού το 2030, στο 30% από 35%.

Μετά την επιβολή του lockdown από τον Νοέμβριο του 2020, με πιθανή παράτασή τους καθ’ όλο το α’ τρίμηνο του 2021, η Euroxx προβλέπει πως τα μεικτά έσοδα από το gaming θα μειωθούν κατά 33% σε ετήσια βάση το 2020 (υποβάθμιση κατά 16%), με σημαντική ανάκαμψη κατά 59% σε ετήσια βάση το 2021 (υποβάθμιση κατά 4%).

Συνολικά, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της υποδηλώνουν σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης των μεικτών εσόδων από gaming 4,5% την περίοδο 2019-2022 (έναντι 4,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), κυρίως λόγω της συμβολής του Stoiximan και των VLTs, που αντισταθμίζουν τις ισχνές επιδόσεις των λεγόμενων «legacy games».

Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την ενίσχυση 265-271 εκατ. ευρώ ετησίως των EBITDA από την εφαρμογή της Συμφωνίας Παραχώρησης του 2011 από τον Οκτώβριο του 2020 και μετά, η Euroxx αναμένει τώρα σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης των EBITDA κατά 20% και των καθαρών κερδών κατά 25,5% στο διάστημα 2019-2022, αύξηση κατά τρεις φορές των κερδών ανά μετοχή καθώς και αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή χάρη στη συμφωνία παραχώρησης.

 • ΟΠΑΠ
 • EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ
 • overweight
 • μετοχή
 • VLT
 • GGR
 • συμφωνία παραχώρησης

  Σχετικα αρθρα

  Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας για σήμερα Σάββατο

  admin

  Τράπεζες: Το εμπόριο απορρόφησε το 25% των νέων χρηματοδοτήσεων

  admin

  ΟΤΕ: Το μέρισμα-έκπληξη και το bonus για τους μετόχους από τη Ρουμανία

  admin

  Mediterra: Στις 24/3 η ΓΣ για επέκταση παραγωγικής μονάδας

  admin

  ΕΚΤΕΡ: Εκλογή νέου ΔΣ και έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

  admin

  Ελλάκτωρ: Έκτακτη ΓΣ ζητούν Μπάκος-Καϋμενάκης

  admin

  Cenergy: Συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και Σωληνουργείας Κορίνθου

  admin

  Ελλάκτωρ: Σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. ζητούν οι Μπάκος – Καϋμενάκης

  admin

  Alpha Trust: Καθαρά κέρδη €1,01 εκατ. το 2020

  admin

  ΤτΕ: Διατηρεί ανοιχτή την πλατφόρμα υποβολής ισολογισμών

  admin

  Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

  admin

  Vivartia: Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η μεταβίβαση στο CVC

  admin