Image default
Πολιτική

Δένδιας για διερευνητικές: Επίλυση με διάλογο και όχι με απειλές πολέμου

Της Ναντιν Χαρδαλιά

Τις αυστηρές προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας, μπορούν να αποδώσουν καρπούς, έθεσε από τη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και υπογραμμίζοντας ότι η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία (σ.σ. ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές πολέμου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «απαράδεκτη» την απειλή με casus belli για το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και στο Αιγαίο.

Απαντώντας στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης περί ναρκοθέτησής τους από τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για ευκαιρία διαλόγου μετά την εκπλήρωση του όρου της Αθήνας για αποχώρηση του Όρουτς Ρέις και ξεκαθάρισε πως:  «Δημιουργείται μια ευκαιρία διαλόγου, πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών. Με καλή πίστη και ειλικρινή διάθεση, με διάλογο και όχι με χρήση βίας και βεβαίως όχι με απειλές πολέμου, αποκλειστικά στη διαφορά μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, όπως είχε οριστεί και διεξαχθεί μέχρι τώρα. Έτσι ακριβώς θα συνεχιστεί», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Διευκρίνισε, δε, προς αποφυγή παρερμηνειών, ότι οι διερευνητικές δεν αποτελούν διαπραγμάτευση, αλλά προκαταρκτικό στάδιο επαφών για να εξεταστούν τυχόν αντιλήψεις κοινές και κατά πόσο υπάρχει έδαφος για να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση. «Και για να συνεχιστεί δεν θα πρέπει επουδενί να τεθεί σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση που έχει επέλθει. Αυτό το έχει τονίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε με νόημα.  

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ του ίδιου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας εν είδει απαράβατων όρων, πως πέραν του ότι πρέπει να προηγηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών απαιτείται και «η εδραίωση ενός νέου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ν. Δένδιας: Προετοιμαζόμαστε για επέκταση χωρικών υδάτων οπουδήποτε, οποτεδήποτε θελήσουμε

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών, εξέπεμψε σαφέστατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με επίκεντρο την Άγκυρα, ότι η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές πολέμου και προετοιμάζεται για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια τόσο στην Κρήτη (σ.σ. και ανατολικά εκτός από νότια ξεκαθάρισε το πρωί) όσο και «οπουδήποτε και οποτεδήποτε το θέλει» – φωτογραφίζοντας το Αιγαίο.

«Αντιλαμβάνομαι ότι τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη. Όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα οπουδήποτε θέλει, οποτεδήποτε θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Θέλω να είμαι σαφής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, χαιρετίζοντας και τη δήλωση του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ που αναγνώρισε αυτό το δικαίωμα ως «αυτονόητο» χωρίς αστερίσκους.

«Απαράδεκτη η απειλή με casus belli από την Τουρκία»

Αναφερόμενος στη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας προχωρά στην επέκταση στο Ιόνιο εδραιώνοντας – όπως είπε – «την ισχύ των διατάξεών της έναντι όλων και ιδίως εκείνων που επιμένουν να μην την εφαρμόζουν» και επισημαίνοντας εκ νέου πως συνιστά και ευρωπαϊκό κεκτημένο που δεσμεύει την Ε.Ε. ως οντότητα, ο κ. Δένδιας επέκρινε την επιμονή της Τουρκίας να την αγνοεί, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη την απειλή της κατά της Ελλάδας με casus belli στην ενδεχόμενη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο.

«Πρέπει να κάνω μία ειδική αναφορά στην απαράδεκτη τακτική της γείτονος Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. Η Ελλάδα δεν εποφθαλμιά κανένα δικαίωμα άλλων, αλλά ασκεί νόμιμα τα δικά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας για την εμπέδωση στης σταθερότητας και της ασφάλειας όσο και έναντι εκείνων που δεν συμμερίζονται τις ίδιες αρχές με εμάς», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.  

Σχετικα αρθρα

Νέα δημοσκόπηση: Στο 13,7% η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Κώστας Καραμανλής: Ενισχύουμε τα ΜΜΜ – Ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα

admin

Μέρκελ σε Ερντογάν: Μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου η επίλυση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Ντι Μάιο: Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες πράξεις από την Άγκυρα

admin

Άκης Σκέρτσος: Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό βλέπουμε να αποδίδουν

admin

Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Μην μαζευτούμε πολλοί και δώσουμε πρόσχημα

admin

ΝΔ για Δρίτσα: Καταδικάζει ή συμφωνεί ο Τσίπρας με τις δηλώσεις του βουλευτή του;

admin

Θετικός στον κορωνοϊό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου

admin

Προκόπης Παυλόπουλος: Πώς ο Καποδίστριας έθεσε τα θεμέλια του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους

admin

Δημοσκόπηση MRB: Με 13,1% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μήνυμα Γερμανίας σε Τουρκία: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, εάν απειληθεί θα υπάρξει απάντηση

admin

Καραμανλής: Προχωρά ο κάθετος άξονας Δράμα – Αμφίπολη – Εντός του ’21 η δημοπράτηση του τμήματος Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη

admin