Image default
BLOOMBERG Οικονομία

Bloomberg: Το «σκοτεινό χρήμα» «έστρωσε» τον δρόμο του Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επωφελήθηκε από απροσδόκητα δωρεές ανώνυμων δωρητών και ομάδων που τον υποστήριξαν, υπό την έννοια ότι το κοινό δεν θα έχει ποτέ μια πλήρη εικόνα για το ποιοι τον βοήθησαν να μπει στον Λευκό Οίκο.

Η νικητήρια καμπάνια του Τζο Μπάιντεν υποστηρίχθηκε με ποσό ύψους 145 εκατ. δολαρίων από δωρεές «σκοτεινού χρήματος», που αποτελεί έναν τρόπο εξεύρεσης κεφαλαίων τον οποίο οι Δημοκρατικοί κατακρίνουν εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το ποσό των «σκοτεινών χρημάτων» επισκιάζει τα 28,4 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για λογαριασμό του αντιπάλου του, του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Και ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 113 εκατ. δολαρίων από ανώνυμες δωρεές που είχαν δοθεί τον στον Ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ το 2012.

Οι Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι θέλουν να απαγορεύσουν το «σκοτεινό χρήμα» ως πηγή διαφθοράς, αφού επιτρέπει στους υποστηρικτές να στηρίξουν έναν υποψήφιο χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο. Ωστόσο, στην προσπάθειά τους να νικηθεί ο Τραμπ, ξέχασαν τις απαγορεύσεις και επωφελήθηκαν από τις αγνώστου προελεύσεως δωρεές.

Για παράδειγμα, το Priorities USA Action Fund, η επιτροπή πολιτικής δράσης που ο Μπάιντεν χαρακτήρισε ως το προτιμώμενο όχημα για εξωτερικές δαπάνες, χρησιμοποίησε κεφάλαια 26 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν αρχικά δωρίσει στο μη κερδοσκοπικό σκέλος του, για να στηρίξουν τον Μπάιντεν. Οι δωρητές αυτών των χρημάτων δεν χρειάζεται να αποκαλυφθούν.

Θεωρητικά, οι νόμοι για τη χρηματοδότηση μιας εκστρατείας υποτίθεται ότι περιορίζουν την επιρροή που έχει το χρήμα στους πολιτικούς. Αλλά το σύστημα έχει κενά, τα οποία εκμεταλλεύονται ομάδες που υποστηρίζουν τον Μπάιντεν και άλλους υποψηφίους.

Ο Μπάιντεν συγκέντρωσε πάνω από ένα δισ. δολ. για την καμπάνια του. Από αυτά τα 318,6 εκατ. δολ. δόθηκαν από δωρητές καθένας εκ των οποίων έδωσε λιγότερα από 200 δολ. έκαστος. Τα υπόλοιπα χρήματα που μάζεψε ο Μπάιντεν προήλθαν από δωρεές ανθρώπων με αρκετά βαθιές τσέπες ώστε να μπορούν να δώσουν έως και 825.000 δολάρια. Τα χρήματα αυτά μοιράστηκαν μεταξύ της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής και 47 πολιτειακών κομμάτων.

Πάντως, όπως σημειώνει το -, τα «σκοτεινά χρήματα» δεν είναι η μεγαλύτερη πηγή χρημάτων προς τις εκστρατείες. Οι πλούσιοι δωρητές μπορούν να υπογράφουν επιταγές με οκταψήφια νούμερα σε επιτροπές πολιτικής δράσης.

Τον Σεπτέμβριο ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ανάφερε ότι θα ξόδευε 100 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει τον Μπάιντεν στη Φλόριντα, επιτρέποντας στους Δημοκρατικούς να κατευθύνουν χρήματα σε άλλες πολιτείες όπου έπρεπε να κερδίσει. Ο Μπάιντεν έχασε τη Φλόριντα, αλλά κέρδισε πέντε άλλες πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τραμπ το 2016.

Ο Μπλούμπεργκ είναι ο ιδρυτής και ο ιδιοκτήτης πλειοψηφικού πακέτου της - LP, μητρικής της - News.

Συνολικά, οι Δημοκρατικοί σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο επωφελήθηκαν από χρήμα αγνώστου προελεύσεως ύψους $326 εκατομμυρίων. Δηλαδή υπερδιπλάσιο των 148 εκατ. δολ. που δόθηκαν για να υποστηριχθούν ομάδες Ρεπουμπλικανών.

Σχετικα αρθρα

ΕΦΚΑ : Σε τι θα μετατρέψει τα προνομιακά του ακίνητα στην Αθήνα

admin

ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ: Τι πληρώνεται έως τις 12 Μαρτίου

admin

Σκυλακάκης: Και για το 2022 δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα

admin

Ο διχασμός στην ΕΕ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι δυσκολίες εφαρμογής του

admin

Lockdown : Παρατείνονται οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις

admin

PD Neurotechnology®: Από την Ιδέα στην Αγορά!

admin

Πέτσας στο MEGA : Δίνουμε 300.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους δήμους προς ενίσχυση των πολιτών που επλήγησαν

admin

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» : 80.000 κτίρια θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα εντός του 2021

admin

Ενισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ από τους 6 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

admin

Κοροναϊός : Πώς άλλαξαν οι ζωές των εργαζομένων από τον περσινό Μάρτιο

admin

Φάρμακα : Θέμα χρόνου και κεφαλαίων η μετάβαση της Ελλάδας από τη χημεία στη βιοτεχνολογία

admin

Στο τραπέζι το «κούρεμα» 5 φόρων

admin