Image default
BLOOMBERG

Παγίδευσε τους επενδυτές ο Ερντογάν;

Ξεμένει από καύσιμα η τουρκική λίρα, μετά την εντυπωσιακή εκκίνηση που σημείωσε φέτος, την καλύτερη που έχει σημειώσει σε ξεκίνημα χρονιάς από το 2012, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Το τουρκικό νόμισμα σημείωνε άνοδο πάνω από 1% έναντι του δολαρίου -αυξάνοντας περαιτέρω τα κέρδη του 14% που κατέγραψε το τελευταίο δίμηνο του 2020- μέχρι που ο Ερντογάν, την Παρασκευή, επανέλαβε την παλιά πεποίθησή του ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό. Έκτοτε, η λίρα καταγράφει απώλειες σχεδόν 2%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 24 σημαντικότερων νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές, με τους traders να εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το νόμισμα.

Η αλλαγή αυτή δείχνει ότι κάποιοι επενδυτές μπορεί να χάνουν την πίστη τους ότι η Τουρκία μπορεί να αλλάξει στάση. Οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν και οι πρώτες επικρίσεις που απευθύνει στο οικονομικό επιτελείο από τον Νοέμβριο και τον διορισμό του Αγκμπάλ στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, με την υπόσχεση να ακολουθήσει μια πιο ορθόδοξη πολιτική για να αναχαιτίσει τη διολίσθηση της λίρας. Υπό τη διοίκησή του, το επιτόκιο αναφοράς στην Τουρκία έχει αυξηθεί κατά 675 μονάδες βάσης.

Τι φοβούνται αναλυτές και υπεύθυνοι στρατηγικής

«Είμαστε επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Zsolt Papp, ειδικός σε θέματα επενδύσεων σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών στη JPMorgan Asset Management στο Λονδίνο. «Ήταν αλήθεια αλλαγή πολιτικής ή μήπως απλά μια κίνηση τακτικής για να καθησυχάσει την αγορά; Θέλουμε να ξέρουμε. Κάποια επιφυλακτικότητα είναι απαραίτητη», πρόσθεσε.

Μιλώντας σε επιχειρηματίες, ο Ερντογάν ανέφερε ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούσαν στη χρεοκοπία πολλές τουρκικές εταιρείες. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για το 2021 και τόνισε πως θα συνεχίσει να εκφράζει την άποψή του για τα επιτόκια «είτε ακούγεται είτε όχι».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά», δήλωσε ο Marcelo Assalin, επικεφαλής του τμήματος χρέους αναδυόμενων αγορών στη William Blair Investment Management. «Ψάχνουμε να δούμε αν έχουμε να κάνουμε με μια βιώσιμη θετική μεταρρύθμιση ή απλά με μια ακόμη παραπλάνηση», πρόσθεσε

Ακόμη κι αν ο Ερντογάν αφήσει την κεντρική τράπεζα να κάνει τη δουλειά της όπως εκείνη θεωρεί ότι είναι σωστό, η Τουρκία πρέπει να κάνει ακόμα πολλά για να βελτιώσει τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της, ιδίως σε επίπεδο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημειώνει η HSBC Global Asset Management.

Η τουρκική λίρα προσεγγίζει εκ νέου τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών

Σχετικα αρθρα

Ο κύβος ερρίφθη… Η Louis Vuitton εξαγόρασε τα δημοφιλή σανδάλια Birkenstock

admin

Cellular Goods: Η μετοχή της εταιρείας που επένδυσε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ τετραπλασιάστηκε

admin

Ζημιές 9 δισ. δολαρίων για την μητρική της British Airways

admin

Airbnb: Τα έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών – Οι αλλαγές που δρομολογεί

admin

Aston Martin: Θετικές προοπτικές δημιουργεί η ζήτηση για το νέο SUV της εταιρείας, αξίας 223.000 δολαρίων

admin

Προβάδισμα Louis Vuitton στη μονομαχία με CVC Capital για την απόκτηση της Birkenstock

admin

Bill Gates vs Elon Musk: Αν δεν είστε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, δεν θα πρέπει να αγοράσετε Bitcoin

admin

Η εκδίκηση της Barbie: Η αλλαγή προφίλ και το comeback της γνωστής κούκλας εν μέσω πανδημίας

admin

Ποιοι βλέπουν το πετρέλαιο ξανά στα 100 δολάρια/βαρέλι

admin

Bitcoin: Ξανά σε ράλι ανόδου με στήριξη από την Cathie Wood της Ark που το «βλέπει» στα $500.000

admin

CVC Capital: Διερευνά το ενδεχόμενο εξαγοράς της εταιρείας χημικών Synthomer – Στα 2,8 δισ. δολάρια η αποτίμηση της

admin

Tiger 21: Πού επενδύουν τα μέλη του κλαμπ των πολυεκατομμυριούχων εν μέσω πανδημίας

admin