Image default
Ευρώπη

Αρβανιτίδης- Δούκας: Δωρεάν ευρωπαϊκό χρήμα για τον ενεργειακό τομέα μένει αναξιοποίητο

«Εδώ και τρία χρόνια, με την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου, η Ελλάδα δικαιούται να παραλάβει από το Ευρωπαϊκό απόθεμα πρόσθετα 25 εκ. δικαιώματα από την πώληση των οποίων θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την απανθρακοποίηση των νησιών της», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο  τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Αρβανιτίδης και ο γραμματέας τομέα Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας. 

Ουσιαστικά δηλαδή, προσθέτουν οι τομεάρχες,  η Ε.Ε. έχει πει εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα: «Σου δίνω αυτά τα έξτρα δικαιώματα ώστε να μπορέσεις να φτιάξεις τις υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και να πάψεις επιτέλους να λειτουργείς τις ακριβές και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά». Με τις σημερινές τιμές στο χρηματιστήριο δικαιωμάτων μιλάμε για 850 εκ. ευρώ δωρεάν χρήμα. 

«Το απίθανο όμως είναι ότι εδώ και τρία χρόνια ούτε το Υπουργείο Ενέργειας ούτε ο ΑΔΜΗΕ έχουν κάνει κάποια κίνηση για να εξασφαλίσουν αυτά τα έσοδα, με τα οποία θα μπορούσε να επιχορηγηθεί έως και το 60% της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Λες και μας περισσεύουν αυτά τα 850 εκ. ευρώ», υπογραμμίζουν.  

Και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα με τους τομεάρχες, στην επικείμενη αναθεώρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας να απαλειφθεί αυτή η πρόβλεψη, αφού η Ε.Ε. βλέπει ότι τρία χρόνια τώρα, οι δυο διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για να εξασφαλίσουν αυτά τα έσοδα. 

«Επειδή σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες χώρες της Ε.Ε. που ενδιαφέρονται για να λάβουν έξτρα δωρεάν Ευρωπαϊκό χρήμα για τον ενεργειακό τους τομέα, το Κίνημα Αλλαγής προχώρησε σήμερα στην κατάθεση σχετικής Ερώτησης ρωτώντας ευθέως τον αρμόδιο Υπουργό: τι θα κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για αυτό; Θα συνεχίζει να αδιαφορεί όπως η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ;», καταλήγουν οι τομεάρχες. 

Σχετικα αρθρα

«Πονοκέφαλος» στις Βρυξέλλες η «ανταρσία» της Ανατολικής Ευρώπης με το Sputnik V

admin

Παρελθόν η θρυλική «Guernica» από την έδρα του ΟΗΕ

admin

Ευρωβουλή: «Αδύναμη η ΕΕ να αποκρούσει τις υβριδικές επιθέσεις Ρωσίας και Κίνας»

admin

Πάνω από το 55% των Ρώσων αντιμετωπίζουν θετικά την ΕΕ

admin

TASS: Κυρώσεις για Ναβάλνι αποφάσισε η ΕΕ – Ρωσία: Θα απαντήσουμε

admin

Ιταλία: «Η Ελλάδα εκπλήσσει και ανοίγει τις πύλες της σε όσους εμβολιαστούν» γράφει η ιταλική εφημερίδα “Il Messaggerο”

admin

Σαρλ Μισέλ: Μάρτιο η συζήτηση με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο

admin

«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για κοκτέιλ αντισωμάτων από τη Regeneron

admin

Προχωρά σε ανάπλαση του ιστορικού κέντρου το Άργος – «Κλειδί» η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ

admin

ΕΣΠΑ: Πλούσια δράση από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου

admin

Το lockdown καθυστερεί την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων

admin

Οι αμερικανοί επενδυτές «βλέπουν» και άλλους κλάδους εκτός από λιμάνια και Ναυπηγεία

admin