Image default
Πολιτική

Συνάντηση Τσιάρα με δικαστές για λειτουργία δικαστηρίων, εμβολιασμό και καταβολή μισθολογικών ωριμάνσεων

Η λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω πανδημίας, ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των δικαστών, η αναγκαιότητα συμμετοχής των δικαστικών Ενώσεων στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, οι προβληματισμοί για την διαδικασία απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των ποινικών δικών και φυσικά η καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και χρονοεπιδομάτων των δικαστών, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, με τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χριστόφορο Σεβαστίδη και Παντελή Μποροδήμο, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕ, κατά την συνάντηση αυτή οι κ.κ. Σεβαστίδης και Μποροδήμος επανέλαβαν το γραπτό αίτημα των δικαστικών Ενώσεων για «το αυτονόητο δικαίωμα συμμετοχής εκπροσώπων μας στη νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» που ρυθμίζει την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών λειτουργών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, «επιβεβαίωσε ότι είναι στις άμεσες προθέσεις του η συγκρότηση της Επιτροπής και ότι είναι ανάγκη η ολοκλήρωση των εργασιών της σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, κατά την συνάντηση, τέθηκε το χρονοδιάγραμμα της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων «με τη διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου για άνοιγμα όλων των πολιτικών διαδικασιών στις 8 Φεβρουαρίου», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται:

«Τονίστηκε με παράθεση στατιστικών στοιχείων ότι και στη δεύτερη περίοδο του lockdown οι δικαστικοί λειτουργοί εξακολούθησαν να εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις στον ίδιο ρυθμό με τους προηγούμενους μήνες και ότι μεγάλος αριθμός πολιτικών και ποινικών δικών πραγματοποιήθηκε από το Νοέμβριο μέχρι και σήμερα. Συμφωνήθηκε ότι η σύντομη κάλυψη των δικασίμων που ματαιώθηκαν και ο εκ νέου προσδιορισμός ενός μεγάλου τμήματος αυτών θα έχει ως συνέπεια να μην επηρεαστεί ο χρόνος των δικαστικών διακοπών. Διατυπώσαμε τη θέση ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ομαλή επαναλειτουργία των δικαστηρίων είναι ο εμβολιασμός των δικαστικών λειτουργών και ο υπουργός υποσχέθηκε να ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων υγείας».

Ακόμη, οι εκπρόσωποι της Ένωσης, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για «την διαδικασία απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των ποινικών δικών η οποία ξεκίνησε πιλοτικά και επισημάναμε πιθανές δυσλειτουργίες που θα επιφέρουν επιβράδυνση της ποινικής διαδικασίας». Ο κ. Τσιάρας, πάντα κατά την ανακοίνωση της ΕΔΕ, ζήτησε από την Ένωση να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις ώστε να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Τέλος, οι κ.κ. Σεβαστίδης και Μποροδήμος διατύπωσαν την ανησυχία τους, «για την εμπρόθεσμη καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και χρονοεπιδομάτων που οφείλονται από την περίοδο 2017-2018 καθώς και για εκείνα που αφορούν στο διάστημα από 1-1-2019 και εντεύθεν» και έλαβαν «την διαβεβαίωση για την ακριβή τήρηση του χρονοδιαγράμματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕ.

Ειδήσεις σήμερα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτωτικές οι τάσεις στο σημερινό άνοιγμαΤραγωδία στον Όλυμπο: «Δούλευαν και στα ρεπό τους» – Τα συγκινητικά «αντίο» στους δύο γιατρούς
Επιστρεπτέα 5: Σήμερα η δεύτερη πληρωμή στους δικαιούχους

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Μαξίμου: Δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον κ. Τσίπρα παραβίαση της έννομης τάξης

admin

Έκκληση Τσίπρα στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

admin

Χατζηβασιλείου για NAVTEX Τσεσμέ: Σκηνοθετημένη ένταση στο Αιγαίο

admin

Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες φταίνε που δεν έχουμε βρει λύση στο Κυπριακό

admin

Πελώνη: Καμιά συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του άλλου δεν είναι ανεκτή

admin

Κουτσούμπας: Να φωτίσουμε το υπόβαθρο το οποίο διαμορφώνει δράστες ειδεχθών εγκλημάτων

admin

Λακόπουλος κατά Πολάκη: Απροσάρμοστος, ανάγωγος, προσβλητικός, ανοιχτή πληγή για τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Πελώνη: Καμιά συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του άλλου δεν είναι ανεκτή

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεκδιήγητο πλιάτσικο παρατρεχάμενων της ΝΔ στα εμβόλια

admin

Πιερρακάκης: Κεντρικός πυλώνας της δράσης μας το gov.gr

admin

Στο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι ο Κικίλιας: Ξεπεράσαμε τις 850.000 εμβολιασμούς

admin

Χαρδαλιάς: Η Πολιτική Προστασία έκανε άλματα δεκαετιών λόγω της πανδημίας

admin