Μέλη των ένοπλων δυνάμεων άλλων κρατών μπορούν να δικάζονται στη Γερμανία, αποφάνθηκε χθες Πέμπτη το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο, απόφαση που χαρακτηρίζεται ορόσημο.
Αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων άλλων κρατών, ή των μυστικών υπηρεσιών ξένων κρατών, δεν έχουν ασυλία σε τέτοιες υποθέσεις, έκρινε το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο (Bundesgerichtshof, BGH).
Η ετυμηγορία αυτή «επιβεβαιώνει ρητώς τη συνεχιζόμενη πρακτική της ομοσπονδιακής εισαγγελίας να προσαγάγει αξιωματικούς ξένων κρατών ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων για τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα», τόνισε ο επικεφαλής εισαγγελέας Κριστόφ Μπάρτε.
Η ετυμηγορία αφορά την υπόθεση Αφγανού υπολοχαγού ο οποίος κατηγορείται πως ξυλοκόπησε τρεις αιχμαλώτους μαχητές του κινήματος των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους, ότι απείλησε να τους υποβάλει σε βασανιστήρια, καθώς και ότι κρέμασε πτώμα ενός ισλαμιστή αντάρτη σε κοινή θέα.
Το 2019, δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον αξιωματικό να εκτίσει δύο χρόνια φυλάκιση για βιαιοπραγία.
Όμως παρά τη σοβαρότητα των εγκλημάτων αυτών, δεν μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου, έκρινε το BGH.
Η απόφαση βασίζεται την αρχή της παγκόσμιας δικαιοδοσίας, επικαλούμενη την οποία ένα κράτος μπορεί να προσαγάγει κατηγορούμενους για πολύ σοβαρά εγκλήματα ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους.
Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει έντονες διαφωνίες σε διεθνές επίπεδο για το εάν και κατά πόσον πρόσωπα με αξιώματα απολαύουν νομική ασυλία σε ξένα κράτη.
Η απόφαση του BGH τονίζει πως η Γερμανία «δεν ήταν, ούτε είναι, ούτε θα γίνει ποτέ» ασφαλές καταφύγιο για ανθρώπους που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα.
--
Ειδήσεις σήμεραΤραγωδία στον Όλυμπο: Η κατάθεση του επιζώντα θα «ρίξει φως» στον τραγικό χαμό των δύο γιατρών
«Κόκκινη κάρτα» στη Αττική έδειξαν οι ειδικοί: Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τα μέτραΒραζιλία: Σκότωσε τη γυναίκα του για βίντεο που ανέβασε στο TikTοκ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr