Image default
Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Η τηλεργασία το πρώτο θέμα του ΙΝΣΟΣΙΑΛ

Την πρώτη του εκδήλωση πραγματοποίησε το think tank του Κινήματος Αλλαγής, ΙΝΣΟΣΙΑΛ την Πέμπτη το απόγευμα.

Όπως είχε αναδείξει το thetimes|-.gr (https://www.thetimes|-.gr/politics/article/1061515/institouto-tis-sosialdimokratias-to-neo-istame-tou-kinal/) βασίζεται στα πρότυπα του ΙΣΤΑΜΕ, που διαδραμάτιζε αντίστοιχο ρόλο επί εποχής ΠΑΣΟΚ και το οποίο εδώ και αρκετό καιρό έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Το Ινστιτούτο, είναι ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο επιστημονικής έρευνας για την προώθηση της προοδευτικής πολιτικής σκέψης.

Οι στόχοι και η δράση του εδράζονται στις αρχές και τα προτάγματα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ενισχύει τον δημόσιο διάλογο, αξιοποιεί και προάγει την επιστημονική γνώση, την ανάλυση, επεξεργασία και σύνθεση προτάσεων και προωθεί τη δικτύωση πολιτικών, επιστημονικών φορέων και προσωπικοτήτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επικεφαλής του είναι η πρώην βουλευτής του κόμματος και καθηγήτρια πανεπιστημίου, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ εκτελεστικός διευθυντής έχει αναλάβει ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Παπούλιας. Στην ψηφιακή εκδήλωση συζητήθηκε η τηλεργασία, μπροστά στην οποία βρέθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι ανά τον κόσμο εν μέσω της πανδημίας.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν σταματούν εδώ και κάποιο καιρό να γίνονται όλο και μεγαλύτεροι εργοδότες σε διεθνές αλλά κι επιμέρους εθνικά επίπεδα. Βασικοί πυλώνες των σχέσεων εργασίας και παραγωγής που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένοι, μεταμορφώνονται ποιοτικά, ποσοτικά και θεσμικά: Ωράριο, εργασιακό περιβάλλον, κοινωνική ασφάλιση, εργασιακές συμβάσεις και δικαιώματα, συνδικαλισμός και διεκδικήσεις, η ιδιότητα του εργαζομένου, του εργοδότη του αυτοαπασχολούμενου.

Έννοιες που φιλτράρονται πλέον από νέα δεδομένα. Κάποια από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν είναι η διαμόρφωση των προκλήσεων και πώς αντανακλώνται στην εγχώρια αγορά εργασίας, πως ρυθμίζονται και προσαρμόζονται οι νέες απαιτήσεις και πως επιβιώνει και συνεχίζει να εξελίσσεται το κοινωνικό κράτος και ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις θα προηγηθούν των ορατών μεγάλων επιπτώσεων.

Στην εκδήλωση απήυθυνε εισαγωγικό χαιρετισμό η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Από την πλευρά της τόνισε την ανάγκη η τηλεργασία να εξελιχθεί σε ευκαιρία και όχι «εχθρό» του εργαζόμενου. Ενώ, κάλεσε όλους τους επιστήμονες, τους ερευνητές, τους ειδικούς, τους ανθρώπους με γνώση και ιδέες, που αισθάνονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, να συμβάλλουν στο think tank του κόμματος ελεύθερα και δημιουργικά, να αξιοποιήσουν αυτή τη «στέγη» συνεργασίας και κοινής δράσης.

Παράλληλα, έδωσε τα συγχατηρητήρια της στην κ. Χριστοφιλοπούλου και τον κ. Παπούλια αλλά και όλο το ΔΣ του ΙΝΣΟΣΙΑΛ. Μίλησαν επίσης,οι: Χρήστος Γούλας – Γεν. Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Ηλίας Κικίλιας – Γεν. Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, Γιάννης Καρούζος – Δικηγόρος, Εργατολόγος, Μαρίλη Μέξη – Σύμβουλος του ILO, Επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων Gig Economy Παν. Graduate Institute της Γενεύης και Χρήστος Πρωτόπαπας – πρ. Υπουργός& πρόεδρος ΓΣΕΕ. Τη συζήτηση συντόνισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, Πρόεδρος ΙΝΣΟΣΙΑΛ.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά:

Κυρίες και Κύριοι, Το Κίνημα Αλλαγής είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους πολίτες, τους φορείς, τα συνδικάτα. Προχωράμε με νέες ιδέες σε νέες επεξεργασίες και καινοτόμες προτάσεις, με την συμβολή επιστημόνων και ειδικών για κάθε θέμα. Αυτό τον σημαντικό ρόλο έρχεται να ενισχύσει το Ινστιτούτο για την Σοσιαλδημοκρατία, που σήμερα πραγματοποιεί την πρώτη του ανοιχτή εκδήλωση. Το ΙΝΣΟΣΙΑΛ είναι ένα «εργαστήρι», ανοιχτό σε όλο το φάσμα των προοδευτικών ιδεών, από το ριζοσπαστικό κέντρο και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ως την ανανεωτική αριστερά.

Θέλω σήμερα να καλέσω όλους τους επιστήμονες, τους ερευνητές, τους ειδικούς, τους ανθρώπους με γνώση και ιδέες, που αισθάνονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, να συμβάλλουν σε αυτό ελεύθερα και δημιουργικά, να αξιοποιήσουν αυτή τη «στέγη» συνεργασίας και κοινής δράσης. Εμείς δεν θέλουμε έλεγχο της σκέψης, δεν θέτουμε περιορισμούς στην έκφραση των ιδεών, τους καλούμε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Καλή επιτυχία στην Πρόεδρο Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον επιστημονικό Διευθυντή Γιώργο Παπούλια, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους τους συνεργάτες που ανέλαβαν αυτό το ενδιαφέρον και δύσκολο έργο. Κυρίες και Κύριοι, Το σημερινό θέμα συζήτησης αφορά την τηλεργασία, τις νέες μορφές εργασίας, την «οικονομία της Πλατφόρμας» που δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που επηρεάζει τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους. Που κινδυνεύουν να είναι το πρώτο θύμα των αλλαγών, βιώνοντας την ανασφάλιστη εργασία, την υπερεκμετάλλευση, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον.

Με επόμενο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα υποστούν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό σε μια ανοιχτή και ανεξέλεγκτη αγορά. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο «πριν».

Οι αλλαγές είναι αναπότρεπτες. Η πανδημία τις επιτάχυνε. Οφείλουμε όμως να παρέμβουμε, να επιβάλλουμε κανόνες και ρυθμίσεις τόσο για τα όρια του ανταγωνισμού, όσο και για την προστασία των εργαζόμενων. Και στο πλαίσιο τα ΕΕ και στο εσωτερικό της χώρας.

Με Εθνικές πολιτικές, που θα προκύψουν μέσα από το διάλογο των κοινωνικών εταίρων. Προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχει πολιτική εξουσία με βούληση να προχωρήσει τις αλλαγές. Γιατί μόνο έτσι θα καταλήξουμε στο αναγκαίο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής που θα επιταχύνει την ανάπτυξη, θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων, με εργαζόμενους ασφαλείς, ικανούς να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμια των συντηρητικών ιδεοληψιών της όχι μόνο δεν ευνοεί τον κοινωνικό διάλογο, αλλά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη νέα πραγματικότητα ώστε να υπονομεύσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να εφαρμόσει ένα μοντέλο φθηνής, ελαστικής και απαξιωμένης εργασίας προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

Το Κίνημα Αλλαγής ανοίγει το διάλογο για τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ψηφιακή εποχή, ταυτόχρονα θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις να αποφευχθούν οι νέοι κίνδυνοι εκμετάλλευσης. Πρώτο μέλημα για μας είναι μια βαθιά αλλαγή στα συστήματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με στόχο τον «Ψηφιακό Διαφωτισμό». Με τη σωστή εκπαίδευση οι νέοι και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις νέες συνθήκες και να αποτρέψουν τη νέα διεύρυνση των ανισοτήτων.

Δεύτερο: να εξασφαλίζεται η συναίνεση του εργαζομένου, όπως προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Συμφωνία και όχι να εξαναγκάζεται αυτός σε αλλαγή της μορφής εργασίας του. Τρίτον: να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα. Υπάρχει μείζον ζήτημα με το ωράριο εργασίας.

Στην έρευνα της ΓΣΕΕ το 35% των εργαζομένων δήλωσε πως στη διάρκεια του lockdown , δούλεψε περισσότερες ώρες με τηλεργασία από το νόμιμο ωράριο, χωρίς όμως να αναγνωρισθούν υπερωρίες. Τέταρτον: ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα μέσα και να καλύπτει το κόστος της επικοινωνίας. Όχι να επιβαρύνει τον εργαζόμενο. Πέμπτον: να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην εξέλιξη του εργαζόμενου που μπορεί να δημιουργήσει η «Απουσία» του από το γραφείο. Έκτο: Να δημιουργηθεί ένα «Παρατηρητήριο τηλεργασίας» ως προέκταση της Επιθεώρησης Εργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων των Κοινωνικών Εταίρων.

Έβδομο: Να προβλέπεται και φυσική παρουσία του εργαζόμενου στην επιχείρηση μια ή δύο φορές την εβδομάδα.

Ο εγκλεισμός και η απομόνωση μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα κοινωνικοποίησης τους εργαζόμενους, ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα. Από την άλλη η προσβασιμότητα, η αποφυγή συνωστισμού στα τρένα, στο μετρό και στα λεωφορεία, η ευελιξία να εργάζεται κανείς από το σπίτι ακόμα και των διακοπών του ή στο τρένο προς τη διήμερη εξόρμησή του, η από οποιαδήποτε χώρα είναι σημαντικά πλεονεκτήματα. Πλεονέκτημα και για τη χώρα μας, που μπορεί να προσελκύσει ταλέντα.

Γιατί να δουλεύεις, για παράδειγμα, από το βροχερό και κρύο Βορά, όταν μπορείς να κάνεις το ίδιο από ένα Ελληνικό νησί με το λάπτοπ σου; Ή γιατί να αγωνιάς για το ακριβό κόστος ζωής στην Αθήνα, όταν μπορείς να κάνεις το ίδιο από ένα ορεινό ή παραθαλάσσιο χωριό της επαρχίας; Αρκεί να βρουν γρήγορο ίντερνετ και κέντρα δεδομένων (data centers) που θα υποστηρίζουν τις νέες ψηφιακές απαιτήσεις. Η τηλεργασία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε «ατύχημα», «εχθρό» του εργαζόμενου. Εδώ είναι ο δικός μας ρόλος.

Εδώ αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η προοδευτική πολιτική που συνδυάζει την πρόοδο της οικονομίας, με την βελτίωση, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια της εργασίας.Ειδήσεις σήμερα Να μπει στο «κόκκινο» η Αττική εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι – Την Παρασκευή οι κρίσιμες αποφάσεις Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μπροστά με 16,4 μονάδες η Νέα Δημοκρατία Έιμι Ελίζαμπεθ: Η πιο τσιγκούνα εκατομμυριούχος του κόσμου τρώει γατοτροφή και δεν αγοράζει τίποτα καινούργιο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Δένδιας για διερευνητικές με Τουρκία: Να συνεχιστούν σε θετικό περιβάλλον, χωρίς προκλήσεις

admin

Δένδιας: Οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές

admin

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν με εικόνες πολεμικών πλοίων να ανοίγουν πυρ

admin

Τσίπρας από Λάρισα: Τώρα προέχει να δοθούν οι αποζημιώσεις

admin

Τσίπρας από τις σεισμόπληκτες περιοχές: Προέχει η άμεση στήριξη των πληγέντων

admin

Ελληνοτουρκικά: Ο Τσαβούσογλου «φαντασιώνεται» συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, αλλά το Κάιρο έχει άλλη άποψη

admin

H Αθήνα αποδομεί ισχυρισμούς της Άγκυρας περί προσέγγισης με το Κάιρο – Τι δηλώνουν πηγές

admin

Μπορέλ για Κυπριακό: Η επίλυση δεν θα αρχίσει από το μηδέν – Χρειάζεται καλή προετοιμασία

admin

Σεισμός στην Ελασσόνα – Πέτσας: Τη Δευτέρα κατατίθενται 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο

admin

Γεραπετρίτης: Θα είμαστε πολύ καλύτερα το Πάσχα

admin

Γεραπετρίτης: Σκοπός μας εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά, η αγορά και η κοινωνία

admin

Κατατέθηκε στη Βουλή η επενδυτική συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός

admin