Image default
Οικονομία

Έρχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα

Η ενισχυμένη παραγωγή των ΑΠΕ, η οποία αύξησε τις ανάγκες του συστήματος για παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί νέα αύξηση του κόστους στους τρεις λογαριασμούς προσαυξήσεων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ την περασμένη εβδομάδα, το κόστος των τριών “uplift” λογαριασμών ξεπέρασε τα 10 ευρώ/MWh και διαμορφώθηκε στα 10,83 ευρώ/MWh.

Την περίοδο της μεγάλης κρίσης στα τέλη Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η χονδρεμπορική αγορά είχε εκτροχιαστεί, τα κόστη για τους τρεις “uplift” λογαριασμούς, μέσω των οποίων καλύπτονται τα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης, κυμάνθηκαν από τα 15 έως και τα 43 ευρώ/MWh.

Η διαφορά σε σχέση με την τότε κρίση είναι ότι έχει μεσολαβήσει η ρύθμιση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με στόχο να αποφευχθούν εκ νέου οι ακραίες χρεώσεις στην αγορά εξισορρόπησης.

Ωστόσο αρκετοί συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν δεν επαρκούν και αφήνουν ουσιαστικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς στην προαίρεση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι μόνο το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης αλλά το συνολικό κόστος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, το οποίο εμφανίζεται αυξημένο.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 διαμορφώθηκε στα 57,805 ευρώ/MWh, με τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, όταν δηλαδή τέθηκε σε εφαρμογή το target model, να καταγράφεται αισθητή αύξηση.

Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο το συνολικό κόστος της χονδρεμπορικής (αγορά επόμενης ημέρας, αποκλίσεις, λογαριασμοί αποκλίσεων, χρέωση ΜΜΚΘΣΣ, αποζημίωση ευελιξίας) ανήλθε σε 81,77 ευρώ/MWh ενώ το Δεκέμβριο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 85,720 ευρώ/MWh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο το κόστος ήταν πάνω από 50% χαμηλότερο από τα 41,085 ευρώ/MWh έως και τα 38,677 ευρώ/MWh.

Η μεταβλητότητα αυτή στην αγορά δημιούργησε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ενώ αρκετές εταιρείες ζητούν από τη ΡΑΕ την αναδρομική εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν.

Αν και δεν έχουν επισήμως ανακοινωθεί αυξήσεις από τους προμηθευτές εντούτοις η σύνδεση των τιμολογίων με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς μέσω σχετικών ρητρών που υπάρχουν σε αρκετά τιμολόγια, οδηγεί σε αυξήσεις της χρέωσης ανά κιλοβατώρα.

Σχετικα αρθρα

Οικονομία σε τεντωμένο σχοινί: Σε 60 ημέρες κρίνονται έξοδος στις αγορές και… ο λογαριασμός

admin

Τη μεγαλύτερη έξοδο εργαζομένων προκάλεσε η πανδημία στη Βρετανία

admin

Berkshire Hathaway: Η εταιρεία του Μπάφετ ξόδεψε $24,7 δισ. για επαναγορά μετοχών της

admin

Μπάιντεν προς Γερουσία: Γρήγορη έγκριση του πακέτου των 1,9 δισ. – «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

Στ. Καλαφάτης: Τα χρονοδιαγράμματα στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης τηρούνται στο ακέραιο

admin

ΚΕΠΕ: Διατηρείται η αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς

admin

Δήμος Ρεθύμνου: Προχωρά η δημοπράτηση έργων προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου η προθεσμία πληρωμής

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την Τετάρτη τα «αποκαλυπτήρια» των οδηγιών για νέα μέτρα στήριξης

admin

Γ. Στασινός: Αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για ανθεκτικά κτίρια

admin

Πρόγραμμα «Γέφυρα» : Πληρωμές 24,3 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο

admin