Image default
Οικονομία Τράπεζες

ΕΚΤ: Υπέρ της δημιουργίας «κακών τραπεζών» σε εθνικό επίπεδο ο Ενρία

Λιγότερο απαισιόδοξος αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια που θ΄αφήσει πίσω της η πανδημία εμφανίστηκε σήμερα ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) του SSM (Single Supervisory Mechanism), Αντρέα Ενρία. Ο ίδιος στήριξε την πρόταση για τη δημιουργία, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, Εταρειών Διαχείρισης Ενεργητκού ή αλλιώς κακών τραπεζών, καθώς όπως είπε θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό των δανείων αυτών.

Πιο αισιόδοξος

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Ευρωπαίος επόπτης, ο οποίος το καλοκαίρι είχε «ταράξει τα νερά» προβλέποντας ότι εξαιτίας της κρίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ευρωπαϊκών Τραπεζών θα μπορούσαν ν΄αυξηθούν έως και κατά 1,3 τρισ. ευρώ, τόνισε ότι η πρόβλεψη αυτή πλέον «είναι ακραία».

Μάλιστα έδωσε λίγες πιθανότητες να επαληθευτεί το σενάριο αυτό. Ωστόσο απέφυγε να δώσει μία νέα πρόβλεψη για το που θα κινηθούν τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, επιφυλασσόμενος να εξετάσει τα στοιχεία που πρέπει να στείλουν μέχρι αύριο οι τράπεζες στον SSM για τα δάνεια που έχουν θέσει σε αναστολή πληρωμής (μορατόρια).

Τα δάνεια

Τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή καταβολής της δόσης αποτελούν για το SSM την σοβαρότερη πηγή ανησυχίας. Και τούτο διότι δεν επιτρέπουν στην Τράπεζα για όσο χρονικό διάστημα ο δανειλήπτης βρίσκεται στο καθεστώς αυτό να μπορεί να τον αξιολογεί.

Πιο συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ . Ενρία οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους κανονικά και απρόσκοπτα μετά την λήξη του μορατόριουμ. Σύμφωνα με τον SSM ένα σημαντικό τμήμα από τη «νέα γενιά» των κόκκινων δανείων θα προέλθει από τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται σήμερα σε αναστολή καταβολής της δόσης. Τα στοιχεία αυτά θα συνυπολογιστούν στην αξιολόγηση των τραπεζών (stress test) που θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα.

Σε εθνικό επίπεδο

Αναφορικά με τη δημιουργία κακής τράπεζας ο κ. Ενρία εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είπε «παρόλο που η Ε.Ε δεν φαίνεται να προωθεί την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κακών τραπεζών, ακόμη σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες και θετικές στην παρούσα συγκυρία». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είμαι ικανοποιημένος που η «πρόταση αυτή παραμένει επάνω στο τραπέζι».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση για τη δημιουργία μίας τέτοιας τράπεζας έχει υποβάλει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Από την πλευρά του ο κ. Ενρία αποσαφήνισε ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα δημιουργήσουν πρόσθετες ζημιές. Τόνισε δε ότι ζητήματα που έχουν εγερθεί αναφορικά με τη χρηματοδότηση των εταιρειών αυτών καθώς και το ενδεχόμενο αυτή να θεωρηθεί ως κρατική στήριξη, μπορούν να επιλυθούν με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σχετικα αρθρα

ΙΕΛΚΑ : Σταθεροποίηση πωλήσεων το α’ εξάμηνο αναμένει ο κλάδος τροφίμων

admin

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή χρήση ζιζανιοκτόνων

admin

eCNY : Γιατί θα πρέπει να μας ανησυχεί το νέο κινεζικό ψηφιακό νόμισμα

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 : Ποιοι δικαιούνται χρήμα – Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ

admin

Σκυλακάκης : Κάθε εβδομάδα αυστηρού lockdown κοστίζει περίπου 200 εκατ. ευρώ

admin

Εθνικό Απόθεμα: Αναθεώρηση χορήγησης Δικαιωμάτων

admin

«Κουρεμένα» ενοίκια : Γιατί δεν έγιναν δεκτές 110.000 δηλώσεις

admin

Η Ευρώπη αναζητά κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγής βασικών φαρμάκων

admin

Lockdown : Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση όταν αρθεί η καραντίνα στην οικονομία

admin

Lockdown : Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση όταν αρθεί η καραντίνα στην οικονομία

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 – ‘Εως την 16η Μαρτίου 2021 οι αιτήσεις, η διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης

admin

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο

admin