Image default
Οικονομία

Πώς θα αντιδράσει η ΕΚT στα παρατεταμένα lockdown;

Πριν από μερικές μέρες η Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν τραπεζικοί αναλυτές και υψηλοί αξιωματούχοι για τις οικονομικές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Νομίζω ότι οι τελευταίες προβλέψεις μας τον Δεκέμβριο συνεχίζουν να είναι σαφέστατα εύλογες», δήλωσε η  πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξή της στη διάσκεψη - Next. «Η πρόβλεψή μας βασίζεται σε μέτρα lockdown έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου», σημείωσε χαρακτηρίζοντας ανησυχητικό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα.

Τα παρατεταμένα lockdown, ο ρυθμός των εμβολιασμών κατά του Covid-19 και οι προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης θα συζητηθούν στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για  το 2021, η οποία πραγματοποιείται την επόμενη Πέμπτη.

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ έδωσαν μια γεύση για  το τι να περιμένει κανείς από τη συζήτηση. Για την επικεφαλής της ΕΚΤ, η Ευρωζώνη δύναται να ανακάμψει- υπό την προϋπόθεση πως θα αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και ξεπεραστούν τα αρχικά εμπόδια στους μαζικούς εμβολιασμούς. Η ανάκαμψη αυτή αναμένεται , σύμφωνα με την Λαγκάρντ, από την ζήτηση που βρίσκεται σε παύση και θα απελευθερωθεί μαζί με την χαλάρωση των περιορισμών.

Ωστόσο, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να δικαιολογήσει τη το περαιτέρω σφίξιμο  της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, προειδοποίησε. «Οποιοδήποτε είδος σύσφιξης αυτή τη στιγμή θα ήταν πολύ αδικαιολόγητο», είπε.

Τα σχόλιά της ήρθαν μετά την προειδοποίηση της Άνγκελα Μέρκελ πως το εθνικό lockdown της Γερμανίας ενδέχεται να παραταθεί κατά 8-10 εβδομάδες ακόμα. Την ίδια ώρα η Ολλανδία ανακοίνωσε πως θα παραμείνει σε lockdown για ακόμα τρεις εβδομάδες.

Παρόλο που η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερή την πολιτικής της, η Λαγκάρντ  δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και πάλι εάν χρειαστεί, εφόσον οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται με αργό βήμα και τα lockdown διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ αποφάσισε την επέκταση και παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης κινητοποίησης της εργαλειοθήκης της, αναθεωρώντας τις προβλέψεις για ετήσια ανάπτυξη στο 3,9%.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την αγορά συναλλάγματος καθώς η πρόσφατη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να ασκήσει πτωτική πίεση στον πληθωρισμό μειώνοντας την τιμή των εισαγωγών. Σχολιάζοντας η Λαγκάρντ είπε ότι «θα συνεχίσει να είναι πολύ προσεκτική για τον αντίκτυπο στις τιμές που έχουν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Σχετικα αρθρα

Τι καταβάλλεται από Υπ. Εργασίας, ΟΑΕΔ και e-ΕΦΚΑ έως τις 5 Μαρτίου

admin

Αποκλειστικό MEGA : Πότε και πώς θα δοθεί το voucher των 200 ευρώ σε 560.000 νέους

admin

Οικονομία σε τεντωμένο σχοινί: Σε 60 ημέρες κρίνονται έξοδος στις αγορές και… ο λογαριασμός

admin

Τη μεγαλύτερη έξοδο εργαζομένων προκάλεσε η πανδημία στη Βρετανία

admin

Berkshire Hathaway: Η εταιρεία του Μπάφετ ξόδεψε $24,7 δισ. για επαναγορά μετοχών της

admin

Μπάιντεν προς Γερουσία: Γρήγορη έγκριση του πακέτου των 1,9 δισ. – «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

Στ. Καλαφάτης: Τα χρονοδιαγράμματα στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης τηρούνται στο ακέραιο

admin

ΚΕΠΕ: Διατηρείται η αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς

admin

Δήμος Ρεθύμνου: Προχωρά η δημοπράτηση έργων προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου η προθεσμία πληρωμής

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την Τετάρτη τα «αποκαλυπτήρια» των οδηγιών για νέα μέτρα στήριξης

admin