Image default
Οικονομία

Μειωμένα ενοίκια: Στην «αναμονή» για την είσπραξη της αποζημίωσης

Ήδη  αρκετές χιλιάδες (140.000) ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια το Νοέμβριο έχουν ήδη δει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την αποζημίωση από το Κράτος. Υπάρχουν όμως ακόμα αρκετές χιλιάδες οι οποίοι περιμένουν… «στο ακουστικό τους».

Γιατί συνέβη όμως αυτό; Ποιες είναι οι βασικές αιτίες;

  • Υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι ενώ εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα, οι ενοικιαστές δεν ήταν δικαιούχοι καθώς δεν υπάγονταν στους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Αρκετοί από τους ιδιοκτήτες δεν είχαν δηλώσει τον IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού. Με προσωποποιημένο μήνυμα η ΑΑΔΕ τους ενημερώνει προκειμένου να δηλώσουν τον αριθμό. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες, ενώ είχε δηλωθεί ο IBAN τραπεζικού λογαριασμού, ο κύριος δικαιούχος ήταν διαφορετικό όνομα και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που δικαιούνταν να λάβει την αποζημίωση, εμφανίζονταν ως συνδικαιούχος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ, οι πληρωμές γίνονται μόνο σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους ο ωφελούμενος εμφανίζεται ως ο κύριος δικαιούχος.
  • Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν λάθη στις δηλώσεις COVID, όπως ανακριβής χρήση ακινήτου, διαφορές στο ύψος του μισθώματος, μη καταχώρηση του ακινήτου στο Ε9.
  • Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιοκτήτες εισέπραξαν μικρότερο ύψος αποζημίωσης από αυτό που ανέμεναν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί στις δηλώσεις μισθώσεων, ως ημερομηνία είσπραξης του κανονικού ενοικίου να εμφανίζεται το μέσο κάθε μήνα. Έτσι το σύστημα έλαβε υπόψη ως βάση υπολογισμού την εισοδηματική απώλεια όχι για ολόκληρο το μήνα, αλλά το ήμισυ αυτού. Κατά συνέπεια ήταν μειωμένο και το ύψος της αποζημίωσης.

Προκειμένου μάλιστα να αντιμετωπιστούν παρόμοια προβλήματα στο εγγύς μέλλον, ήδη η ΑΑΔΕ μελετά σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία ελέγχου να επιταχυνθεί. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο να διαπιστώνεται αυτόματα κατά πόσο ο ενοικιαστής ανήκει στην κατηγορία των δικαιούχων καταβολής μειωμένου ή μηδενικού ενοικίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αφορολόγητη, δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος όπως και δεν εμπίπτει σε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, το ποσό που εισπράττεται είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όσον αφορά τη ροή καταβολής των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων, από 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή για τα μειωμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου. Για τον Ιανουάριο που αλλάζει το «μοντέλο» των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή στις 15 Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν ενοίκιο και οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 80% του ενοικίου που «έχασαν», το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Για το Μάρτιο σχεδιάζεται η καταβολή του 80% του ενοικίου που δεν θα εισπράξουν οι ιδιοκτήτες για το μήνα Φεβρουάριο.

Σχετικα αρθρα

Αποκλειστικό MEGA : Πότε και πώς θα δοθεί το voucher των 200 ευρώ σε 560.000 νέους

admin

Οικονομία σε τεντωμένο σχοινί: Σε 60 ημέρες κρίνονται έξοδος στις αγορές και… ο λογαριασμός

admin

Τη μεγαλύτερη έξοδο εργαζομένων προκάλεσε η πανδημία στη Βρετανία

admin

Berkshire Hathaway: Η εταιρεία του Μπάφετ ξόδεψε $24,7 δισ. για επαναγορά μετοχών της

admin

Μπάιντεν προς Γερουσία: Γρήγορη έγκριση του πακέτου των 1,9 δισ. – «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

Στ. Καλαφάτης: Τα χρονοδιαγράμματα στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης τηρούνται στο ακέραιο

admin

ΚΕΠΕ: Διατηρείται η αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς

admin

Δήμος Ρεθύμνου: Προχωρά η δημοπράτηση έργων προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου η προθεσμία πληρωμής

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την Τετάρτη τα «αποκαλυπτήρια» των οδηγιών για νέα μέτρα στήριξης

admin

Γ. Στασινός: Αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για ανθεκτικά κτίρια

admin