Image default
Ευρώπη

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να λειτουργήσουν ως «ηγέτιδα δύναμη» απέναντι στην πανδημία

Ο κόσμος χρειάζεται αμερικανική ηγεσία στη μάχη ενάντια στην COVID-19, δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προτρέποντας τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εντείνει την δράση των ΗΠΑ απέναντι στην πανδημία, μετά την ολιγωρία της κυβέρνησης Τραμπ.

Με τις πλούσιες χώρες να κάνουν συμβόλαια για πολύ περισσότερες δόσεις εμβολίων από τα φτωχότερα κράτη, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν τη θέση τους ως «μηχανής του κόσμου» και να βοηθήσουν.

«Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει φέτος μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον εμβολιασμό της ανθρωπότητας. Αυτό θα απαιτήσει πολλή αλληλεγγύη, πολλή συνεργασία και πολλούς πόρους », δήλωσε ο Μπορέλ στο -. «Αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια κρίση στην οποία η αμερικανική ηγεσία έλειπε και ο κόσμος χρειάζεται αμερικανική ηγεσία», δήλωσε ο Μπόρελ, δεσμευόμενος για την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουάσινγκτον.

Σε μια πανδημία που σκότωσε σχεδόν 400.000 Αμερικανούς και απειλούσε την οικονομία των ΗΠΑ, ο χειρισμός του ιού από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικριθεί και εκ των έσω, αποδυναμώντας οποιαδήποτε ευρεία διεθνή αντίδραση.

Ο Μπόρελ πρότεινε επίσης την ανοικοδόμηση των διατλαντικών δεσμών μετά την εποχή του Τραμπ, περιγράφοντας την προσέγγισή του «America First» που διέπει το Twitter. «Μόνο με δύο πράγματα, την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το κλίμα και ετην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο κόσμος θα είναι πολύ καλύτερος και πιο ασφαλής», είπε την τελευταία ολόκληρη μέρα του κ. Τραμπ ως προέδρου. «Αφού κυβερνήσαμε με tweet, ίσως μπορούμε να πάμε στη διοίκηση χρησιμοποιώντας έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας, καθορίζοντας θέσεις και λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλήματα και τα συμφέροντα των άλλων», δήλωσε ο Μπορέλ από το γραφείο του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

– - το -

Σχετικα αρθρα

Πορτογαλία: «Αισθάνομαι ασφαλής στην Ε.Ε.», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια

admin

 «Αποκλεισμένες» από τις θέσεις μάνατζμεντ οι γυναίκες στην ΕΕ

admin

Κλ. Μπον: Απαραίτητη η ενότητα της ΕΕ απέναντι στο ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο

admin

Αυστραλία: «Απογοητευτική» η απόφαση Ιταλίας-ΕΕ να εμποδίσουν εξαγωγή δόσεων εμβολίου της AstraZeneca

admin

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τεσσάρων συλλόγων για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση

admin

Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου Sputnik V από τον ΕΜΑ

admin

Μ. Μακγκίνες: Η μονομερής ενέργεια της Βρετανίας με τη Β. Ιρλανδία δοκιμάζει την εμπιστοσύνη της ΕΕ

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητικές οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

admin

Κρεμλίνο: Αδιαφορούμε για τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά θα απαντήσουμε

admin

«Πονοκέφαλος» στις Βρυξέλλες η «ανταρσία» της Ανατολικής Ευρώπης με το Sputnik V

admin

Παρελθόν η θρυλική «Guernica» από την έδρα του ΟΗΕ

admin

Ευρωβουλή: «Αδύναμη η ΕΕ να αποκρούσει τις υβριδικές επιθέσεις Ρωσίας και Κίνας»

admin