Image default
Επιχειρήσεις

Reggeborgh: Το σχέδιό μας για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Απαιτείται αλλαγή σελίδας

Στη δημοσιότητα έδωσε η Reggeborgh τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάταξη της Ελλάκτωρ. Η ολλανδική εταιρεία επενδύσεων σε μία παρουσίαση 16 σελίδων αποτιμά το έργο της παρούσας διοίκησης και εντοπίζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ενώ θέτει ζήτημα άμεσης λήψης ενεργειών προκειμένου να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της Ελλάκτωρ τα τελευταία χρόνια και να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία του Ομίλου.

Στην παρουσίαση με τίτλο “Χτίζοντας το μέλλον” (Building the future), η Reggeborgh εστιάζει την σημαντική συρρίκωνση των οικονομικών μεγεθών της Ελλάκτωρ, στην αύξηση του δανεισμού, στην υπο-απόδοση της μετοχής και στην απώλεια σημαντικών έργων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο κύκλος εργασιών της Ελλάκτωρ από 1,89 δισ. ευρώ το 2017, υποχώρησε σε 925 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2020. Ταυτόχρονα τα EBITDA μειώθηκαν από 205 εκατ. ευρώ το 2017, σε μόλις 41 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2020.

Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου επιβαρύνθηκαν την ίδια περίοδο και από ζημιές 41 εκατ. ευρώ το 2017 έγιναν ζημιές 160 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2020. Ο δείκτης αποδοτικότητας απασχολούμενων κεφαλαίων που ήταν 7,4% το 2017 ήταν αρνητικός (-4,8%) τον τελευταίο χρόνο. Την ίδια περίοδο, ο καθαρός δανεισμός της Ελλάκτωρ εκτιμάχθηκε στα 1,1 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 (από 738 εκατ.ευρώ το 20178), με το δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς EBITDA) να αυξάνεται σε 27 στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, από μόλις 3,6 το 2017.

Ταυτόχρονα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποαπόδοσε σημαντικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια και πλέον υπολείπεται αισθητά των σημαντικότερων ανταγωνιστών της.

Η Reggeborgh τονίζει πως ο Όμιλος δεν θεωρείται πλέον ευηπόληπτος market leader, ενώ έχει χάσει σημαντικά έργα. Εμφανίζει υψηλή μόχλευση και έλλειψη κεφαλαίων, επικεντρώθηκε στην κάλυψη των κενών ρευστότητας αντί να αναπτύξει δραστηριότητες με υψηλό ROE, ενώ η πιστοληπτική του ικανότητα υποβαθμίστηκε το 2020 από τους οίκους Fitch και S&P. Παράλληλα, λόγω της κατάστασης χάνει στελέχη με σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση τα οποία αποχωρούν.

Τι προτείνει η Reggeborgh

Στόχος, αναφέρεται στην παρουσίαση της Reggeborgh, είναι από κοινού με όλους τους μετόχους και άλλους ενδιαφερόμενους, να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες και προοπτικές της Ellaktor μέσω:

  • αντικατάστασης του σημερινού διοικητικού συμβουλίου από νέο, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη με γνώση και εμπειρία
  • υποστήριξης της επικείμενης ΑΜΚ υπό την προϋπόθεση αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου
  • διεξαγωγή διεξοδικής μελέτης από τη νέα διοίκηση για την ανάλυση της τρέχουσας οικονομικής / επιχειρηματικής κατάστασης
  • πλήρωση των κενών χρηματοδότησης προκειμένου να σταματήσει ο Όμιλος να αγωνίζεται για επιβίωση
  • παροχή στο νέο μάνατζμεντ νέων κεφαλαίων για να επικεντρωθεί στη δημιουργία αξιών αντί για μόνιμη διαχείριση κρίσεων
  • ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου από το νέο διοικητικό συμβούλιο

Πέραν των παραπάνω προτεινόμενων ενεργειών, η Reggeborgh αναφέρεται σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που θα υλοποιηθούν μεσοπρόθεσμα, ήτοι:

  • Εξορθολογισμό του ισολογισμού και δημιουργία χρηματοοικονομικής σταθερότητας
  • Επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη του Ομίλου και αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
  • Επίτευξη στόχων εταιρικής διακυβέρνησης, συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων.

Ανάκτηση της εμπιστοσύνης, αποκατάσταση της οικονομικής υγείας, ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας καιο της αξιοπιστίας της Ελλάκτωρ.

Ως γνωστόν, η πλευρά των Ολλανδών έχει προτείνει για την θέση του Προέδρου του ομίλου τον κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον κ. Άρη Ξενόφο και για μη εκτελεστικά μέλη τους κ.κ. Δημήτρη Κονδύλη, Κωνσταντίνο Ταμπούρο και την κα Αθηνά Χατζηπέτρου.

Ισχυρή ρευστότητα και εμπειρία

Η Reggeborgh αποτελεί μια ολλανδική ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων, που ανήκει στην οικογένεια Wessels, η οποία ιδρύθηκε το 1990 και βασίστηκε στη γνώση και την εμπειρία στην αγορά κατασκευών και υποδομών.

Η εταιρεία κατόρθωσε να εξελιχθεί σε ανεξάρτητο επενδυτή, εστιάζοντας σε στρατηγικές και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες αγοράς. Οι δραστηριότητες της Reggeborgh επεκτάθηκαν σε επενδύσεις ιδιωτικών μετοχών σε υποδομές, κατασκευές, ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιατρική έρευνα, τεχνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις και άλλους τομείς.

Oι μέτοχοί της ασχολούνται ενεργά με πρότζεκτ μεγάλης επενδυτικής αξίας, όπως η παροχή κεφαλαίων ανάπτυξης, αναχρηματοδότησης, εξαγορών και πρόσθετων επενδύσεων, ενώ βασίζεται σε μια ισχυρή ομάδα διαχείρισης.

Με συνεχή παρουσία 30 χρόνων και με κατοχή περιουσιακών στοιχείων ύψους 10 δισ. στοχεύει στη δημιουργία σε μακροπρόθεσμες συνεργασίες που θα ωφελήσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη.

Η κύρια στρατηγική της Reggeborgh στοχεύει σε επενδύσεις με βιώσιμες εταιρείες με μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά σχέδια, σταθερή ταμειακή ροή και ισχυρή θέση στην αγορά, κατοχυρώνοντας την οικονομική ανάπτυξη της συνεργαζόμενης εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη:

Swap ομολόγων: Λύση win win για Δημόσιο και τράπεζες – Πόσα κερδίζουν

ΕΡΓΟΣΕ: Ισπανική… καραμπόλα πλήττει το έργο της ηλεκτροκίνησης στο Κιάτο – Ροδοδάφνη

Μαρίνα Αλίμου: Έντονες αντιδράσεις λόγω αύξησης τιμολογίων κατά 300%

Σχετικα αρθρα

ICC Women Hellas: Γυναικεία ηγεσία στο επιχειρείν και νέα ψηφιακή εποχή

admin

Δίρφυς ΑΕ: Στο πλευρό του προσωπικού του νοσοκομείου Χαλκίδας

admin

Ελληνικός Χρυσός: Στην βουλή κατατέθηκε η 25ετής σύμβασης για τα μεταλλεία Κασσάνδρας

admin

Ελλάκτωρ: Απορρίφθηκε το αίτημα της Greenhill για δημοσιοποίηση της συμφωνίας Μπόμπολα-Ολλανδών

admin

Στη Βουλή η συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

admin

WIND: Προσφέρει νέα προγράμματα απεριόριστης επικοινωνίας

admin

United Group: Ξεκινά squeeze-out στη Forthnet

admin

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Forthnet: Στο 96,83% το έμμεσο ποσοστό της BC Partners Holdings

admin

Δομική Κρήτης: Συμμετέχει με 48,5% στην ΑΜΚ της ΔΙΑΣ ΑΕ

admin

Η Attica Bank αναπροσαρμόζει τα επιτόκια καταθέσεων

admin

Άδεια διανομής για φυσικό αέριο σε δύο δήμους στην Πελοπόννησο – Ξεκινά η κατασκευή δικτύων

admin