Image default
Επιχειρήσεις

Η ανάκαμψη καθυστερεί, οι αγορές οπισθοδρομούν…

Η ανάκαμψη καθυστερεί, οι αγορές οπισθοδρομούν…

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι ανακοινώσεις των εταιρειών για τα εμβόλια του κορωνοϊού είχαν προκαλέσει ευφορία στις αγορές, προεξοφλώντας την επερχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων στις οικονομίες τους και την γρήγορη επανεκκίνησή τους.

Λίγους μήνες αργότερα, οι εξελίξεις στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης στην Ευρώπη με την νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και το φαινόμενο των μεταλλάξεων, αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα lockdown, ενώ την ίδια ώρα οι αργοί ρυθμοί των χρονοδιαγραμμάτων  των εμβολιασμών δεν οδηγούν σε ασφαλή πρόβλεψη της χρονικής στιγμής ολοκλήρωσής τους. Το αποτέλεσμα είναι να εισάγεται σοβαρός βαθμός αβεβαιότητας σε σχέση με το πότε θα δρομολογηθεί η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τους αναλυτές να συγκλίνουν στην εκτίμηση για τουλάχιστον ένα ακόμη χαμένο τρίμηνο (το 1ο του 2021) και την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι το ταξίδι προς την ανάκαμψη καθυστερεί αλλά δεν ακυρώνεται !

Με τα παραπάνω δεδομένα, η ανοδική κίνηση των χρηματιστηρίων δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί, δίνοντας τη θέση της αρχικά στη στάση αναμονής και ήδη στην πλαγιοκαθοδική κίνηση στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών. Με το ελληνικό χρηματιστήριο να συγχρονίζεται διασπώντας τα όρια στήριξης του Γ.Δ. κάτω από τις 800 μονάδες  με τους αγοραστές να προσπαθούν να διατηρήσουν εκείνο των 765 μονάδων ώστε να αποφύγουν την αναμέτρηση με το επόμενο όριο στις 749 μονάδες. Με την επιβεβαίωση των σταθερών προοπτικών που διατύπωσε ο οίκος Fitch από κοινού με τη διατήρηση της ίδιας βαθμολογίας να προσπερνάται από τους επενδυτές καθώς δεν συνυφαίνεται με κάποια αυξημένη κινητικότητα στην οικονομία. Με τις διαγωνιστικές διαδικασίες, όπως εκείνη του ΔΕΔΔΗΕ, να μετατίθενται χρονικά μεταδίδοντας την εικόνα του ελλείμματος καταλυτών. Και με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή των τελευταίων ημερών καθώς οι ρευστοποιήσεις των ξένων θεσμικών αφορούν μεν τραπεζικές μετοχές αλλά επεκτείνονται και σε όλες τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι τράπεζες δεν έχουν διακόψει τη διαδικασία εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια, με την ΤτΕ να επαναλαμβάνει στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την ανάγκη σύστασης και μιας bad bank για να επιτευχθεί ο στόχος της σύγκλισης του δείκτη των κόκκινων δανείων ως προς το σύνολο (γύρω στο 30% στο τέλος του 2020) με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2,9%.

Από την άλλη πλευρά, η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν έχει τιμολογηθεί επαρκώς, καθώς ανεξάρτητα από  την έκβασή τους συνιστούν θετική εξέλιξη σε σχέση με τη μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου. Παράλληλα, η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2021 με στόχο την άντληση €3 δις. περίπου με 10ετή έκδοση, αντισταθμίζει τις εντυπώσεις από τη δυσμενή δημοσιονομική εικόνα που καταγράφηκε το 2020, με τις δαπάνες να εκτοξεύονται στα €70,2 δις, τα φορολογικά έσοδα μόλις στα €47,4 δις. και το δημοσιονομικό άνοιγμα στα €22,8 δις.!

Στο διεθνές περιβάλλον, οι αγορές τελούν εν αναμονή των πρώτων δειγμάτων γραφής του Τζο Μπάιντεν, με την Τζάνετ Γέλεν να προαναγγέλει ότι το μείγμα μέτρων θα αφορά και αναδιανεμητικές δράσεις, μεταξύ άλλων την αύξηση του φορολογικού συντελεστή εταιρικών κερδών από το 21% στο 28%. Με δεδομένη τη μέχρι τώρα διατήρηση των δεικτών της Wall Street σε υψηλά επίπεδα, ελέω των υψηλών αποτιμήσεων των τεχνολογικών κολοσσών, το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησής τους έχει αυξημένη πιθανότητα να συντελεστεί αν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι τα μέτρα είναι λιγότερα φιλικά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Με τη διόρθωση να μη  συνεπάγεται την ανατροπή της τάσης για  ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των νέων τεχνολογικών καινοτομιών στην καθημερινότητά μας…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • κορονοιός
 • περιοριστικά μέτρα
 • διερευνητικές επαφές
 • Χρηματιστήριο Αθηνών

  Σχετικα αρθρα

  Interamerican: Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης

  admin

  ΕΒΕΠ: 4 γενιές είναι ο χρόνος που απαιτείται για την κοινωνική ανέλιξη των Ελλήνων

  admin

  Eurolife FFH: Νέα καθήκοντα για τον Γιάννη Βασιλάτο

  admin

  Adecco: Ισότητα των φύλων και πώς επιτυγχάνεται στην εργασία

  admin

  ΔΕΗ: Βγαίνει στις αγορές για €500 εκατ. με ομόλογο αειφορίας

  admin

  ICC Women Hellas: Γυναικεία ηγεσία στο επιχειρείν και νέα ψηφιακή εποχή

  admin

  Δίρφυς ΑΕ: Στο πλευρό του προσωπικού του νοσοκομείου Χαλκίδας

  admin

  Ελληνικός Χρυσός: Στην βουλή κατατέθηκε η 25ετής σύμβασης για τα μεταλλεία Κασσάνδρας

  admin

  Ελλάκτωρ: Απορρίφθηκε το αίτημα της Greenhill για δημοσιοποίηση της συμφωνίας Μπόμπολα-Ολλανδών

  admin

  Στη Βουλή η συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

  admin

  WIND: Προσφέρει νέα προγράμματα απεριόριστης επικοινωνίας

  admin

  United Group: Ξεκινά squeeze-out στη Forthnet

  admin