Image default
Ευρώπη

Στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2020-2025: η τοποθέτηση του Κοινοβουλίου

Το Κοινοβούλιο χαιρετίζει τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, αλλά ζητά πρόσθετες δράσεις και συγκεκριμένους και δεσμευτικούς στόχους.

Στην έκθεση που εγκρίθηκε με 464 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 93 αποχές την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές περιγράφουν τη στρατηγική της Επιτροπής για την ισότητα των φύλων 2020-2025 ως φιλόδοξη, αλλά εκφράζουν την λύπη τους για την ασάφεια που τη διακρίνει σε σημεία, όπως και για την έλλειψη συγκεκριμένων στόχων με ορίζοντα το 2025 και σαφή εργαλεία παρακολούθησης.

Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Όσον αφορά τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το Κοινοβούλιο χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να προτείνει μέτρα το 2021 για την επίτευξη των στόχων της Σύμβασης. σε περίπτωση που ορισμένα κράτη μέλη συνεχίσουν να εμποδίζουν την επικύρωση της.

Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τη φύση, την έκταση και τη σοβαρότητα της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν δεσμευτικά μέτρα για τον καθορισμό και την απαγόρευση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Αυτά περιλαμβάνουν ασφαλείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς επίλυσης παραπόνων και διαφορών, εκστρατείες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και μέσα έννομης προστασίας.

Ζητούν επίσης μια οδηγία-πλαίσιο της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας, ιδίως του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, της αναγκαστικής άμβλωσης και της στείρωσης, των καταναγκαστικών γάμων, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της εμπορίας ανθρώπων, της βίας στον κυβερνοχώρο και της διαδικτυακής ρητορικής μίσους κατά των γυναικών.

Κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Προκειμένου να καλυφθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την Επιτροπή να υποβάλει δεσμευτικά μέτρα σχετικά με τη διαφάνεια των αμοιβών το συντομότερο δυνατό.

Στο πλαίσιο της πανδημίας, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας είναι γυναίκες, που συχνά αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ζητούν την εξίσωση των μισθών και των εργασιακών συνθηκών σε γυναικοκρατούμενους τομείς όπως η φροντίδα, η υγεία και η λιανική πώληση.

Να δοθεί απάντηση στην εναντίωση στην ισότητα των φύλων

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για την εναντίωση στα δικαιώματα των γυναικών σε ορισμένα κράτη μέλη, ιδίως όσον αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση και την πρόσβαση σε ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην Πολωνία, καθώς και την θεσπισμένη πλέον μεταρρύθμιση που επιτίθεται στα δικαιώματα των τρανς και των διαφυλικών ατόμων στην Ουγγαρία. Ζητούν να παρακολουθείται συνεχώς η κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και των οπισθοδρομικών εκστρατειών σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και να δημιουργηθεί ένα σύστημα «συναγερμού» που θα επισημαίνει πότε τα δικαιώματα καταπατώνται.

Η εισηγήτρια Maria Noichl (Σοσιαλιστές, Γερμανία), δήλωσε: «Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναφέρει την ισότητα των φύλων στην ημερήσια διάταξη. Λέμε ‘ναι’ σε μια κοινωνία ισότητας των φύλων και ‘όχι’ στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών όλων των κατηγοριών. Εάν δεν αλλάξει η κατάσταση στην ΕΕ, θα χρειαστούν περισσότερα από 65 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Η στρατηγική για την ισότητα των φύλων και οι προτεινόμενες δράσεις της αποτελούν βήμα για την επιτάχυνση της εξίσωσης ανδρών και γυναικών. Ενισχύει επίσης τη θέση μας ενάντια στις καταπιέσεις των δικαιωμάτων των γυναικών σε πολλά κράτη μέλη. Το κράτος δικαίου στην Ευρώπη μπορεί να υφίσταται μόνο σε συνύπαρξη με την ισότητα των φύλων – χωρίς αυτή, η δημοκρατία χωλαίνει».

Σχετικα αρθρα

Πορτογαλία: «Αισθάνομαι ασφαλής στην Ε.Ε.», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια

admin

 «Αποκλεισμένες» από τις θέσεις μάνατζμεντ οι γυναίκες στην ΕΕ

admin

Κλ. Μπον: Απαραίτητη η ενότητα της ΕΕ απέναντι στο ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο

admin

Αυστραλία: «Απογοητευτική» η απόφαση Ιταλίας-ΕΕ να εμποδίσουν εξαγωγή δόσεων εμβολίου της AstraZeneca

admin

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τεσσάρων συλλόγων για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση

admin

Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου Sputnik V από τον ΕΜΑ

admin

Μ. Μακγκίνες: Η μονομερής ενέργεια της Βρετανίας με τη Β. Ιρλανδία δοκιμάζει την εμπιστοσύνη της ΕΕ

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητικές οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

admin

Κρεμλίνο: Αδιαφορούμε για τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά θα απαντήσουμε

admin

«Πονοκέφαλος» στις Βρυξέλλες η «ανταρσία» της Ανατολικής Ευρώπης με το Sputnik V

admin

Παρελθόν η θρυλική «Guernica» από την έδρα του ΟΗΕ

admin

Ευρωβουλή: «Αδύναμη η ΕΕ να αποκρούσει τις υβριδικές επιθέσεις Ρωσίας και Κίνας»

admin