Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Ανάπτυξη της οικονομίας 4% στο δ΄τρίμηνο 2020

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με τον πιο έντονο ρυθμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 2020, καθώς η COVID-19 κατέστρεψε επιχειρήσεις υπηρεσιών όπως εστιατόρια και αεροπορικές εταιρείες, ρίχνοντας εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός εργασίας και στη φτώχεια.

Το στιγμιότυπο του Τμήματος Εμπορίου για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τέταρτου τριμήνου έδειξε επίσης πως η ανάκαμψη από την πανδημία απέχει αρκετά ακόμη, καθώς το έτος τελείωσε εν μέσω αναζωπύρωσης στις μολύνσεις από κοροναϊούς και εξάντληση σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) άφησε την Τετάρτη το επιτόκιο κοντά στο μηδέν και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να εισφέρει χρήματα στην οικονομία μέσω αγορών ομολόγων, σημειώνοντας ότι «ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες».

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα σχέδιο ανάκαμψης αξίας 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την έκθεση του ΑΕΠ για να στηριχθεί σε ορισμένους βουλευτές αντίθετους με το ποσό αυτό αμέσως μόλις η κυβέρνηση παρείχε περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετο κίνητρο στα τέλη Δεκεμβρίου.

Με ρυθμό 4% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο του 2020, μετά το ρεκόρ του γ’ τριμήνου. Για το σύνολο του 2020 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 3,5%, έναντι αύξησης 2,2% το 2019, ποσοστό που αποτελεί τη χειρότερη απόδοση από το 1946.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% στο δ΄τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, όταν οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 4,2%. Στο γ΄τρίμηνο το ΑΕΠ είχε εκτοξευθεί 33,4%. Η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,5%, κάτω από τις εκτιμήσεις για άνοδο 3,1%.

Η μεγάλη υποχώρηση μετά από έναν ιστορικό ρυθμό ανάπτυξης 33,4% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου άφησε το ΑΕΠ πολύ κάτω από το επίπεδο του στα τέλη του 2019. Με τον ιό που δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο, οι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης το α’ τρίμηνο του 2021, πριν ανακτήσει την ταχύτητα μέχρι το καλοκαίρι καθώς το πρόσθετο ερέθισμα ξεκινά και περισσότεροι Αμερικανοί εμβολιάζονται.

Ο τομέας των υπηρεσιών έχει φέρει το βάρος της ύφεσης του κορωνοϊού, επηρεάζοντας δυσανάλογα τους χαμηλότερους μισθούς, οι οποίοι τείνουν να είναι γυναίκες και μειονότητες. Αυτό οδήγησε σε μια αποκαλούμενη ανάκαμψη σε σχήμα Κ, όπου οι εργαζόμενοι με καλύτερη αμοιβή τα πάνε καλά, ενώ οι εργαζόμενοι με χαμηλότερες αποδοχές χάνουν.

Τα αστέρια της ανάκαμψης ήταν η αγορά κατοικιών και οι κατασκευές, καθώς όσοι εξακολουθούν να εργάζονται αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια μακριά από τα κέντρα της πόλης και αγοράζουν ηλεκτρονικά είδη για οικιακά γραφεία και σχολεία. Το μερίδιο του μεταποιητικού τομέα στο ΑΕΠ αυξήθηκε σε 11,9% από 11,6% στα τέλη του 2019.

Η αύξηση της φτώχειας υπογραμμίστηκε από την επίμονη αδυναμία της αγοράς εργασίας. Σε ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη, το Τμήμα Εργασίας ανέφερε ότι 847.000 περισσότεροι άνθρωποι υπέβαλαν νέες αιτήσει για κρατικά επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Μόνο 12,4 εκατομμύρια από τις 22,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχουν ανακτηθεί.

Σχετικα αρθρα

Ίδρυση του πρώτου Τεχνοβλαστού του ΕΜΠ και με τη βούλα της Συγκλήτου

admin

e-ΕΦΚΑ : Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Αθήνα επικυρώνει την απόφαση περί ιδίων πόρων

admin

Βρετανία : Μέτρα στήριξης τώρα, φοροεπιδρομή μετά… 

admin

Apple : Η Βρετανία ξεκινά έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές στο app store

admin

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις αιτήσεις ανεργίας

admin

Γ. Ζαββός: Ο «Ηρακλής» μείωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 40%

admin

Έρευνα: Ένας στους τρεις εργαζόμενους εξετάζει αλλαγή καριέρας λόγω Covid

admin

Συζήτησαν εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν ξενοδόχοι-Θεοχάρης

admin

ΣΕΒΕ: Προς υλοποίηση δύο επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης

admin

Νέα ενεργειακή ετικέτα στα ηλεκτρικά είδη – Τι περιλαμβάνει

admin

Πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ: Έως τον Απρίλιο η πληρωμή των 3,3 δισ. ευρώ

admin