Image default
Επιχειρήσεις Πρώτο Θέμα

Εθνική Ασφαλιστική: Στο “κενό” η πώληση στην CVC

Σε οριστικό ναυάγιο,εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, φαίνεται να οδηγείται το πολύμηνο θρίλερ πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC εντείνοντας το αδιέξοδο για την Εθνική Τράπεζα. 

Σε ερωτήσεις που έθεσε το Sofokleous10.gr στην CVC στο Λονδίνο η απάντηση ήταν μία, ακόμα και στην ερώτηση αν απλώς συνεχίζονται ακόμα οι διαπραγματεύσεις: We decline to comment.

Η απάντηση αυτή αν μη τι άλλο φανερώνει το πολικό ψύχος που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών και κυρίως έχει να κάνει με το τίμημα της επιχειρουμενης πώλησης. 

Η  πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής επιχειρείται να γίνει «μισοτιμής», δηλαδή με τίμημα μικρότερο και από το ήμισυ των ιδίων κεφαλαίων της. Από τις 31 Δεκεμβρίου, όμως, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε το deal για την AXA, υπάρχει ένα νέο και σημαντικό σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Το στοιχείο αυτό πρέπει να προβληματίζει, αν μη τι άλλο, τη διοίκηση της τράπεζας, η οποία δεν έχει πει το τελικό “Ok” για αποδοχή της προσφοράς και αναμένεται να την εγκρίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, η AXA Ασφαλιστική πωλήθηκε με τίμημα 168 εκατ. ευρώ, έχοντας εμφανίσει το 2019 κέρδη προ φόρων 20,3 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δηλαδή, το τίμημα αντιστοιχεί σε 8,3 φορές τα κέρδη προ φόρων.

Αντίστοιχα, η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε το 2019 κέρδη προ φόρων 81,7 εκατ. ευρώ, ενώ στη χρήση 2020 βελτίωσε περαιτέρω τα οικονομικά της αποτελέσματα και  αναμένεται να εμφανίσει  κέρδη άνω των  90 εκατ. ευρώ.

Έτσι, αν η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής υπολογιζόταν με τον ίδιο πολλαπλασιαστή (8,3), θα έφθανε 750 εκατ. ευρώ και το 80% των μετοχών της  θα αντιστοιχούσε σε 600 εκατ. ευρώ, αντί των 460 εκατ. που είναι έτοιμη να αποδεχθεί η Εθνική Τράπεζα – και μάλιστα με ρήτρες επιστροφής μέρους του τιμήματος.

Αν η σύγκριση γινόταν με βάση τα ίδια κεφάλαια σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις, τότε η αξία της Εθνικής, σε αντιστοιχία με αυτή της ΑΧΑ θα έπρεπε να είναι 1,148 δισ. ευρώ,  και για το 80% θα ήταν 918 εκατ. ευρώ»!

Υπάρχει λοιπόν μια “έκπτωση” της τάξεως του 25% στην αποτίμηση με βάση τα κέρδη και 50%(!) με βάση την καθαρή θέση, που είναι απορίας άξιον πώς μπορεί να δικαιολογηθεί από τη διοίκηση της τράπεζας.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν υπάρξει οριστική συμφωνία, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το Plan B που προβλέπει τη διάθεση τουλάχιστον το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του Χρηματιστηρίου. Ήδη η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά έχει δώσει το «πράσινο φως» για να γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες, ώστε να μην χαθεί επιπλέον χρόνος σε περίπτωση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με το CVC. Τη λύση του IPO προκρίνουν και οι εργαζόμενοι της ασφαλιστικής, τονίζοντας ότι πρόκειται για διαφανή διαδικασία με την αποτίμηση να καθορίζεται εν τέλει από τις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το τοπίο θα ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων εβδομάδων καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων. Εξάλλου, στην περίπτωση της Δημόσιας Εγγραφής, η Εθνική Τράπεζα θα θελήσει να εκμεταλλευθεί την καλή εικόνα των αγορών, ώστε να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό τίμημα.

Η εισαγωγή της Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο θα αναδείκνυε με σαφώς καλύτερο τρόπο για τη μητρική τράπεζα της αξία της. Όπως τονίζουν οι εργαζομένοι, η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία που είναι εισηγμένη στο ΧΑ, η Ευρωπαϊκή Πίστη, έχει ίδια κεφάλαια 144,6 εκατ. ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 129,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή η σχέση ιδίων κεφαλαίων / χρηματιστηριακής αξίας διαμορφώνεται σε 89,76%.

Αντίστοιχα, με βάση το γεγονός ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει ίδια κεφάλαια 1,081 δισ. ευρώ, η χρηματιστηριακή της αξία θα ανερχόταν σε 970 εκατ. ευρώ, ή σε 775 εκατ. ευρώ για το 80%.

Η CVC Partners, με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 111 δισ. δολαρίων και επενδύσεις από την Αμερική και την Ευρώπη μέχρι την Ασία, έχει προχωρήσει και σε άλλες συμμετοχές στην Ελλάδα, όπως σε σημαντικές επιχειρήσεις του ιατρικού (μέσω του Hellenic Healthcare Group) και τεχνολογικού κλάδου.

Μία από τις τελευταίες της κινήσεις ήταν η εξαγορά των δραστηριοτήτων της D-Marin σε Ελλάδα, Κροατία και ΗΑΕ, από τον τουρκικό όμιλο Dogus, στις αρχές του 2020. Τον Απρίλιο του 2020 εξαγόρασε την ιστοσελίδα Skroutz που συνδέει περίπου 6 εκατ. καταναλωτές με 4500 εμπορικά καταστήματα και άνω των 10 εκατ. προϊόντων, παρέχοντας πληροφορίες και σύγκριση τιμών. Έχουν προηγηθεί συμμετοχές και εξαγορές σε ιδιωτικά νοσοκομεία όπως Metropolitan και Ιασώ, Υγεία, κ.α

Σχετικα αρθρα

Crystal Almond – Wind: «Bonus» 288+100 εκατ. από το IPO της Vantage Towers

admin

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Zητά μείωση ενοικίου 100% ανεξαρτήτως κύριου ΚΑΔ επιχείρησης

admin

Enterprise Greece και eBay επεκτείνουν τη συνεργασίας τους για ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών

admin

Intralot: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 20% στην Intralot de Peru έναντι $16,2 εκατ.

admin

Intralot: Πούλησε τη συμμετοχή της στην Intralot de Peru

admin

Η μάχη των μίνι μάρκετ: Νέοι παίκτες για την «πίτα» των 8 δισ. ευρώ στη μικρή λιανική

admin

Στα 18,815 τρισ. το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ε.Ε. το 2020

admin

SOLIDUS: Υπόμνημα για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Συμφωνία με την Hellenic Healthcare Group για την κάλυψη ρομποτικών επεμβάσεων

admin

Eurolife FFH: Eπιταχύνει τον διάλογο για την κλιματική αλλαγή

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Yalco: Αυτό είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας

admin