Image default
BLOOMBERG Οικονομία

Η Ryanair προσβάλλει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο τη διάσωση της Lufthansa

Η Ryanair Holdings επιχειρεί να ανατρέψει τη διάσωση της γερμανικής Lufthansa ζητώντας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο να ακυρώσει την έγκριση που είχε παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διάσωση της γερμανικής αεροπορικής με ανακεφαλαιοποίηση 6 δισ. ευρώ και δάνειο με κρατική εγγύηση ύψους 3 δισ. ευρώ «αποτελεί παράνομη διάκριση κατά των αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ», αναφέρει η Ryanair σε σημερινή της ανακοίνωση. Η Ryanair υπέβαλε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στις 22 Ιανουαρίου.

«Είναι περίεργο το γεγονός ότι η Lufthansa ανακοίνωσε ότι δεν χρειαζόταν τόσο μεγάλη κρατική ενίσχυση, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ευνοήσει τον «παγκόσμιο πρωταθλητή» της αντί να θεσπίσει μέτρα για την υποστήριξη της ανάκαμψης της εναέριας κυκλοφορίας με τρόπο που θα ωφελούσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα γερμανικά αεροδρόμια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ryanair.

Η Ryanair αμφισβητεί περισσότερες από δώδεκα περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων σε αεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη επικαλούμενη ανησυχίες ότι η αύξηση της ρευστότητας των ανταγωνιστών της θα τους επιτρέψει να ρίξουν τις τιμές τους και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Η ιρλανδική εταιρεία φοβάται ότι ενώ οι άλλες αεροπορικές εταιρείας θα λαμβάνουν κρατικές διασώσεις εκείνη θα καίει τα αποθέματα ρευστότητάς της.

Η προσφυγή της Ryanair στοχεύει στην έγκριση της κρατικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζει ότι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ δεν διασφαλίζει -όπως υποχρεούται- το ότι οι κυβερνήσεις δεν θα ευνοούν κάποια εταιρεία σε βάρος άλλων. Το δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να ακυρώσει τέτοιες εγκρίσεις. Η Κομισιόν βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση για να εγκρίνει την παροχή κρατικής βοήθειας άνευ προηγουμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από το πλήγμα της πανδημίας.

Η επιτροπή αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω σχολιασμό πέραν της δήλωσης ότι θα υπερασπιστεί όλες τις αποφάσεις στο δικαστήριο. Η Lufthansa και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Πέρυσι, ο Μάικλ Ο’Λίρι, Ceo της Ryanair, κατηγόρησε τη Lufthansa ότι «αποσπά κρατικές ενισχύσεις με τον ίδιο τρόπο που ένας μεθυσμένος θείος στο τέλος ενός γάμου, αδειάζει όλα τα ποτήρια».

Διαβάστε ακόμα:

Αγώνας δρόμου για τον Πτωχευτικό Νόμο – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την έκδοση των ΚΥΑ

Οι λύσεις που εξετάζονται για τα τεκμήρια και τις δαπάνες 30%

Έλον Μασκ: Η ερώτηση – παγίδα που λατρεύει να κάνει σε όσους του ζητούν δουλειά

Σχετικα αρθρα

Μέρκελ : Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για πιστοποιητικά εμβολιασμού

admin

Έρχεται το τέλος του internet όπως το ξέραμε;

admin

Οι τρεις άξονες για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων

admin

Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιανουάριο και μειώθηκαν των επιχειρήσεων.

admin

Oxford Economics: Ποια θα είναι η εικόνα του τουρισμού φέτος σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Οι βασικοί πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη

admin

Οι όροι και η διαδικασία για την προκαταβολή σύνταξης

admin

Eurobank: Στα €11,2 δισ. το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου το 2020

admin

Δάνεια : Νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων υφιστάμεων δανείων

admin

Primark : Έτοιμη να εισέλθει στην ελληνική αγορά η αλυσίδα με φθηνά ρούχα και παπούτσια

admin

Νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων ΜμΕ για το πρώτο 3μήνο του 2021

admin