Image default
Οικονομία

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: «Πατάει γκάζι» για την προκαταβολή 13% από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πυκνώνουν πλέον οι επαφές μεταξύ της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής με την Κομισιόν, τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να πάρει την τελική του μορφή και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο Μάρτιο.

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς έχουν ήδη ξεκινήσει, σε επίπεδο κορυφής πλέον, με στόχο έως το τέλος του μήνα να έχει κλείσει το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων των υπουργείων που θα χρηματοδοτηθούν από τα περίπου 17 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι «ρυθμοί ανεβαίνουν» και δεδομένου ότι στο προσχέδιο, που έχει καταθέσει πρώτη η χώρα μας, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ (το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης) ήταν αναμενόμενο από την Αθήνα ότι κάποιες από τις παρεμβάσεις αυτές είτε να απορριφθούν από τις Βρυξέλλες, είτε κάποιες άλλες να ενέχουν τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί κι άλλες να μην συμβαδίζουν με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου οι οποίες εμπεριέχουν το πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις για το σκέλος των επιδοτήσεων συνεχίζονται κι αυτή την εβδομάδα με κεντρικό άξονα τα έργα ανά υπουργείο. Κριτήρια για την επιλογή που θα γίνει είναι, μεταξύ άλλων, κατά πόσο τα σχέδια μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, με τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται αλλά και το κατά πόσο συμβάλλουν στη ψηφιακή μετάβαση και στην πράσινη ανάπτυξη (αν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον).

Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ορισμένα έργα θα ξεκινήσουν πολύ πριν έρθει στην Ελλάδα η προκαταβολή που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί στο 13% του ποσού που δικαιούται. Τα έργα που θα προχωρήσουν ταχύτερα θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται πως στον κανονισμό του Ταμείου, προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από το Φεβρουάριο του 2020Οι επενδύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων, το λεγόμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», πρωταγωνιστεί στο σκέλος των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτό θα προστεθούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η στήριξη επιχειρήσεων, κυρίως οι μικρές, που δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.

Το Φεβρουάριο, τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι δράσεις και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το σκέλος των δανείων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ., με ορίζοντα ολοκλήρωσης των συζητήσεων έως το τέλος του μήνα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το ποσό αυτό να κατευθυνθεί σε αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό θα συμβεί με συμμετοχή του Ταμείου με ποσοστό έως 50% και το υπόλοιπο να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια και προέγκριση τραπεζικού δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι η Διοικούσα Επιτροπή που εποπτεύει την προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης απαρτίζεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Α. Σκέρτσο, τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκο, τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Α. Πατέλη και τον πρόεδρο του Σ.Ο.Ε. κ. Μ. Αργυρού.

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin