Image default
BLOOMBERG

Dr. Martens: Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου οι γνωστές μπότες – Η εταιρεία συγκέντρωσε κεφάλαια 1,8 δισ. δολάρια

Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας που κατασκευάζει τις γνωστές μπότες Dr. Martens, σημείωσε άνοδο έως και 18% κατά την πρεμιέρα διαπραγμάτευσης της στην αγορά του Λονδίνου.

Η ιδιοκτήτρια Permira Holdings και άλλοι μέτοχοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στη μεγαλύτερη εγχώρια αρχική δημόσια προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Σεπτέμβριο.

Οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 17% στις 432,10 πένες νωρίτερα, με την τιμή της IPO να διαμορφώνεται στις 370 πένες. Η Dr. Martens αποτιμήθηκε στα 3,7 δισεκατομμύρια στερλίνες, ποσό που είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερο από τα 300 εκατομμύρια λίρες που πλήρωσε η Permira για την εταιρεία το 2014.

Η αρχική δημόσια προσφορά της Dr Martens είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί από βρετανική εταιρεία στο Λονδίνο, από την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου THG Plc που συγκέντρωσε 1,88 δισεκατομμύρια στερλίνες (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το -.

Η οικογένεια Griggs, η οποία πούλησε τοην Dr. Martens στην Permira, και οι υπάλληλοι και οι διευθυντές της εταιρείας κατείχαν επίσης μετοχές στην εταιρεία πριν από την IPO. Περίπου το 35% των μετοχών της εταιρείας διατέθηκαν προς διαπραγμάτευση.

Οι μέτοχοι μπορούν να πουλήσουν άλλα 53 εκατομμύρια μετοχές εάν υπάρχει αρκετή ζήτηση, κάτι που θα αύξανε το μέγεθος της προσφοράς σε 1,49 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Αρκετοί άλλοι υποψήφιοι για IPO εκμεταλλεύονται την έκρηξη των online αγορών που τροφοδοτούνται από τα lockdown. Η InPost της Πολωνίας, η οποία διαθέτει αυτοματοποιημένες θυρίδες για πακέτα, σημείωσε άνοδο στο ντεμπούτο της στην αγορά του Άμστερνταμ την Τετάρτη, ενώ η εταιρεία εικονικών ευχετήριων καρτών Moonpig Group και η πλατφόρμα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Auto1 Group λαμβάνουν εντολές από τους επενδυτές για τις δημόσιες προσφορές τους.

Η πανδημία έχει επιταχύνει τη μετάβαση από τα φυσικά καταστήματα στις διαδικτυακές πωλήσεις,  με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να οδηγούνται σε κλείσιμο λόγω της μειωμένης ζήτησης. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Dr. Martens πραγματοποίησε σχεδόν το 1/5 των εσόδων της το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2020, από μόλις 7% το 2015.

Η εταιρεία είχε εξασφαλίσει επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων στελρίνων από τη BlackRock, 100 εκατομμύρια στερλίνες από την Janus Henderson και 75 εκατομμύρια στελρίνες από την Merian Global Investors.

Η συμφωνία προσέλκυσε αρκετό επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να καλύψει όλες τις μετοχές που προσφέρθηκαν εντός μιας ώρας από το άνοιγμα του βιβλίου παραγγελιών της. Η Dr Martens επιτάχυνε το χρονοδιάγραμμα της IPO, κλείνοντας την προσφορά του δύο ημέρες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

 

Σχετικα αρθρα

Έγιναν δισεκατομμυριούχοι πουλώντας βασικά προϊόντα σε τιμές μέχρι 3,4 δολάρια – Ο ρόλος της Goldman Sachs

admin

Σπαζοκεφαλιά για την Lockheed Martin το προεδρικό ελικόπτερο που δεν θα καίει το γκαζόν του Λευκού Οίκου

admin

UBS: Η απίστευτη αμοιβή που πήρε ο νέος CEO του ομίλου εν μέσω πανδημίας

admin

Jesse Powell (Kraken): Το Bitcoin μπορεί να φτάσει στο 1.000.000 δολάρια!!!

admin

Societe Generale: Mαχαίρι 20% στα bonus της επενδυτικής τράπεζας

admin

Bitcoin: Κάτω από τα 50.000 δολάρια – Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα

admin

Πώς η ιταλική μαφία έβαλε στο στόχαστρο το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Αυτή είναι η start up στην οποία επένδυσαν ο Bill Gates και ο ηθοποιός Robert Downey Jr

admin

Volocopter: Νέα κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ για την εταιρεία των ιπτάμενων ταξί

admin

Κέρδη 25 δισ. δολάρια σε μία ημέρα για τον ιδιοκτήτη της νέας εταιρείας που εκτόξευσαν οι traders της Reddit

admin

Bezos, Musk, Gates: Τα ιλιγγιώδη ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν με βάση τον προτεινόμενο φόρο πλούτου

admin

Dan Loeb: Ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που εισέρχεται στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

admin