Image default
Πολιτική

Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων

Τη δέσμευση της Ελλάδας να στηρίξει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που επισκέφθηκε το Σεράγεβο και συναντήθηκε με την ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δρ Bisera Turković.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, σε λίγα χρόνια «θα μπορούσαμε να οραματιζόμαστε μια Ένωση, στην οποία τουλάχιστον το ένα τέταρτο των μελών της θα είναι βαλκανικές χώρες. Κάτι που θα ήταν αδιανόητο πριν από τριάντα χρόνια» και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να αφήνουμε φαντάσματα του παρελθόντος να στοιχειώνουν και να απειλούν το κοινό μας μέλλον».

«Η δέσμευσή μας είναι μακροπρόθεσμη. Αντικατοπτρίζεται στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης που εγκρίθηκε το 2003. Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί τον μοναδικό δρόμο προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, θέση της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι, δυστυχώς, όχι όλες, αλλά οι περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής υποστηρίζουν τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές», είπε, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμφωνούν σε αυτό.

Όπως τόνισε, οι χώρες της περιοχής θα πρέπει τελικά να ενταχθούν στην ΕΕ, φυσικά στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα τη βοηθήσουν να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ. Υπογράμμισε τη σημασία η χώρα να ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις και αποφάσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα όλα τα χρόνια στήριξε και συμμετείχε στις προσπάθειες για ανοικοδόμηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις με την ομόλογό του σήμερα δεν επικεντρώθηκαν, όμως, στο παρελθόν, αλλά είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της σημαντικής διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από τον πολιτικό διάλογο.

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Σεράγεβο εδώ και πέντε χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την ομόλογό του, αλλά και στις συναντήσεις που είχε στη συνέχεια, δόθηκε στην οικονομική συνεργασία, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα του πολιτισμού. Ανέφερε, μάλιστα, ότι διδάσκονται ελληνικά στο Σεράγεβο και τη Μπάνια Λούκα και εξέφρασε την ελπίδα ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα με φυσική παρουσία των μαθητών.

Η Ελλάδα θα στηρίξει τρία νοσοκομεία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η πανδημία είναι ο ορισμός της παγκόσμιας πρόκλησης, ενώ αποτελεί ένα τεστ για την αλληλεγγύη και προσέθεσε: «Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, πρέπει να υποστηρίξουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας ως Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, ανακοίνωσε ο κ. Δένδιας, αποφάσισε να παράσχει συγκεκριμένη και απτή οικονομική στήριξη σε τρία νοσοκομεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στο Σεράγεβο, τη Μπάνια Λούκα και το Μόσταρ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, το οποίο έχει την έδρα του στο Σεράγεβο. «Προσβλέπουμε επίσης στην περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας κατά την επικείμενη ελληνική προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που ξεκινά τον Ιούλιο», προσέθεσε.

«Ιδιαίτερα καλές» οι σχέσεις των δύο χωρών

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην Ελλάδα για τη συνεχή στήριξη που παρέχει για την ανοικοδόμηση της χώρας και στις προσπάθειες για είσοδο στη Ευρωατλαντική συμμαχία. Όπως τόνισε, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι προτεραιότητα όχι μόνο των χωρών της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης.

Χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ιδιαίτερα καλές, όμως, όπως επισήμανε, υπάρχουν πάντα δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσής τους, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας. «Είναι προς όφελος των χωρών μας να βελτιώσουμε το επίπεδο των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», σημείωσε.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με τον κ. Δένδια είναι και το μεταναστευτικό, με την υπουργό Εξωτερικών να ζητά από την ΕΕ να στηρίξει τη χώρα της στην προσπάθεια να βρει τις κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπισή του. «Το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να μοιραστεί ισομερώς σε όλη τη χώρα, καθώς και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της χώρας και να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε την κατανόηση και τη συνεχή στήριξη της ΕΕ».

Ειδήσεις σήμερα:

Από 66% ως 85% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid

Influencers εγκαταλείπουν άρον-άρον το Ντουμπάι πριν την ταξιδιωτική απαγόρευση

Τραγωδία στον Όλυμπο: «Η χιονοστιβάδα τους πρόλαβε στην κατάβαση» λέει ο επικεφαλής της ΕΜΑΚ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Μπορέλ για Κυπριακό: Η επίλυση δεν θα αρχίσει από το μηδέν – Χρειάζεται καλή προετοιμασία

admin

Σεισμός στην Ελασσόνα – Πέτσας: Τη Δευτέρα κατατίθενται 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο

admin

Γεραπετρίτης: Θα είμαστε πολύ καλύτερα το Πάσχα

admin

Γεραπετρίτης: Σκοπός μας εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά, η αγορά και η κοινωνία

admin

Κατατέθηκε στη Βουλή η επενδυτική συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός

admin

Νέα δημοσκόπηση: Στο 13,7% η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Κώστας Καραμανλής: Ενισχύουμε τα ΜΜΜ – Ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα

admin

Μέρκελ σε Ερντογάν: Μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου η επίλυση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Ντι Μάιο: Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες πράξεις από την Άγκυρα

admin

Άκης Σκέρτσος: Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό βλέπουμε να αποδίδουν

admin

Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Μην μαζευτούμε πολλοί και δώσουμε πρόσχημα

admin

ΝΔ για Δρίτσα: Καταδικάζει ή συμφωνεί ο Τσίπρας με τις δηλώσεις του βουλευτή του;

admin