Image default
Τοις Μετρητοίς

Μικρές νοθείες

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η Πειραιώς έκλεισε λοιπόν τον κύκλο αυτό «ανταλλαγής ομολόγων» με το Δημόσιο με ένα κεφαλαιακό κέρδος το οποίο υπερβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης τα 200 εκατ. ευρω.

Tο κέρδος από  τη συναλλαγή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς η Τράπεζα σχεδιάζει να βγει στις αγορές για την έκδοση ομολόγου tier 1, ενώ παράλληλα δρομολογεί την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στο τεχνικό κομμάτι της συναλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς αντάλλαξε μία σειρά ομολόγων διαφορετικής διάρκειας συνολικής ονομαστικής αξίας 2,8 δισ.ευρώ, ένα ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο (30ετές λήξης το 2050)  – το ίδιο που έλαβαν και οι άλλες τράπεζες -ονομαστικής αξίας 2,4 δισ.ευρώ.  Στη συναλλαγή αυτή έλαβε μέρος και η Εθνική κάνοντας ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή αντάλλαξε το 30ετες ομόλογο με άλλους τίτλους διαπραγματεύσιμους στη δευτερογενή αγορά.


ΛΑΡΚΟ

Η μέρα της αλήθειας για τον διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ πλησιάζει. Η προθεσμία εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τους δύο διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ λήγει σε 15 ημέρες και εννέα επενδυτικά σχήματα βρίσκονται ante portas. Αρκετά τα προσκόμματα και δεν θα στοιχηματίζαμε το 100% των χρημάτων μας ότι δεν θα πάμε σε νέα παράταση.


Super Markets

Ευρύτερες ανακατατάξεις αναμένονται το 2021 στον κλάδο των supermarkets. Πηγές της αγοράς που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις λένε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για νέο κύκλο εξαγορών στον κλάδο. Μία από τις εταιρείες που ακούγεται έντονα πως είναι ανοιχτή σε εξαγορές είναι η Μασούτης, η οποία αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2020. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας το 2020 κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κοντά στο 10% ενώ ανέπτυξε το μερίδιο αγοράς της στην Αττική.


Τράπεζες

Δύο τουλάχιστον τράπεζες βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες σε προχωρημένες συζητήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους με την μέθοδο της «συνθετικής τιτλοποίησης» (synthetic securitization).Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς προχώρησε με μία σύνθετη συναλλαγή στην τιτλοποίηση ενήμερων δανείων 2 δισ. ευρώ με την οποία κατάφερε να αποκομίσει κεφαλαιακό κέρδος περίπου 300 εκατ. ευρώ.  Το «εργαλείο» της συνθετικής τιτλοποίησης οι επαΐοντες της αγοράς ισχυρίζονται ότι θα βρεθεί στο προσκήνιο καθώς διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις «παραδοσιακές» τιτλοποιήσεις. Πρόκειται για  μία πολύπλοκη διαδικασία (όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομα της), όμως το αποτέλεσμα της είναι μάλλον εύληπτο. Η Τράπεζα κατορθώνει να βελτιώσει τους κεφαλαιακούς τις δείκτες, πληρώνοντας ένα ασφάλιστρο κινδύνου, χωρίς να αναγκαστεί να μειώσει το μέγεθος του Ενεργητικού της.


Πληροφορική

Μετά την εξαγορά της Singular Logic από Space Hellas και Epsilon Net, καθώς επίσης και την έντονη κινητικότητα της Entersoft για εξαγορές, μαθαίνουμε πως κυοφορούνται εξαγορές και από την Profile. Η μία από αυτές αναμένεται να ανακοινωθεί έως –το αργότερο- τον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο. Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει έτοιμο επενδυτικό πλάνο έως το 2022, ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα οικονομικά της μεγέθη δεν επηρεάστηκαν το 2020 από την πανδημία του κορονοϊού. Παρόμοια εικόνα αναμένεται να επικρατήσει και το 2021. 

Στην άλλη όχθη η MLS ανακοίνωσε πως δεν θα πληρώσει τα κουπόνια των ομολόγων. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα από μερίδα ομολογιούχων, ενώ άνθρωποι με γνώση του ζητήματος δεν αποκλείουν το προσεχές διάστημα να κατατεθούν και μηνύσεις για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Από τη μεριά της διοίκησης υπό τον Γιάννη Καματάκη, διαρρέεται πως έχει βρεθεί επενδυτής. Ο καιρός θα δείξει αν η φημολογία ευσταθεί ή αν πρόκειται για μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές.


Eurobank

Με άνοδο 4,17% έκλεισε χθες η Eurobank, στα 0,60 ευρώ, με τα βλέμματα για ακόμη μια φορά να στρέφονται στις γνωστές αντιστάσεις στα επίπεδα των 0,60 – 0,61 ευρώ, στις οποίες είχε προσφάτως κορύφωσε η μετοχή. Θυμίζουμε πως διάσπαση τους στέλνει τη μετοχή αισθητά υψηλότερα και στα 0,67 – 0,68 ευρώ, πολύ ισχυρές αντιστάσεις στις οποίες θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Τώρα αν και πάλι έχουμε αποτυχία διάσπασης τους, κλειδί θεωρείται για να μη χαλάσει το βραχυπρόθεσμο θετικό trend, η παραμονή της μετοχής υψηλότερα των 0,55 – 0,56 ευρώ (ακόμη χαμηλότερα οι επόμενες στηρίξεις είναι τα 0,50 – 0,51 ευρώ), στηρίξεις οι οποίες πριν από μερικές ημέρες είχανε λειτουργήσει, με τη μετοχή να ανακάμπτει προσεγγίζοντας τις αντιστάσεις στα 0,60 – 0,61 ευρώ. 


Σχετικα αρθρα

ΧΑ-Fast Finance

admin

ΓΔ-Fast Finace

admin

ΟΤΕ-Fast Finance

admin

Τράπεζες-Fast Finance

admin

Mytilinaios-Fast Finance

admin

ΓΔ-Fast Finance

admin

Τρ.Πειραιώς

admin

ΕΤΕ

admin

OTE-Fast Finance

admin

Μικρές νοθείες

admin

FTSE – Fast Finance

admin

Τράπεζες-Fast Finance

admin