Image default
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Οι προκλήσεις και τα ερωτήματα της επόμενης μέρας

Στην επόμενη μέρα μετά την επικράτηση της Reggeborgh Invest στη χθεσινή γενική συνέλευση στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον στην Ελλάκτωρ και στην υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης από την διοίκηση υπό τον κ. Άρη Ξενόφο που θα βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο τον μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο.

Άμεση προτεραιότητα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη, προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει την ρευστότητα που χρειάζεται για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην αγορά των κατασκευών και να κλείσει τις μαύρες τρύπες που είχε ανοίξει την προηγούμενη περίοδο, η μάχη επιβίωσης.

Οι Ολλανδοί μέτοχοι που κατάφεραν να αποκτήσουν την διοίκηση του ομίλου με ποσοστό 14,17%  έχουν δηλώσει ότι εκείνο που απαιτείται άμεσα είναι ο οικονομικός έλεγχος στην Άκτωρ προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα της εταιρείας και οι χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η εταιρεία όλο το προηγούμενο διάστημα ζούσε με «δανεικά» και συνεχείς ενισχύσεις ρευστότητας από την μητρική, παράγοντας ζημιές ύψους 400 εκατ. ευρώ από το 2018 μέχρι σήμερα.

Η δε εικόνα των εργοταξίων της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ήταν αποκαρδιωτική. Εγκαταλελειμμένα έργα, φέσια σε υπεργολάβους και προμηθευτές και αδυναμία συμμετοχής σε νέους διαγωνισμούς. Ο κ. Καλλιτσάντσης επιχείρησε χθες να δηλώσει ότι η εικόνα αυτή έχει εξομαλυνθεί τους τελευταίους μήνες καθώς έχει πληρωθεί ένα 30% των υποχρεώσεων.

Ο χρόνος τρέχει και οι εξελίξεις στην αγορά απαιτούν εγρήγορση και προετοιμασία ενόψει των μεγάλων έργων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα αλλά και των διαγωνισμών που είναι ήδη σε εξέλιξη ή πρόκειται να προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες.

Την 1 Απριλίου, η Άκτωρ καλείται να υποβάλλει προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας  μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να δώσει την δυνατότητα στις δύο κοινοπραξίες που έμειναν εκτός στην προηγούμενη φάση, να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Τον διορισμό της νέας διοίκησης περίμεναν μήνες και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση σε μια σειρά από κρίσιμα έργα, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά και η προετοιμασία του νέου διαγωνισμού για την Αττική Οδό.

Μεγάλο ερωτηματικό, παραμένει η στάση των μετόχων έτσι όπως διαμορφώνεται το παζλ μετά τις τελευταίες μετοχικές εξελίξεις. Για παράδειγμα ζητούμενο είναι ο ρόλος του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, χωρίς την συνεργασία και την υποστήριξη του οποίου ίσως το επενδυτικό fund να μην είχε καταφέρει να ανατρέψει την διοίκηση Καλλιτσάντση και να αλλάξει σελίδα η Ελλάκτωρ.

Ο κ. Μπόμπολας παραμένει με ποσοστό 12,55% και πολλοί αναρωτιούνται αν οι Ολλανδοί θα ασκήσουν το δικαίωμα μέχρι τις αρχές Μαρτίου για να το αποκτήσουν. Στην αγορά εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός είναι διαφορετικός και ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό με τους Ολλανδούς το δικό του ρόλο. Το περασμένο καλοκαίρι είχε ζητήσει από την διοίκηση Καλλιτσάντση να ενεργοποιηθεί στην εταιρεία. Όμως την κουβέντα εκείνη πρόλαβαν οι εξελίξεις στις οποίες ο κ. Μπόμπολας ήταν πρωταγωνιστής.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και η στάση που θα κρατήσουν οι εφοπλιστές Μπάκος-Καϋμενάκης, οι οποίοι χθες καταψήφισαν το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχε ζητήσει η προηγούμενη διοίκηση, μολονότι είχαν συμπλεύσει μαζί της στο τελευταίο proxy fight. Θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου; Θα έχουν ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο; Είναι μερικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Οι τελευταίοι ελέγχουν το 5% των μετοχών της Ελλάκτωρ και πληροφορίες ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες ότι με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή έχουν αποκτήσει και το 12% που όφειλαν να εξαγοράσουν στις 26 Ιανουαρίου. Μένει να αποδειχτεί.

Καμία συμμετοχή στην Ελλάκτωρ δεν διαθέτει πλέον στην εταιρεία ο κ.  Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Όπως δήλωσε χθες στην γενική συνέλευση των μετόχων ότι η Farallon, η οποία είχε δανείσει την Pemanoaro (κοινή εταιρεία με τον αδερφό του Δημήτρη Καλλιτσάντση) άσκησε το δικαίωμα ρευστοποίησης των μετοχών του 20,5%. Ο ίδιος δήλωσε ότι και κάποιες ελάχιστες μετοχές που είχε τις πούλησε. «Εφόσον έχασα τον ουσιαστικό μετοχικό μου ρόλο, δεν είχε νόημα να παραμείνω με την λογική της μετοχικής συμμετοχής» είπε.

Διαβάστε ακόμη:

Σάκηηηηηη (όχι ο Ρουβάς, ο άλλος!) – Ο Λένιν στην Εθνική Τράπεζα – Το αποτυχημένο «πραξικοπηματάκι»

Tα νέα χρονικά ορόσημα για την Aegean

MLS μετά το «φέσι» στους ομολογιούχους: Φέρνουμε πρόταση στη γενική συνέλευση

Σχετικα αρθρα

SAP: Νέα λύση για το ηλεκτρονικό εμπόριο

admin

Τεχνητό κρέας: Αυτές είναι οι 4 SOS επιχειρηματικές συμβουλές από τον «βασιλιά» του είδους

admin

Jumbo: Eπιστροφή με click inside – Σε ποια καταστήματα

admin

ΙΣΝ: Ενισχύει τον στόλο του ΕΚΑΒ με δύο νέα ελικόπτερα αξίας 10,1 εκατ. ευρώ

admin

Λαζαρίδης: Η τεχνολογία διαμορφώνει το μέλλον των κεφαλαιαγορών

admin

Η ρωσική ATON επέλεξε το Axia της Profile

admin

Amazon Fresh: Το πρώτο σούπερ μάρκετ της Amazon χωρίς ταμεία άνοιξε στο Λονδίνο

admin

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

admin

COSMOTE 5G: Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο με 90% πληθυσμιακή κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

admin

COSMOTE 5G: Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο με 90% πληθυσμιακή κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

admin

Όμιλος Coca-Cola HBC: Στηρίζει τη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών στην Ελλάδα

admin

NAK Katsiberis Insurance Brokers: Eξαγοράζει την Gkiolekas Insurance Solutions

admin