Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ:Διεθνής αντιδραση

Μια ομολογουμένως εντυπωσιακή συνεδρίαση είχε την Πέμπτη το Χ.Α., με την αγορά σε συνέχεια της πρόσφατης πτώσης, να ξεκινάει με μεγάλες απώλειες, απώλειες οι οποίες σταδιακά μαζεύτηκαν, με την αγορά να κλείνει κοντά στο υψηλό ημέρας, σε μια ημέρα που οι τράπεζες έκανε ημερήσια διακύμανση 13%!!

Συγκινήσεις λοιπόν… προσέφερε η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ενώ άρχισε τις συναλλαγές με απώλειες που έφτασαν ακόμη και το -2,35%, δοκιμάζοντας τις τελευταίες στηρίξεις πριν από τον κινητό μέσο των 200 ημερών (709 μονάδες), τελικά η αντίδραση της Εθνικής έδωσε το σύνθημα για ανάκαμψη όλου του τραπεζικού κλάδου. Από τις 12:30 μέχρι το τέλος η αγορά “έχτισε” σιγά σιγά την άνοδό της, κλείνοντας τελικά πάνω από τις 750 μονάδες.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,45% στις 754,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 726,02 μονάδων (-2,35%) και 756,01 μονάδες (+1,68%). Ο τζίρος ανήλθε στα 98,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 63 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,14 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,66%, στις 1.793,37 μονάδες, ενώ στο +1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.057,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 7,06% στις 457,07 μονάδες.

Το πόσο θολό είναι το τοπίο στο εν λόγω μέτωπο αποτυπώθηκε και στην εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στις εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Ενδεικτικό μάλιστα της αβεβαιότητας που επικρατεί και στην Ελλάδα είναι και οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, καθώς περιγράφονται τρία σενάρια. Το βασικό θέλει η ανάπτυξη να είναι της τάξεως του 4%-4,3% για το τρέχον έτος, ενώ εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει ταχύτερα (ευνοϊκό σενάριο), η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί (5,0-5,3%). Εάν όμως η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις, η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική (0,5-1,0%).

Την ίδια ώρα, η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο συντηρείται η υγειονομική κρίση και τα μέτρα περιορισμού που αυτή φέρνει, τόσο τα προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας θα εντείνονται. Όπως άλλωστε επισήμανε και η Moody’s, το κύμα των νέων NPEs, τα οποία η ΤτΕ προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 8-10 δισ. ευρώ το 2021 όταν θα λήξουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, θα πλήξει και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, των οποίων τα βιβλία δανείων σε μορατόριουμ κυμαίνονται μεταξύ 3,5-5,5 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

ΓΔ-Fast Finace

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin