Image default
Ευρώπη

ΕΕ-Σύλληψη Ναβάλνι: «Παγώνουν» οι νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία τη Δευτέρα, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ, παρά τη σύλληψη περισσότερων των 3.000 ατόμων σε ολόκληρη τη Ρωσία το Σάββατο οι οποίοι απαιτούσαν την απελευθέρωση του επικριτική του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, που έφτασε στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση των 27 κορυφαίων διπλωμάτων του μπλοκ, δήλωσε ότι «υπάρχει μια αλλαγή στη Ρωσία» που πρέπει να γίνει αντιληπτή από την Ένωση, ειδικά μετά την κράτηση του Ναβάλι καθώς επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία.

“Η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα πολύ σαφές και αποφασιστικό μήνυμα ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό”, δήλωσε ο Γκαμπριέλιος Λάντμπεργης σε μια δήλωση βίντεο, ζητώντας περισσότερες κυρώσεις σε Ρώσους.

Ωστόσο, η ΕΕ θα προχωρήσει προς το παρόν σε μια βήμα προς βήμα προσέγγιση με το Κρεμλίνο, με τον αρχηγό εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ, να πηγαίνει πρώτα στη Μόσχα για να καταστήσει σαφή την οργή του μπλοκ για τη σύλληψη του Ναβάλνι, δήλωσαν δύο διπλωμάτες. Τα κράτη της ΕΕ θα πιέσουν επίσης για την απελευθέρωση διαδηλωτών.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών και των όπλων κατά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάντηση στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι τον Αύγουστο.

Συμμετέχουσες χώρες της Βαλτικής, η Λετονία και η Εσθονία υποστηρίζουν περισσότερες κυρώσεις της ΕΕ σε Ρώσους και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρώμη ήταν έτοιμη να υποστηρίξει περισσότερες απαγορεύσεις ταξιδιού και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Η Ρουμανία υποστήριξε δημόσια τις κυρώσεις τη Δευτέρα.

Προσεκτικό το Βερολίνο

Ωστόσο, το Βερολίνο είναι προσεκτικό. Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας έχει μέχρι στιγμής αποφύγει περαιτέρω σχόλια μετά από απαίτηση της άμεσης απελευθέρωσης διαδηλωτών που αψήφησαν το έντονο κρύο για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Ναβάλι.

Στην κεντρική Μόσχα το Σάββατο, όπου δημοσιογράφοι του - υπολόγισαν ότι είχαν συγκεντρωθεί έως και 40.000 άτομα σε ένα από τα μεγαλύτερα μη αδειοδοτημένα συλλαλητήρια εδώ και χρόνια, η αστυνομία φάνηκε να κρατούν περίπου ανθρώπους, να τους στοιβάζουν σε κοντινά φορτηγά.

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι κύριες δυνάμεις της ΕΕ, θα είναι κεντρικές για να αποφασίσουν εάν το μπλοκ προχωρά με τιμωρητικά μέτρα για τη Ρωσία, έναν μεγάλο εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μπλοκ.

Ο Ναβάλνι λέει ότι ο Πούτιν ήταν πίσω από τη δηλητηρίασή του τον περασμένο Αύγουστο, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο απορρίπτει. Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η υπόθεση του Ναβάλι είναι εγχώρια υπόθεση και δεν έχει δείξει αποδείξεις ότι δηλητηριάστηκε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χαβίστο είπε ότι ήθελε μια «σωστή νομική έρευνα» για τη δηλητηρίαση.

– - το -

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Ε.Ε.: Συμφωνία στους περιορισμούς, αλλά διαφωνία στα πιστοποιητικά

admin

Κ. Μητσοτάκης στους «27»: Να «τρέξουμε» τα πιστοποιητικά, αλλιώς θα το κάνουν ιδιώτες»

admin

Ε.Ε.: Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη των 27

admin

Η Ε.Ε. αρνείται στην ισπανική Λίγκα αποκλειστική χρήση του όρου «El Clasico»

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η ταχύτητα των εμβολιασμών στο επίκεντρο

admin

Με «ασύμμετρη απάντηση» απειλεί η Μόσχα τις Βρυξέλλες

admin

Μανφρεντ Βέμπερ: Να υπάρξει επιτάχυνση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

admin

Ν. Μαριάς: Υποκριτική στάση ΕΕ- Επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον Ναβάλνι ενώ «χαϊδεύει» τον Ερντογάν

admin

Ευρωπαίοι ηγέτες: Θα παραμείνουν οι περιορισμοί των μη απαραίτητων ταξιδιών εντός της ΕΕ.

admin

Γ. Μπορέλ: Η Κίνα να επιτρέψει την πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ

admin

Κύπρος: Στις πρώτες θέσεις σε αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ

admin

Η Ελλάδα πιέζει την ΕΕ να «κινηθεί πιο γρήγορα» για τα διαβατήρια εμβολιασμού

admin