Image default
Οικονομία

ΕΣΕΕ: Ισχυρότερες οι πιέσεις σε ένδυση και υπόδηση κατά το lockdown απ’ ό,τι λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Οι πιέσεις από τη διακοπή της φυσικής λειτουργίας των καταστημάτων στην ένδυση και υπόδηση είναι κατά πολύ ισχυρότερες, ειδικά για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σημειώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σχολιάζοντας όσα προκύπτουν από το Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο για το Νοέμβριο 2020.

Αναλυτικά η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με το Δελτίου Τύπου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο Λιανικό Εμπόριο του Νοεμβρίου οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο εμπόριο κατά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις (“lockdown”) το εν λόγω χρονικό διάστημα αποδεικνύονται ιδιαίτερα ισχυρές. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 7,9% σε ετήσια βάση. Ανοδικά κινήθηκαν μόνο τα φαρμακευτικά και καλλυντικά (+29,8%), τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (+14,5%), καθώς και οι πωλήσεις εκτός καταστημάτων-κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου (+60,5%) για ευνόητους λόγους. Αντίθετα, ισχυρότατη πτώση του ΔΚΕ σημειώθηκε σε αρκετές κατηγορίες μεταξύ των οποίων η Ένδυση-Υπόδηση (-56,5%) και τα Καύσιμα και Λιπαντικά Αυτοκινήτων (-31,1%).

Παρά την παραπάνω εξαιρετική μείωση στην Ένδυση και Υπόδηση, ο ΔΚΕ δεν αποδίδει το πλήρες μέγεθος των απωλειών στο Λιανικό Εμπόριο για το μήνα Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι ΔΚΕ υποτιμά τη συρρίκνωση του τζίρου στην Ένδυση και Υπόδηση, καθώς για πάρα πολλές εμπορικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου η πτώση του κύκλου εργασιών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη το μήνα αναγκαστικής διακοπής της φυσικής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Συνεπώς, στο λιανικό εμπόριο εντοπίζονται ασύμμετρες επιπτώσεις από την επιβολή του “lockdown”. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

– Η μεθοδολογία για την κατάρτιση του ΔΚΕ στηρίζεται σε δείγμα (δεν είναι δηλαδή προϊόν απογραφής), το οποίο μάλιστα αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις σχετικά μεγάλου μεγέθους, με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 140.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, από το δείγμα απουσιάζουν οι “micro” εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

– Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή αλλά και εμπειρία για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πωλήσεων και συνεπώς καλύτερης διαχείρισης των επιπτώσεων της ύφεσης. Ενδεικτικό προς τούτο αναφέρεται πως η άνοδος του ΔΚΕ στην κατηγορία “Πωλήσεις εκτός Καταστημάτων”, η οποία περιλαμβάνει τις πωλήσεις στο διαδίκτυο, ξεπέρασε το 60% σε ετήσια βάση.

– Με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, το “lockdown” επιβλήθηκε στις 7 Νοεμβρίου με τους καταναλωτές να σπεύδουν να προμηθευτούν προϊόντα Ένδυσης και Υπόδησης” κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα, έχοντας εκτιμήσει την επερχόμενη απαγόρευση των μετακινήσεων. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να τόνωσε ελαφρώς την κίνηση. Εντούτοις, οι συναλλαγές δεν έγιναν στις τοπικές αγορές αλλά κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις σε κεντρικές αγορές, αν κρίνουμε από την κίνηση στους δρόμους που προσομοίαζε με εκείνη περιόδου Χριστουγέννων χωρίς κορονοϊό, ευνοώντας έτσι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

– Οι θετικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της “Black Friday” στο τέλος Νοεμβρίου αντιστάθμισαν, εν μέρει, τις απώλειες στην Ένδυση και Υπόδηση. Ωστόσο, και εδώ αποκλειστικά ευνοημένες ήταν οι επιχειρήσεις του κλάδου που προσέφεραν τη δυνατότητα ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν πως οι πιέσεις από τη διακοπή της φυσικής λειτουργίας των καταστημάτων στην Ένδυση και Υπόδηση είναι κατά πολύ ισχυρότερες, ειδικά για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα ΥΠΕΞ : Η πανδημία προκάλεσε την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών

admin

Αγορά ακινήτων : Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2020 [γράφημα]

admin

Γερμανία : Υπάρχουν και παρά τον Ρήνο φορολογικοί παράδεισοι

admin

Μεγάλη άνοδος στη Wall Street

admin

Λουκέτα : Θα παραδώσουν τα «κλειδιά της εστίασης» στο Μαξίμου

admin

Αυθαίρετα : Παράταση ενός έτους για τα δικαιολογητικά υπαγωγής στη νομοθεσία

admin

Νέα δεινά για την τουρκική οικονομία ενόψει   

admin

Κομισιόν : Έγκριση ελληνικού προγράμματος 26 εκατ. ευρώ, για στήριξη του πρωτογενή τομέα

admin

Πετρέλαιο : Σε υψηλό 14 μηνών οι τιμές μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής

admin

Reuters : «Μαζική αύξηση κρατήσεων» για ελληνικούς προορισμούς στη βρετανική τουριστική βιομηχανία

admin

ΣτΕ : Η Ολομέλεια απέρριψε τις αιτήσεις των ενστόλων για το νέο μισθολόγιο

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Χαμηλότερα απ’ όλες τις προβλέψεις η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

admin