Image default
Επιχειρήσεις

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Καθυστερήσεις, αναβολές, κόπωση

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Καθυστερήσεις, αναβολές, κόπωση

Παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την αλλαγή της ηγεσίας στις ΗΠΑ χωρίς αναταράξεις, η Αγορά δεν έδειξε διάθεση να αλλάξει επίπεδα και να κινηθεί παράλληλα με τις ξένες αγορές. Καθημερινά διαπιστώνεται απώλεια της αρχικής δυναμικής, ένδειξη κόπωσης των αρχικών ισχυρών ροών που παρατηρήθηκαν στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα προσθέτει τα ακόλουθα:

Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών αποτυπώνει την αποστασιοποίηση μέρους της αγοράς η οποία κυρίως προέρχεται από το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή η έλλειψη νέων από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών και η αναβλητικότητα σε χιλιοειπωμένα εγχειρήματα (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική, Vivartia κλπ) δεν δημιουργεί κινητικότητα, αντιθέτως μάλλον θέτει σε διαρκή αναθεώρηση τον χρόνο της υλοποίησης ή ακόμα και την οριστική αναβολή τους.

Οδεύουμε προς την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής ο πρώτος μήνας της χρονιάς δεν επεφύλαξε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη –αρνητική ή θετική- ως προς την τάση της Αγοράς. Η στάσιμη εικόνα δίνει την εντύπωση αναμονής, ίσως και αμηχανίας αφού το παρασκήνιο ζυμώνεται με εξελίξεις (αύξηση κεφαλαίου Τράπεζας Πειραιώς, αύξηση κεφαλαίου Αεροπορίας Αιγαίου, τιμή ρεύματος στην υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση, διαγωνισμός ΔΕΔΔΗΕ, άδειες Online στοιχήματος, παραχώρηση Εγνατίας οδού κλπ) οι οποίες θα παίξουν ρόλο στην συνέχεια και θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο. Ο ορίζοντας φαίνεται να αποκτάει κάποια ορατότητα προς το τέλος του μήνα και ενδεχομένως αν δεν υπάρξουν ανεπιθύμητα απρόοπτα από το μέτωπο της πανδημίας η αγορά να αρχίσει να ανεβάζει έστω και επιλεκτικά στροφές καθώς αναμένεται να επανεκκινήσουν σταδιακά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Τεχνικά, δεν υπήρξαν σημαντικές διαγραμματικές εξελίξεις, ο Γενικός Δείκτης έμεινε σε επαφή με τις 800 μονάδες προφυλάσσοντας έστω και την τελευταία στιγμή την στήριξη των 780 μονάδων. Ο χρόνος ωστόσο αρχίζει να λειτουργεί υπέρ των πωλητών οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και της οριακής πλέον διατήρησης του ΓΔ κάτω από τον ΚΜΟ των 30 ημερών. Το σήμα πώλησης του MACD από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει αρχίσει να πληρώνει και η απώλεια σε κλείσιμο των 780 μονάδων θα θέσει νέο επίπεδο στήριξης τις 750 μονάδες το οποίο έχει και το χαρακτήρα οχυρού ως προς την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Οι πιθανότητες προς ώρας είναι υπέρ των πωλητών με τις 780 μονάδες να αποτελούν το επίπεδο κλειδί για το σπάσιμο της συσσώρευσης και την καθοδική διαφυγή.

Απόψε το βράδυ η αγορά αναμένει την ετυμηγορία της Fitch αναφορικά με το ελληνικό αξιόχρεο. Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και σταθερή προοπτική. Οι πρόσφατες μεταθέσεις λήξεων των ελληνικών ομολόγων κατά 30 χρόνια ενδεχομένως να θεωρηθούν θετικό νέο και να αλλάξουν την προοπτική από «σταθερή» σε «αισιόδοξη». Στις 26 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών στην Κύρια Αγορά της Interlife Ασφαλιστική ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική Έκτακτη Γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ.

Στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να αναμένουμε κάποιες πιο οριστικές ανακοινώσεις για την κατάληξη της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά και την αναθεωρημένη άτυπη προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου. Στις ΗΠΑ οι ρυθμοί δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου εντείνονται με τις εταιρίες πληροφορικής να παίρνουν την σκυτάλη από τις χρηματοοικονομικές εταιρίες. Συγκεκριμένα την Τρίτη 26/01 στις σημαντικότερες ανακοινώσεις περιλαμβάνονται οι Apple, General Electric, 3M, Verizon Communications, E-Bay και Johnson & Johnson, την Τετάρτη ακολουθούν οι Abbott Laboratories, AT&T, Boeing, Microsoft, Facebook, Tesla και Mastercard, την Πέμπτη 28/01 είναι η σειρά των Amazon και Mcdonald’s και τέλος την Παρασκευή 29/01 ανακοινώνει μεγέθη η Colgate-Palmolive.

Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου εκκινούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ.

 • Μάνος Χατζηδάκης
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • BETA Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ
 • αξία συναλλαγών
 • Fitch
 • Interlife
 • Χρηματιστήριο Αθηνών

  Σχετικα αρθρα

  ΤτΕ: Διατηρεί ανοιχτή την πλατφόρμα υποβολής ισολογισμών

  admin

  Mοtor Oil: Προχωρά στην έκδοση ομολογιακού 200 εκατ.ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς

  admin

  Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Πράσινο φως» για τη διαγραφή της Paperpack

  admin

  MLS: Δεν πληρώνει κουπόνια του ομολόγου ΜΛΣ02

  admin

  MLS Πληροφορική: Νέα αθέτηση πληρωμής κουπονιών ομολόγων

  admin

  Vivartia: Πράσινο φως για το mega deal των 630 εκατ. ευρώ άναψε η ΓΣ της MIG

  admin

  Τεχνική Ολυμπιακή: «Πράσινο» της ΓΣ στην επέκταση των δραστηριοτήτων

  admin

  Epsilon Net: Ενημερωτική ημερίδα για τα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

  admin

  Epsilon Net: Ενημερωτική ημερίδα για τα μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών

  admin

  Σχεδόν καθολική η πτώση του τζίρου των εκπτώσεων για το λιανεμπόριο

  admin

  Η INTERAMERICAN για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων σε εκδήλωση του ΣΕΒ

  admin

  Airbnb: Βγαίνει αλώβητη από την πανδημία και «βλέπει» ανάκαμψη του τουρισμού τη φετινή σεζόν

  admin