Image default
Επιχειρήσεις

Χρηματιστήριο: Τα φαινόμενα του Ιανουαρίου

Χρηματιστήριο: Τα φαινόμενα του Ιανουαρίου

Το ζήσαμε και αυτό. Μετά τις ανορθόδοξες τιμές στις αγορές πετρελαίου την Άνοιξη του 2020, το 2021 ξαναγράφει εκ νέου την ιστορία των Αγορών με τα φαινόμενα μαζικής δραστηριοποίησης μικροεπενδυτών σε μετοχές στις οποίες έχουν πάρει θέσεις πώλησης επενδυτικά κεφάλαια με αποτέλεσμα το κλείσιμο των θέσεων και την καταγραφή σημαντικών απωλειών.

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα προσθέτει τα ακόλουθα:

Η μαζική συμμετοχή της επενδυτικής λιανικής και οι συντονισμένες αγορές σε εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ αλλά και στις αγορές εμπορευμάτων συνιστούν ένα από τα απρόσμενα φαινόμενα των καιρών μας, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε 3,5 δις ευρώ με ετήσιο κόστος 0,8% για δέκα χρόνια, το χαμηλότερο που έχει επιτευχθεί σε πρωτογενή έκδοση δεκαετίας. Η Αγορά δεν φάνηκε να συγκινείται ιδιαίτερα παρότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου θεωρείται επιτόκιο αναφοράς για το κόστος προεξόφλησης του μέσου σταθμισμένου κεφαλαίου των εταιριών

Κατά τα λοιπά η Ελληνική Αγορά φάνηκε περισσότερο φορτισμένη αρνητικά από το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο καθώς η πορεία των κρουσμάτων έδειξε μεν αποκλιμάκωση, δεν έφτασε ωστόσο σε επίπεδα τέτοια που να επιτρέψει το άνοιγμα και άλλων κλάδων δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό η εικόνα αδράνειας σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις που βρίσκονται σε ζύμωση δεν προσέφερε κάποια βοήθεια ώστε να αναχαιτιστεί η αβεβαιότητα με αποτέλεσμα η αγορά να φυλλοροεί ανεξάρτητα από την τάση των αγορών του εξωτερικού. Η ανησυχία των επενδυτών μεταφράστηκε σε αποστροφή ρίσκου με αποτέλεσμα την μάλλον άγαρμπη και εν μέρει αδικαιολόγητη γρήγορη πίεση των μετοχών όταν και οι ξένες αγορές έδειξαν σημάδια κόπωσης, απόλυτα όμως φυσιολογική τηρουμένων των διαστάσεων της ανόδου που προηγήθηκε στις αγορές των ΗΠΑ. Η ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε με την συμπλήρωση 100 μονάδων πτώσης του Γενικού Δείκτη στην συνεδρίαση της Πέμπτης όπου και καταγράφηκε ο υψηλότερος τζίρος του 2021. Ο Ιανουάριος δεν άφησε θετική χρηματιστηριακή επίγευση και από ότι φαίνεται η αγορά θα παραμείνει αυστηρά εστιασμένη σε ιδέες και επιλογές μέχρι να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ή να αποκτηθεί κάποιος αυξημένος βαθμός ανοσίας που να δικαιολογεί χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων.

Τεχνικά, το κλείσιμο κάτω από τις 780 μονάδες δεν άφησε πολλά περιθώρια και η διαφυγή της συσσώρευσης ήταν έντονη. Η ενεργοποίηση περισσότερων αγοραστών στα επίπεδα των 725 μονάδων ήταν κυρίως λόγω της εμφάνισης έντονων υποτιμήσεων των ταλαντωτών σε ωριαίο και ημερήσιο επίπεδο. Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ακόμα καθώς οι αγοραστές θα χρειαστούν κλεισίματα πάνω από τις 775 μονάδες για να αποκατασταθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Μέχρι να συμβεί αυτό η πιο αξιόπιστη στήριξη θα παραμένει η ζώνη των 700 – 710 μονάδων όπου εκτός από την προηγούμενη συσσώρευση του Νοεμβρίου κινείται παράλληλα και ο κινητός Μέσος Όρος των 200 ημερών, σημείο αναφοράς για τους αγοραστές και πιθανότατα η κυριότερη ζώνη άμυνας. Η αποκλιμάκωση της πτωτικής δυναμικής είναι ένα μικρό κέρδος για τους αγοραστές ωστόσο οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της τάσης.

Απόψε το βράδυ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα δημοσιεύσει τα βασικά σημεία των παραδοχών για το βασικό και το δυσμενές σενάριο που θα χρησιμοποιηθούν για τα τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών Τραπεζών. Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων. Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου εκκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου των ελληνικών εισηγμένων με πρώτη την Μυτιληναίος η οποία θα ανακοινώσει μεγέθη πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στην δημοσιότητα το ύψος των καταθέσεων και των χορηγήσεων για τον Δεκέμβριο του 2020. Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου θα διαγραφούν από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου οι εταιρίες AXON Συμμετοχών, Κεραμεία-Αλλατίνη, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Eurobrokers Μεσίτες Ασφαλίσεων και Diversa (Εναλλακτική Αγορά) μετά από πολυετή αναστολή διαπραγμάτευσης

 • BETA ΑΧΕΠΕΥ
 • Μάνος Χατζηδάκης
 • Χρηματιστήριο Αθηνών

  Σχετικα αρθρα

  Interamerican: Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης

  admin

  ΕΒΕΠ: 4 γενιές είναι ο χρόνος που απαιτείται για την κοινωνική ανέλιξη των Ελλήνων

  admin

  Eurolife FFH: Νέα καθήκοντα για τον Γιάννη Βασιλάτο

  admin

  Adecco: Ισότητα των φύλων και πώς επιτυγχάνεται στην εργασία

  admin

  ΔΕΗ: Βγαίνει στις αγορές για €500 εκατ. με ομόλογο αειφορίας

  admin

  ICC Women Hellas: Γυναικεία ηγεσία στο επιχειρείν και νέα ψηφιακή εποχή

  admin

  Δίρφυς ΑΕ: Στο πλευρό του προσωπικού του νοσοκομείου Χαλκίδας

  admin

  Ελληνικός Χρυσός: Στην βουλή κατατέθηκε η 25ετής σύμβασης για τα μεταλλεία Κασσάνδρας

  admin

  Ελλάκτωρ: Απορρίφθηκε το αίτημα της Greenhill για δημοσιοποίηση της συμφωνίας Μπόμπολα-Ολλανδών

  admin

  Στη Βουλή η συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

  admin

  WIND: Προσφέρει νέα προγράμματα απεριόριστης επικοινωνίας

  admin

  United Group: Ξεκινά squeeze-out στη Forthnet

  admin